Δάφνη Πίττα: Στη Medochemie βαδίζουμε στοχευμένα και προς τη σωστή κατεύθυνση


Βασική αρχή και φιλοσοφία μας η παροχή ποιοτικής και οικονομικά προσιτής φαρμακευτικής αγωγής

*Το 1976 ιδρύεται η Medochemie στη Λεμεσό, μια μικρή παραγωγική μονάδα με 8 άτομα προσωπικό

*Στη μακροχρόνια πορεία της η Medochemie έχει τιμηθεί με ένα σημαντικό αριθμό βραβείων ως αναγνώριση του υψηλού επιχειρηματικού επιπέδου που διατηρεί

*Εδραιωνόμαστε σαν μια παγκόσμια εταιρία με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δικών μας γραφείων

*Εάν δημιουργηθεί Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα κονδύλια που δαπανώνται για την αγορά και διάθεση των φαρμάκων

*Η αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο επηρεάζει περισσότερο τους ασθενείς παρά τις φαρμακοβιομηχανίες

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στο Ygeia-News, η κ. Δάφνη Πίττα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φαρμακευτικής Εταιρίας Medochemie.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

ΕΡ: Η εταιρεία σας μετρά 40 χρόνια στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι αυτό;

ΑΠ: Το να δραστηριοποιείσαι στη φαρμακοβιομηχανία είναι από μόνο του πολύ μεγάλη ευθύνη καθότι σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Το ότι το κάνουμε εδώ και 40 χρόνια είναι απόδειξη ότι φέρουμε την ευθύνη αυτή με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Αυτό μας βοήθησε να αναπτυχθούμε και να κερδίσουμε τη θέση μας στην παγκόσμια αγορά πάντοτε με γνώμονα την ποιότητα και τις προσιτές τιμές που αντανακλούν εμπιστοσύνη στο όνομα Medochemie. Είναι σίγουρα μεγάλη ευθύνη και δέσμευση να συνεχίσουμε αυτή την πορεία και να μη σταματήσουμε ποτέ να αναζητούμε νέους και καλύτερους τρόπους επέκτασης και ανάπτυξης, με μοναδική μας προτεραιότητα τον άνθρωπο και την υγεία του.

ΕΡ: Υπήρξαν ημερομηνίες σταθμοί για τη Medochemie;

ΑΠ: Οι ημερομηνίες σταθμοί για την εταιρεία είναι αρκετές, αναφέρω ενδεικτικά κάποιες:

1976 – Ίδρυση της Medochemie στη Λεμεσό με μια μικρή παραγωγική μονάδα με 8 άτομα προσωπικό.

1983 – Το 1ο από πολλά Βραβείο Εξαγωγών Κύπρου.

1991 – Δημιουργία γραφείου στη Σιγκαπούρη.

1992 – Δημιουργία γραφείου στη Ρωσία.

1993 – Δημιουργία γραφείου στη Βουλγαρία και Τσεχία, Ρουμανία και Σλοβακία ακολουθούν το 1994.

1998 – Δημιουργία γραφείου στην Ελλάδα, Ουκρανία και Βιετνάμ.

1999 - Δημιουργία δυο νέων μονάδων παραγωγής στη Λεμεσό για πόσιμα και ενέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα.

2000 - Δημιουργία παραγωγικής μονάδας εισπνεόμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

2001 – Εξαγορά Ολλανδέζικης εταιρείας παραγωγής ποσίμων φαρμακευτικών σκευασμάτων .

2003 – Δημιουργία γραφείου στη Λευκορωσία.

2011- Δημιουργία πρώτης παραγωγικής μονάδας στο Βιετνάμ.

Στη μακροχρόνια πορεία της η Medochemie έχει τιμηθεί με ένα σημαντικό αριθμό βραβείων ως αναγνώριση του υψηλού επιχειρηματικού επιπέδου που διατηρεί. Η εταιρεία μας έχει λάβει 12 φορές το «Κυπριακό Βραβείο Βιομηχανικών Εξαγωγών», δύο φορές το «Κυπριακό Βραβείο Ειδικών Εξαγωγών» και έχει λάβει ειδικό βραβείο αρχιτεκτονικής για το εργοστάσιο ΑΖ.

