Διαφυλική αγωγή: Το παιδί μου αυνανίζεται


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ-ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ*

Ο όρος «διαφυλική αγωγή» χρησιμοποιείται πιο εύστοχα αντί του όρου «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση». Η διαφυλική αγωγή ασχολείται με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και την ερωτική συμπεριφορά. Πολλοί γονείς ανησυχούν για τις εκδηλώσεις αυτοερωτισμού των παιδιών τους. Τα παιδιά, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής νιώθουν ευχαρίστηση να δείχνουν το σώμα τους και να βλέπουν το σώμα των άλλων. Τους αρέσει να αγγίζουν και να εξετάζουν το σώμα τους και το σώμα των άλλων. Κάποια παιδιά με την ψαύση αυτή, όπως αναφέρει ο Herbert (2010), νιώθουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Τα παιδιά στη σχολική ηλικία ξεκινούν να εξακοντίζουν ερωτήσεις γύρω από το σεξ στους ανυποψίαστους γονείς τους. Τα παιχνίδια υπόδησης ρόλων «μαμά-μπαμπά», «γιατρός-ασθενής», το ψηλάφισμα των γεννητικών οργάνων, το ακόρεστο ενδιαφέρον για το «πώς, από πού και πότε» έρχεται ένα παιδί στον κόσμο είναι θέματα που αρέσει πολύ στα παιδιά να συζητούν με τους γονείς τους. Και αυτά ακριβώς τα ερωτήματα είναι κομμάτι της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών. Αυτή η ευπρόσδεκτη περιέργεια που είναι έμφυτη στα παιδιά, τα βοηθά να γνωρίσουν τον κόσμο.

Οι δυσκολίες που έχουν οι περισσότεροι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί γύρω από την διαφυλική αγωγή έγκειται στο ότι οι ίδιοι μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα που το σεξ ήταν ταμπού και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν θέματα και οι ίδιοι με την έκφραση της σεξουαλικότητας τους. Η αναφορά στην σεξουαλικότητα των νηπίων δεν ομοιάζει κατ' ουδένα λόγο με την σεξουαλικότητα των ενηλίκων. Πριν την έλευση της εφηβείας, ο ερωτισμός είναι αισθησιακής φύσεως και περιέχει έντονα το στοιχείο της περιέργειας και της εξερευνητικής δραστηριότητας. Στην εφηβεία, ο συναισθηματισμός, οι ερωτοτροπίες και οι ορμόνες αποκτούν ένα ιδιαίτερο συγκινησιακό βάθος.

Τα παιδιά, λοιπόν, αρέσκονται να ψαύουν τις ερωτογενείς τους ζώνες και απολαμβάνουν την ευχαρίστηση που τους δίνει η ενέργεια τους αυτή. Ο παιδικός αυνανισμός, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν επηρεάζει δυσμενώς τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Πότε αρχίζει αυτή η έντονη ψαύση των γεννητικών οργάνων στα παιδιά;

Στο τέλος του πρώτου έτους ζωής είναι πιθανόν το παιδί να αρχίσει να ενδιαφέρεται για το σώμα του. Ανακαλύπτει τα γεννητικά του όργανα και αρχίζει να τα περιεργάζεται. Η ανακάλυψη αυτή συντελείται πιο γρήγορα στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια και διευκολύνεται ιδιαίτερα όταν τα μωρά σταματήσουν να φορούν πάνες. Σε αγόρια νηπιακής ηλικίας έχουν παρατηρηθεί στύσεις του πέους ακόμη και τη στιγμή της γέννησης. Στα πρώτα χρόνια ζωής, οι στύσεις οφείλονται ενδεχομένως στους διερεθισμούς της ουροδόχου κύστης. Ο διερεθισμός των γεννητικών οργάνων στα πρώτα χρόνια ζωής έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Η κύρια λειτουργία που έχει ο αυνανισμός όπως και το πιπίλισμα του αντίχειρα την ώρα του ύπνου, είναι να βοηθήσει το νήπιο να επικεντρωθεί στον εαυτό του και να το πάρει ο ύπνος. Η πιο σωστή τακτική από μέρους του γονέα, σε αυτή την ανάγκη του νηπίου, είναι να του δώσει ένα λογικό βαθμό ελευθερίας.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις συμπεριφορές των παιδιών, όταν ο παιδικός αυνανισμός φθάσει σε ακραία όρια τότε γίνεται πρόβλημα ή σύμπτωμα κάποιου ήδη υπάρχοντος προβλήματος. Αν π.χ το παιδί έχει δυσπροσαρμοστικές εκδηλώσεις, ψυχανακαστικές συμπεριφορές, ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, ελλιπή κοινωνικοποίηση κ.ά είναι πιθανόν να καταφύγει σε αυτή την τακτική προκειμένου να παρηγορηθεί. Ο Ginott, αναφέρει πως η καλύτερη λύση είναι να προσεγγίζουμε το παιδί μας με αγάπη και να επιδιώκουμε να αντλεί ευχαρίστηση μέσα από δραστηριότητες ούτως ώστε ο αυτοερωτισμός να μην αποτελεί το μόνο τρόπο ικανοποίησης του.

Τα παιδιά στην ηλικία των 3.5-4 αρέσκονται να παίζουν ερωτοτροπικά παιχνίδια. Σε έρευνα φάνηκε πως το 35% των οκτάχρονων αγοριών έχουν λάβει μέρος σε ερωτοτροπικά παιχνίδια.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Να λένε την αλήθεια στο παιδί όταν ρωτούνται για θέματα διαφυλικής αγωγής. Να δίνουν λογικές και ειλικρινείς απαντήσεις και να απαντούν με ευθύτητα χωρίς να ταράζονται ή να ντρέπονται ή να μιλούν με υπαινιγμούς και αστεϊσμούς. Αν ο γονιός νιώσει ντροπή ή ταραχή για αυτά τα θέματα θα μεταφέρει αυτό το συναίσθημα στο παιδί του και το παιδί με τη σειρά του θα θεωρήσει πως κάτι παράξενο και κακό συνδέεται με το σεξ. Η διαφυλική αγωγή ξεκινά από την αρχή της ζωής του παιδιού. Η σωστή ηλικία για να πληροφορήσουμε το παιδί μας γύρω από τα σεξουαλικά θέματα είναι όταν το ίδιο το παιδί αρχίσει τις ερωτήσεις ή αρχίσει να ασχολείται με την σεξουαλικότητα του. Η συνέργεια της οικογένειας και του σχολείου εξασφαλίζουν θετικότερη πόρευση του παιδιού με το σώμα του και το φύλο του.

*Ψυχολόγος Σχολικής-Εξελικτικής κατεύθυνσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1067