Αυστηρότερους ελέγχους στη διατροφική αλυσίδα ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Αυστηρότερους ελέγχους σε όλος το μήκος της διατροφικής αλυσίδας προνοεί το σχέδιο κανονισμού που εγκρίθηκε την Τετάρτη από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο νέος κανονισμός θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων και θα καταπολεμήσει τις πρακτικές εξαπάτησης.

Επιπλέον, θα θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικότερο σύστημα ελέγχου των κανόνων ασφαλείας στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και της εφαρμογής των κανόνων που αφορούν τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις.

«Μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, οι καταναλωτές έθεσαν σοβαρά ερωτήματα για τη δυνατότητα ανίχνευσης της προέλευσης των τροφίμων και την ακεραιότητα της διατροφικής αλυσίδας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και πέτυχε ένα νομοθετικό κείμενο που επιτρέπει στις αρχές να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις διάφορες πρακτικές εξαπάτησης», δήλωσε η εισηγήτρια Karin Kadenbach των Σοσιαλιστών.

Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Ευρωβουλευτών και του Συμβουλίου των Υπουργών προβλέπει ένα ευρύ πεδίο ελέγχων, ακόμη και αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλους τους τομείς, καλύτερη αντιμετώπιση των πρακτικών εξαπάτησης και παραπλάνησης, ειδικούς όρους για τις εισαγωγές προϊόντων και ζώων από τρίτες χώρες και ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











266