Δεν υποσχέθηκε θαύματα, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις στους ωρομίσθιους ο Υπουργός


Διαβεβαιώσεις προς το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό που εργάζεται στα κρατικά νοσηλευτήρια ότι κανένας δεν θα απολέσει τα εργασιακά του δικαιώματα και ότι θα δει με προσοχή τα προβλήματά τους, έδωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής. Ο κ. Πατσαλής μιλούσε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μετέβη για να συζητήσει με το προσωπικό τις μεταρρυθμίσεις του τομέα της υγείας, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που διεξάγει.

Νωρίτερα σήμερα το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό, που στελεχώνει τα κρατικά νοσοκομεία, κατήλθε σε στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενο για τις σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση των κρατικών νοσοκομείων, ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού τους, λόγω αφυπηρετήσεων, αλλά και της αύξησης των ασθενών που επισκέπτονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, λόγω κρίσης.

Φθάνοντας λίγο μετά την μία και μισή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με μέλη του ωρομίσθιου προσωπικού του νοσοκομείου που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο και ανέμεναν τον κ. Πατσαλή για να του μεταφέρουν τις ανησυχίες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ζήτησαν να μάθουν πώς θα επηρεαστούν από την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.

Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους ωρομίσθιους εργαζόμενους ότι κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά του ή τα εργασιακά του δικαιώματα και ότι αναγνωρίζει τα προβλήματά τους και θα τα δει πάρα πολύ προσεκτικά. Εξήγησε ακόμα ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας της αντικατάστασης, βάσει της οποίας για κάθε πέντε αφυπηρετήσεις συμπληρώνεται μία θέση, από τους 155 που αφυπηρέτησαν το 2013-2014 το Υπουργείο δικαιούται να αντικαταστήσει 31, και ήδη έχουν αντικατασταθεί 13, ενώ εκκρεμούν άλλοι 18.

«Γνωρίζω και αναγνωρίζω τα πολλά προβλήματα που έχουν οι ωρομίσθιοι που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε ο Υπουργός, σε δηλώσεις του, για να προσθέσει ότι τα προβλήματα λύνονται μέσα από το διάλογο.

«Θαύματα δεν μπορώ να υποσχεθώ, όμως θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από όλα εκείνα τα μέτρα που μας επιτρέπει η υφιστάμενη κατάσταση. Είτε με τη μετακίνηση προσωπικού είτε με τη συμπλήρωση κάποιων θέσεων που επιτρέπονται από τους περιορισμούς που έχουμε ως απόρροια της οικονομικής κρίσης», είπε.

Ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπως και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα επιλύσουν πάρα πολλά προβλήματα, υπέδειξε ωστόσο ότι δεν είναι πανάκεια και ότι πολλά προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσα από διάλογο και μέσα από συναίνεση. «Δεν μπορούν να γίνουν θαύματα. Είμαστε σε μια οικονομική κρίση, υπάρχει περιορισμός στις προσλήψεις δεν υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί οικονομικοί και εργασιακοί. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι ευκαιρία μας παρέχεται από το σύστημα αλλά και ο καθένας από το πόστο του να έχει υψηλή παραγωγικότητα ώστε να αντεπεξέλθουμε αυτής της δύσκολης κατάστασης», σημείωσε. Τόνισε ακόμη ότι το σύστημα υγείας της χώρας νοσεί και ότι χρειάζονται αλλαγές για να έχουν όλοι οι πολίτες καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε ευκαιρία για δημόσιο διάλογο για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να πετύχουμε το σκοπό ο οποίος διανοίγεται μέσα από αυτή την ευκαιρία που έχουμε αυτή τη στιγμή να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας», υπέδειξε ο Υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε, οι επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια για δημόσιο διάλογο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων του Γενικού Σχεδίου Υγείας και της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα ολοκληρωθούν μέχρι την Τρίτη, ενώ αύριο Σάββατο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δημόσιο διάλογο που θα γίνει στη Δημοσιογραφική Εστία, στις 11.00 το πρωί.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











297