ΑΣΚ: Αυξάνονται οι χρήστες κάνναβης στην Κύπρο, μειώνονται οι χρήστες ηρωίνης


Τα τελευταία χρόνια οι χρήστες ηρωίνης στην Κύπρο μειώνονται, ενώ οι χρήστες κάνναβης αυξάνονται. Αυτό καταδεικνύει η Ετήσια Έκθεση του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου(ΑΣΚ), η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του Δείκτη Έκτασης της Χρήσης στο Γενικό και Μαθητικό Πληθυσμό, το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων, που αιτούνται θεραπείας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στην Κύπρο είναι των χρηστών κάνναβης με 57%, ενώ ακολουθούν οι χρήστες ηρωίνης με 22%.

Την ίδια ώρα, παρουσιάζεται αύξηση των αιτημάτων θεραπείας, με κύρια ουσία κατάχρησης τα άλλα οπιοειδή, όπως είναι η ουσία «Oxycodone». Το 2014 στην Κύπρο, καταγράφηκαν συνολικά 10 θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών, εκ των οποίων έξι άμεσοι και τέσσερις έμμεσοι.

Συγκεκριμένα, το 2012, 33 άτομα (3%) βρέθηκαν στη θεραπεία με κύρια ουσία κατάχρησης τα οπιοειδή πέραν της ηρωίνης, ενώ το 2013 ο αριθμός των χρηστών ανήλθε στους 48. Αντίστοιχα, το 2014, 60 άτομα (4.6%) βρέθηκαν στη θεραπεία με κύρια ουσία κατάχρησης το «oxycodone» και 15 άτομα (1.2%) με κύρια ουσία κατάχρησης άλλα οπιοειδή.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΑΣΚ για το 2014, στην Κύπρο διεξάγονται σε συστηματική βάση (κάθε 3 χρόνια) η έρευνα γενικού πληθυσμού (με εύρος ηλικίας 15-64 έτη) και η πανευρωπαϊκή έρευνα μαθητικού πληθυσμού - ESPAD (με εύρος ηλικίας 15-16 έτη) (κάθε 4 χρόνια).

Η κάνναβη, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας γενικού πληθυσμού, παραμένει η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία χρήσης στο γενικό πληθυσμό, ενώ η τάση για δοκιμή κάνναβης, είναι εντονότερη στις ηλικίες 18-22 ετών που βρίσκει τα αγόρια στο στρατό και τα κορίτσια στις πανεπιστημιακές σπουδές. Η χρήση όλων των ουσιών εκτός των ηρεμιστικών είναι επικρατέστερη ανάμεσα σε άνδρες, ενώ σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρήματα της έρευνας, που διεξήχθη κατά το έτος 2009, παρουσιάζεται μείωση στην επικράτηση της χρήσης παράνομων ουσιών.

Στο μεταξύ, σε σχέση με τη γενική κατάσταση στην Ευρώπη, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών, ενώ σε ό,τι αφορά τον μαθητικό πληθυσμό (15-16 ετών), με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας μαθητικού πληθυσμού ESPAD (Hibell και συν., 2012), προκύπτει ότι δύο στους δέκα μαθητές ανέφεραν ότι κάπνιζαν κατά τον τελευταίο μήνα.

Σχετικά με τις παράνομες εξαρτησιογόνων ουσίες, εννέα στους δέκα μαθητές στην Κύπρο δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση τέτοιων ουσιών. «Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών. Κατά το 2015, προβλέπεται η διεξαγωγή της έβδομης σειράς της έρευνας μαθητικού πληθυσμού ESPAD και η διεξαγωγή της τέταρτης σειράς της έρευνας γενικού πληθυσμού», διαπιστώνει η έρευνα.

Εξάλλου, κατά το έτος 2013, καταγράφηκαν στη θεραπεία 1308 χρήστες παράνομων ουσιών εξάρτησης σε σχέση με 1092 το προηγούμενο έτος. Κατά τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, είναι ορατό το ενδεχόμενο όπως μεταδοθούν στους χρήστες μολυσματικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Γ και HIV. Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, παρά το γεγονός ότι 1 στους 4 χρήστες που βρίσκεται στη θεραπεία έκανε έστω και μια φορά ενδοφλέβια χρήση, λίγοι είναι αυτοί που παραπέμπονται για εξέταση και επομένως η διάγνωση μολυσματικών ασθενειών εκτιμάται ότι βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κατά το έτος 2014, από τους 109 χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), που εξετάστηκαν, οι 49 βρέθηκαν θετικοί στην Ηπατίτιδα Γ. Αναφορικά στο Δείκτη Χρήσης Ναρκωτικών Υψηλού Κινδύνου και σε σχέση με τη γενική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τις χαμηλότερες εκτιμήσεις χρηστών ναρκωτικών υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, το 2014 στην Κύπρο, καταγράφηκαν συνολικά 10 θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών, εκ των οποίων έξι άμεσοι και τέσσερις έμμεσοι. Σε δύο περιπτώσεις (έναν άμεσο και έναν έμμεσο θάνατο) ανευρέθηκαν οπιοειδή πέραν της ηρωίνης και πιο συγκεκριμένα, η ουσία «oxycodone». Από το 2004, χρονιά έναρξης της παρακολούθησης από το ΕΚΤΕΠΝ, καταγράφηκαν 160 έμμεσοι και άμεσοι θάνατοι στην Κύπρο με κύρια αιτία τα ναρκωτικά. Όσον αφορά την Ευρώπη, γενικότερα, εκτιμήθηκε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκαν τουλάχιστον 6.100 θάνατοι από υπερβολική δόση, κυρίως ηρωίνης και άλλων οπιοειδών.

Όσον αφορά τις διεγερτικές ουσίες, στην Κύπρο αυξάνεται η χρήση μεθαμφεταμίνης, με τους αριθμούς χρηστών που αιτούνται θεραπεία λόγω χρήσης μεθαμφεταμίνης να παρουσιάζεται αυξημένη τα τελευταία χρόνια (50 χρήστες που αποτελούν το 4% όσων αιτήθηκαν θεραπεία το 2014, 27 αιτήσεις το 2013, 40 το 2012, 14 το 2011 και 7 το 2010). Επίσης, η κοκαΐνη ευθύνεται για το 10% των χρηστών ναρκωτικών, που αιτήθηκαν θεραπεία απεξάρτησης το 2014 στην Κύπρο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











378