ΑΣΚ: Χαιρετίζει την έγκριση της νομοθεσίας για θεραπεία καταδικασθέντων χρηστών


Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ) χαιρετίζει την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί θεραπείας Κατηγορουμένων και Καταδικασθέντων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Ατόμων».

Σε ανακοίνωσή του το ΑΣΚ αναφέρει ότι η νομοθεσία αυτή εδράζεται σε διεθνείς πρακτικές, όπου εθνικές νομοθεσίες έχουν συμπεριλάβει μέτρα που προβλέπουν την εκτροπή/παραπομπή των παραβατών σε θεραπεία, ως εναλλακτική λύση αντί της φυλάκισης ή ως συμπλήρωμα της ποινής/τιμωρίας. Προσθέτει, ταυτόχρονα, ότι τέτοια μέτρα υπάρχουν στη νομοθεσία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρ’ όλες τις μεταξύ τους διαφορές και εκπηγάζουν από μια στροφή σε ότι αφορά την αντίληψη του προβλήματος των ναρκωτικών, από τη σφαίρα της εγκληματικότητας, στη θεώρησή του ως προβλήματος δημόσιας υγείας.

«Παρά τους προβληματισμούς που τέθηκαν διαχρονικά σε σχέση με συγκεκριμένες πτυχές που αφορούν στη νομοθεσία, και οι οποίοι είναι θεμιτοί σε ένα πρώτο στάδιο στην όποια νομοθεσία τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά, το ΑΣΚ καλεί όλους όσοι θα εμπλακούν στην εφαρμογή της, να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο, έτσι ώστε μέσα από τον χρόνο να μπορέσουν να αναδειχθούν ενδεχόμενα κενά και αδυναμίες», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, το ΑΣΚ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους θεσμούς και φορείς που κατά τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν στη διαδικασία διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, καταθέτοντας προβληματισμούς και εισηγήσεις, με γνώμονα πάντα τη βέλτιστη εφαρμογή της και με μέλημα τη βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ουσιοεξαρτημένων ατόμων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











347