Burnout – Επαγγελματική Εξουθένωση


Συναισθηματική, σωματική και ψυχική κόπωση…

ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΥ*

Το άγχος είναι η διαδικασία…….το burnout είναι το αποτέλεσμα.

Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένα συγκεκριμένος τύπος παρατεταμένου επαγγελματικού άγχους με εξάντληση σωματική, συναισθηματική και πνευματική (Borritz et al., 2010) και οφείλεται στην δυσαναλογία που υπάρχει ανάμεσα στην υψηλή προσπάθεια του ατόμου (επένδυση σε χρόνο και ενεργεία) και στη χαμηλή ικανοποίηση (από τα αποτελέσματα) ή την πίεση που δέχεται από τους ανωτέρους. Η εξουθένωση αυτή δεν επέρχεται λόγω των πολλών ωρών εργασίας αλλά της απουσίας ικανοποίησης και κινήτρου στον χώρο εργασίας.

Η επαγγελματική εξουθένωση φαίνεται να συσχετίζεται με τον υψηλό φόρτο εργασίας, τους ανεπαρκείς πόρους, την αυξημένη πίεση χρόνου, την ασάφεια ρόλων, τις συγκρούσεις με συναδέλφους, τη σύγκρουση ρόλων και τα χαμηλά επίπεδα αυτονομίας και ανεξαρτησίας στον εργασιακό χώρο (Puleo, 2011; Kilfedder et al., 2001; Leiter and Maslach, 2009).

Αποτέλεσμα του burnout

Τις περισσότερες φορές αυτή η συσσωρευμένη ένταση δεν μπορεί να διοχετευτεί σωστά στην κατάλληλη πηγή που την προκαλεί. Κατά συνέπεια κάποια άτομα στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την ένταση αυτή καπνίζουν περισσότερο, αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες και γίνονται πιο επιρρεπή σε ατυχήματα αφού μειώνεται η προσοχή και η συγκέντρωση (Heslop. etal., 2001; Ogden & Mtandabari 1997; Conneretal., 1999) (βλέπε άρθρο ‘Η επίδραση του Στρες στην καθημερινότητά μας’). Η ένταση αυτή επηρεάζει με άλλα λόγια ψυχοσωματικά τον οργανισμό με αποτέλεσμα να είμαστε πιο επιρρεπείς και σε ασθένειες.

Αποτέλεσμα του burnout είναι η συναισθηματική εξάντληση, απώλεια ενέργειας και απόσυρση από την εργασία (Borritz et al., 2006). Επίσης παρουσιάζονται προβλήματα κατάθλιψης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίμησης, συναισθήματα ενοχής και χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση (Honkonen et al., 2006; Schulz et al., 2011). Τέλος, το αρνητικό κλίμα και πίεση στον εργασιακό χώρο συσχετίζεται με οικογενειακά προβλήματα και μείωση στην ποιότητα ζωής του ατόμου (Dyrbye et al., 2011 ; van der Heijden et al., 2008).

Φαίνεται ότι οι νοσηλευτές και οι ιατροί είναι οι επαγγελματίες με την περισσότερη επαγγελματική εξουθένωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι 65% των νοσηλευτών υποστηρίζουν ότι η εργασία τους είναι αγχωτική (Raftopoulos et al., 2012). Αυτό επηρεάζει τη δέσμευσή τους στο επάγγελμα και κατ’επέκταση την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν (Aiken et al., 2011; Rudman et al., 2014; Letva et al., 2011).

Σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης

Η διαφορά ανάμεσα στο άγχος και το burnout είναι μια μικρή, λεπτή γραμμή. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστούν τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αποφύγουμε την επαγγελματική εξουθένωση.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι χρόνια κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, προσοχής και μνήμης, αϋπνία, αλλαγές στην όρεξη, αυξημένη πίεση και ασθένειες. Παρατηρείται απομάκρυνση από τους συναδέλφους, έλλειψη ικανοποίησης από την εργασία, απαισιοδοξία, αίσθημα απάθειας και απελπισίας.

Τι μπορεί να εφαρμόσουμε για να μειωθεί η ένταση αυτή;

- Οι κοινωνικές συναναστροφές και η βελτίωση των σχέσεων με τους συναδέλφους είναι καλή πρακτική, αφού δίνει την ευκαιρία να συζητηθούν οι ανησυχίες αλλά και να δοθούν εναλλακτικές προτάσεις από τρίτα ανεξάρτητα άτομα.

- Η επικέντρωση σε κομμάτια της εργασίας σας που απολαμβάνετε και σας ενδιαφέρουν.

- Η περισσότερη βαρύτητα στο νόημα της δουλειά σας. Γιατί η δουλειά είναι σημαντική για εσάς;

- Βάλτε τα όρια σας. Μάθετε να λέτε ‘όχι’ στα αιτήματα των άλλων. Το ‘όχι’ σάς επιτρέπει να λέτε ‘ναι’ στα καθήκοντα που πραγματικά θέλετε να κάνετε.

- Αφήστε ώρα για χαλάρωση. Οι τεχνικές χαλάρωσης όπως yoga, διαλογισμός και βαθιές αναπνοές επιτρέπουν στο σώμα να επανέλθει σε κατάσταση ηρεμίας.

- Ακόμα και εάν είναι η τελευταία δραστηριότητα που θέλετε να κάνετε γυμναστείτε!! Η άσκηση ενεργοποιεί την έκκριση θετικών ορμονών, ενδορφινών, που φέρνουν στο σώμα ευεξία και χαλάρωση.

- Ο Friedman υποστηρίζει πως είναι καλό να κάνετε σχέδια για τα οποία να ανυπομονείτε. Προγραμματίστε ένα παιχνίδι τένις με τον φίλο σας, ή ένα διήμερο με τον σύντροφό σας. Με άλλα λόγια κάντε κάτι ευχάριστο. (στρατηγική προσέγγισης παρά στρατηγική αποφυγής)

* BSc, MSc, PhD, CPsychol

Εγγεγραμμένη Ψυχολόγος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











447