Επιπλέον, στη Medochemie έχει απονεμηθεί τρεις φορές το «Βραβείο Εξαιρετικής Επιχειρηματικής Επίδοσης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2004 η MedochemieLtd έλαβε Ειδική Αναγνώριση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), για την κοινωνική και φιλανθρωπική της προσφορά.

Τα τέσσερα βραβεία «Ασφάλειας Χημικών Βιομηχανιών» που έχει λάβει η Medochemie αποδεικνύουν την προσήλωση της εταιρείας στις πλέον ασφαλείς διαδικασίες παραγωγής.

Στη Medochemie έχει επίσης απονεμηθεί το Βραβείο Επιχειρηματικότητας 2008 (In Business Awards 2008).

Το 2012 η Medochemie ανακηρύχτηκε «Υπόδειγμα Φαρμακοβιομηχανίας», από την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Medochemie έχει διακριθεί στα βραβεία Ruban d’ Honneur 2013/14, και αυτό μας κατατάσσει στις 10 καλύτερες εταιρίες της Ευρώπης στον τομέα εξαγωγών.

Σαν η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρία στην Κύπρο τιμήθηκε η Medochemie, με άλλο ένα βραβείο, αυτό του NationalPublicChampion για τα European Business Awards 2014/15.

ΕΡ: Ποιες οι βασικές αρχές σας ως εταιρεία;

ΑΠ:Βασική αρχή και φιλοσοφία της εταιρίας είναι: «Η παροχή ποιοτικής και οικονομικά προσιτής φαρμακευτικής αγωγής σε όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη».

Εδραιωνόμαστε σαν μια παγκόσμια εταιρία

ΕΡ: Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται συνεχώς. Πως ακολουθείτε την εξέλιξη;

ΑΠ:Είναι πραγματικά μεγάλος στόχος να παρακολουθεί κάποιος τις εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων. Διαθέτουμε ειδικό τμήμα στην εταιρεία που κάνει ακριβώς αυτό για να είμαστε βέβαιοι πως βαδίζουμε στοχευμένα και προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναπτύσσουμε, παράγουμε και πουλούμε φαρμακευτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τις τελευταίες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές προσφέροντας στον ασθενή αποτελεσματική θεραπεία με χαμηλότερο κόστος. Με τις καινούριες παραγωγικές μας μονάδες στο Βιετνάμ, όχι μόνο καλύπτουμε την αγορά της Ασίας, αλλά εδραιωνόμαστε σαν μια παγκόσμια εταιρία με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δικών της γραφείων που δραστηριοποιούμαστε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, από την Νότια Αφρική μέχρι την Σιβηρία και από την Βρετανία στην Ιαπωνία, την Νέα Ζηλανδία και την Αμερική.

ΕΡ: Σε ποιες κατηγορίες φαρμάκων δραστηριοποιείστε;

ΑΠ: Τα φάρμακα μας κατανέμονται σε 10 θεραπευτικές κατηγορίες: Αντιβιοτικά, φάρμακα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), Αναλγητικά, Καρδιαγγειακά, Αντιδιαβητικά, Αναπνευστικά, Γαστρεντερικά, Ενδοκρινικά, Δερματολογικά και άλλα.

ΕΡ: Ετοιμάζετε νέες συνεργασίες/ανοίγματα στην αγορά;

ΑΠ: Πάντοτε κοιτάζουμε πιο μακριά, αυτή τη στιγμή ανοίγουμε γραφείο στην Πορτογαλία και χτίζουμε 2 νέες παραγωγικές μονάδες στο Βιετνάμ.

Επενδύουμε 10 % των εσόδων μας στην έρευνα για νέα φάρμακα

ΕΡ: Στον τομέα της έρευνας τώρα, πως συνδράμετε;

ΑΠ: Επενδύουμε ένα σημαντικό ποσοστό, συγκεκριμένα περίπου το 10 % των εσόδων μας στην έρευνα για νέα φάρμακα.

ΕΡ: Έχετε συνεργαστεί με ακαδημαϊκά ιδρύματα, είτε για εξάσκηση φοιτητών, είτε για σκοπούς έρευνας;

ΑΠ: Ναι συνεργαζόμαστε με πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό είτε αυτά είναι πανεπιστήμια ή άλλα ερευνητικά κέντρα και μέσα από αυτές τις συνεργασίες σίγουρα προωθείται η έρευνα νέων παιδιών.

