Βουλή: Μεγαλύτερη εκπροσώπηση νοσηλευτών – μαιών στο Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής


H Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες ομόφωνα την πρόταση νόμου των βουλευτών Στέλλας Κυριακίδου του ΔΗΣΥ και Ρούλας Μαυρονικόλα της ΕΔΕΚ με την οποία τροποποιείται ο περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Νόμος καθώς και η αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών και μαιών που εκπροσωπούν τον Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο στο Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής από τέσσερις σε έξι. Με την πρόνοια αυτή αίρεται η σύγκρουση με άλλη σχετική διάταξη του βασικού νόμου.

Επίσης ψηφίστηκαν ομόφωνα και οι κανονισμοί του Υπουργείου Υγείας για εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις διαδικασίες και το περιεχόμενο των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται οι κάτοχοι Πτυχίου Φαρμακευτικής, προκειμένου να εγγραφούν ως φαρμακοποιοί στην Κυπριακή Δημοκρατία και να ασκούν νόμιμα το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Eκσυγχρονισμός κανονισμών

Συγκεκριμένα, καταργήθηκαν οι περί Δικαστικής Φαρμακευτικής (Forensic Pharmacy) Κανονισμοί του 1963 που ίσχυαν έως σήμερα και θεσπίστηκαν κανονισμοί, που εκσυγχρονίζουν τις υφιστάμενες ρυθμίσεις και που προβλέπουν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

  • Την επέκταση των εξεταστέων θεμάτων, ώστε αυτά να καλύπτουν πέραν από το θέμα της σχετικής με την άσκηση του επαγγέλματος της φαρμακευτικής νομοθεσίας και το θέμα της φαρμακευτικής πρακτικής,
  • την εισαγωγή τέλους ύψους €100,00 ως προϋπόθεσης για τη συμμετοχή υποψήφιου στις εξετάσεις,

την υποχρέωση υπογραφής από τους εξεταστές Δήλωσης Εμπιστευτικότητας αναφορικά με τα θέματα που θέτουν στις εξετάσεις.

Εισήγηση Ν. Νουρή

Σημειώνεται ότι στο στάδιο της διεξαγωγής της συζήτησης το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, βουλευτής κ. Νίκος Νουρής εισηγήθηκε την τροποποίηση ορισμένων προνοιών των κανονισμών, προκειμένου να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα των εξεταστών και το αδιάβλητο των υπό ρύθμιση εξετάσεων. Συγκεκριμένα, πρότεινε:

1.την εισαγωγή περιορισμού στην εξουσία του Συμβουλίου Φαρμακευτικής να ανανεώνει τον διορισμό των εξεταστών ώστε η ανανέωση του διορισμού να επιτρέπεται μόνο μία φορά και ως εκ τούτου να μην είναι δυνατό πρόσωπο να είναι εξεταστής για περισσότερο από τέσσερα συναπτά χρόνια, και

2.την τροποποίηση σχετικής πρόνοιας που επιτρέπει στο Συμβούλιο Φαρμακευτικής να καθορίζει ξεχωριστή ελάχιστη βαθμολογία και έτσι να αποδίδει διαφορετική βαρύτητα στα θέματα των εξετάσεων και εισηγήθηκε όπως καθοριστεί στους κανονισμούς η βαρύτητα της βαθμολογίας για κάθε θέμα, προκειμένου αυτή να μη μεταβάλλεται κάθε φορά κατά το δοκούν από το συμβούλιο.

Στη βάση των πιο πάνω εισηγήσεων, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους από την Επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, διαμόρφωσε τις σχετικές πρόνοιες των κανονισμών, ώστε ο διορισμός των εξεταστών να δύναται να ανανεώνεται μόνο μία φορά και να καθοριστεί στους κανονισμούς ότι ο αιτητής, για να επιτύχει στις εξετάσεις, πρέπει να εξασφαλίσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του ποσοστού του 50% στο θέμα της φαρμακευτικής πρακτικής και βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του ποσοστού του 50% στο θέμα της νομοθεσίας που αφορά την άσκηση της φαρμακευτικής.

Και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Επίσης η Ολομέλεια της Βουλής τάχθηκε ομόφωνα με την τροποποίηση του περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμου, για αναστολή ορισμένων διατάξεων του λόγω πρακτικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα εισήχθηκε στο βασικό νόμο πρόνοια που ρυθμίζει την έκδοση κανονισμών, καθώς κατά την επεξεργασία του βασικού νόμου εκ παραδρομής δεν είχε περιληφθεί σε αυτόν σχετική πρόνοια. Η προτεινόμενη αναστολή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να δοθεί στο Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο απαιτούμενος χρόνος για τον καθορισμό των διαδικασιών και την ετοιμασία των εντύπων και των πρωτοκόλλων που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των διατάξεων του βασικού νόμου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











399