Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον Έμπολα, καθησυχάζει ο Φίλιππος Πατσαλής


Η Κύπρος έχει εφαρμόσει όλες τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την αντιμετώπιση του Έμπολα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

«Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα κι έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε σεναρίων», είπε ο κ. Πατσαλής, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύσταση από τον ΠΟΥ για μέτρα ελέγχου στα σημεία εισόδου των χωρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ούτε καν περιορισμοί στην είσοδο και έξοδο από χώρες που έχουν κρούσματα.

«Αυτό από μόνο του», σημείωσε, «καταδεικνύει ότι δεν είμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μάλιστα, ο ΠΟΥ», συνέχισε, «την κατάσταση την περιγράφει ως ‘’συμβάντα δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον’’».

Στο μεταξύ, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που είχαν αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη, ακολούθησε άλλη πολύωρη τηλεδιάσκεψη, σημείωσε ο κ. Πατσαλής.

«Μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί ταξιδιών από και προς οποιεσδήποτε χώρες και μας έχουν ενημερώσει για κάποια μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Και τα έχουμε κάνει όλα, όπως να δώσουμε ενημέρωση για την ασθένεια προς το κοινό, να δώσουμε ταξιδιωτική οδηγία την οποία δώσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, να εκπονήσουμε το σχέδιο δράσης το οποίο είναι λεπτομερέστατο και το έχουμε δώσει, καθώς και οδηγίες στα λιμάνια και στα αεροδρόμια για το ποια είναι τα συμπτώματα και ποια μέτρα πρέπει να παρθούν αν εμφανιστούν περιπτώσεις με συμπτώματα της ασθένειας», είπε.

Τα κατεχόμενα

Πέραν από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, για το θέμα των κατεχομένων, το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή επαφή, τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών (με το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα μια σύσκεψη) για το αν θα υπάρξει οτιδήποτε νεώτερον σε οποιοδήποτε σενάριο, ώστε να ληφθούν μέτρα όσο και επίσης σε συνεννόηση με την Τεχνική Επιτροπή Ε/κ, η οποία είναι σε συνεννόηση με την Τεχνική Επιτροπή Τ/κ αν υπάρξει οτιδήποτε.

«Δεν βλέπουμε να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος από τα κατεχόμενα προς το παρόν» επεσήμανε ο κ. Πατσαλής, δεδομένου ότι εκείνοι που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές είναι Τουρκοκύπριοι, δεν είναι φοιτητές από τις χώρες υψηλού κινδύνου, αλλά ούτε και έχει εκδηλωθεί οτιδήποτε ακόμη και ύποπτο περιστατικό από τα κατεχόμενα. «Και στα κατεχόμενα έχουν μια παρόμοια έγνοια όπως έχουμε κι εμείς και είναι γι' αυτό το λόγο που τους δώσαμε και το σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της επιδημίας σε περίπτωση που το χρειαστούν. Έχουμε επίσης, όπως ανακοινώσαμε, κάνει και ευρεία σύσκεψη με όλα τα Υπουργεία διότι σε ένα σχέδιο δράσης υπάρχει η εμπλοκή διαφόρων υπηρεσιών του κράτους.

Ως έχει η κατάσταση σήμερα, με τις επαφές που έχουμε με τον ΠΟΥ, τις ευρωπαϊκές χώρες, με όλες τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί και τις έχουμε κάνει, καθώς κι όλα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί και τα έχουμε κάνει, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», τόνισε ο κ. Πατσαλής.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











387