Κοινωνική ευθύνη και προσφορά

ΕΡ: Ποιες οι ενέργειες της εταιρείας σας στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς;

ΑΠ:•Η στήριξη του πολιτισμού ως προστιθέμενη αξία και του αθλητισμού ως θετικό πρότυπο ζωής για την κοινωνία και τους νέους.

•Συνιδρυτές της GreenDot Κύπρου.

•Ίδρυση επιτροπών για τη Προστασία του Περιβάλλοντος και Επιτροπή Εξοικονόμησης Ενέργειας.

•Εγκατάσταση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών σε μία από τις μεγαλύτερες εργοστασιακές μας μονάδες.

•Υποστήριξη των προσπαθειών του Κυπριακού Ινστιτούτου, με τη χορηγία δύο ηλιοστατών.

•Περιβαλλοντική συνείδηση μέσω του εθελοντισμού.

•Υποστήριξη των παγκόσμιων και τοπικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων

•Οργάνωση και συμμετοχή σε:

-Δενδροφυτεύσεις.

-Καθαρισμούς των ακτών.

-Προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης

•Δωρεά φαρμάκων.

•Συμμετοχή στο πρόγραμμα συλλογής τροφίμων.

•Πιστοποίηση με το διεθνές πρότυπο «Investors in People».

Το ΓεΣΥ σκοντάφτει σε συγκρουόμενα συμφέροντα

ΕΡ: Για το θέμα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, πως εκτιμάτε τις εξελίξεις μέχρι στιγμής;

ΑΠ: Φαίνεται να είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το οποίο σκοντάφτει σε συγκρουόμενα συμφέροντα, αλλά πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση και πως ο νυν υπουργός είναι διατεθειμένος να το λύσει.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δεν θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές

ΕΡ: Η δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων είναι κάτι που απουσιάζει από την Κύπρο, ωστόσο δρομολογείται, κατά τον Υπουργό Υγείας. Πως πιστεύετε θα αλλάξουν τα δεδομένα στον τομέα των φαρμάκων όταν γίνει;

ΑΠ: Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες Κύπρου λειτουργούν σε ένα μεγάλο βαθμό ως Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, οπόταν θεωρώ πως είμαστε κοντά και πως αυτό δεν θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές οι οποίες να είναι αντιληπτές στο κοινό ή στον ασθενή, σίγουρα εάν δημιουργηθεί θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα κονδύλια που δαπανώνται για την αγορά και διάθεση των φαρμάκων.

Ψευδεπίγραφα φάρμακα

ΕΡ: Η αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο ή τρίτες χώρες θεωρείται μία μάστιγα των τελευταίων χρόνων. Με ποιους τρόπους πιστεύετε μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;

ΑΠ: Όντως είναι ένα πρόβλημα που έχει απασχολήσει τις αρχές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το οποίο έχουν παρθεί μέτρα και έχει υιοθετηθεί και σχετική οδηγία, η οποία θα απαλείψει σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι ολοκληρωτικά το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει το κόστος των υφιστάμενων και νόμιμων φαρμάκων εις βάρος της βιομηχανίας και εν τέλη του ασθενή και των ταμείων υγείας. Στο τέλος δεν ξέρω να σας πω εάν το όφελος θα είναι ανάλογο με το κόστος και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

ΕΡ: Επηρεάζουν τις φαρμακοβιομηχανίες οι αγορές φαρμάκων από το διαδίκτυο ή από τρίτες χώρες;

ΑΠ: Θα έλεγα πως επηρεάζουν περισσότερο τους ασθενείς παρά τις φαρμακοβιομηχανίες. Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, αυτά που λέμε ‘lifestyle drugs’, δηλαδή αυτά τα φάρμακα που παίρνει κάποιος όχι απαραίτητα για να θεραπευτεί, αλλά για να βελτιώσει ένα τομέα της υγείας του ναι, επηρεάζονται πολύ από το διαδίκτυο και από αυτά που ονομάζονται ψευδεπίγραφα φάρμακα ή για να το πω με πιο απλά λόγια ‘φάρμακα μαϊμού’. Υπάρχουν και κάποια πολύ ακριβά φάρμακα που επηρεάζονται από τα ψευδεπίγραφα, αυτά όμως είναι λίγα. Σίγουρα αποτελούν κίνδυνο για τον ασθενή και όλος ο κόσμος θα πρέπει να έχει υπόψη τους κινδύνους αυτούς.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1582