ΑΣΚ: Υψίστης σημασίας ο εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας γι’ αντιμετώπιση των εξαρτήσεων


Ανακοίνωση σε σχέση με τη χθεσινή παρουσία του στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Υγείας και Παιδείας εξέδωσε σήμερα το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου(ΑΣΚ). Κατά τη συνεδρία έγινε από το ΑΣΚ αναλυτική παρουσίαση της φιλοσοφίας της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από τις Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ 2013-2020 και των δράσεων της, σε ό, τι αφορά την διαχείριση του προβλήματος στη χώρα μας, αφού παρουσιάσθηκαν και τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου:

«Πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου, κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Υγείας και Παιδείας, με καλεσμένους το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ) και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης, έγινε από το ΑΣΚ αναλυτική παρουσίαση της φιλοσοφίας της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από τις Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ 2013-2020 και των δράσεων της, σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προβλήματος στη χώρα μας, αφού παρουσιάσθηκαν και τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία. Παράλληλα, έγινε αναφορά στις καλές πρακτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα μελλοντικά σχέδια του ΑΣΚ σε σχέση με στοχοθετημένες ενέργειές του, που εστιάζονται στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εύκολης προσβασιμότητας των ανηλίκων στο αλκοόλ, καθώς και της εφαρμογής νομοθεσιών που αφορούν στη διαθεσιμότητα του στην ομάδα αυτή.

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης Ευρωπαϊκής Έρευνας Μαθητικού Πληθυσμού (ESPAD, 2011), ένας στους δύο μαθητές στην Κύπρο (15-16 ετών) ανέφεραν, πως κατά τον τελευταίο μήνα αγόρασαν αλκοολούχα ποτά για δική τους κατανάλωση. Παράλληλα, στην Κύπρο, η πρόσβαση των εφήβων σε κέντρα πώλησης αλκοόλ ανέρχεται στο 49%, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο ευρωπαϊκό όριο που είναι 37%. Οι αριθμοί, όσον αφορά στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ από ενήλικες, είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τους ανήλικους μαθητές/ μαθήτριες (15-16 χρονών).

Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών, που δεν θεωρούν μεγάλο ρίσκο την οδήγηση μετά την κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων ποτών, καθώς και το γεγονός ότι δύο στους 100 θανάτους, που συμβαίνουν στην Κύπρο, οφείλονται στο αλκοόλ, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΚ Δρ. Χρ. Γεωργίου ευχαρίστησε θερμά τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον τρόπο με τον οποίο ενέκυψε στη θέμα αυτό και για τη στήριξη που παρέχει στο ΑΣΚ σε ό,τι αφορά το έργο του και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να συνεισφέρουν ενεργά στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από τις Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ 2013-2020, τονίζοντας ότι είναι υψίστης σημασίας ο συνεχής εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας, καθώς και ο έλεγχος της εφαρμογής των υφιστάμενων νομοθεσιών, ως απαραίτητων εργαλείων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί σφαιρικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











305