ΣΑΕΚ: Σε εφαρμογή με το νέο έτος το Δικαίωμα στη Λήθη


Οι λεπτομέρειες της σημαντικής συμφωνίας του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) και της Europa Donna Κύπρου, για καθιέρωση του Δικαιώματος στη Λήθη για την ασφάλιση ζωής, σε άτομα με ιστορικό καρκίνου, παρουσιάστηκαν σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη του ΣΑΕΚ, την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, στο Ασφαλιστικό Κέντρο στη Λευκωσία.

Η συμφωνία «Δικαίωμα στη Λήθη» καθιστά την Κύπρο ως ένα πρωτοπόρο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στο σημαντικό αυτό κοινωνικό ζήτημα. Μία εξέλιξη, σταθμός, καθώς μία ευάλωτη ομάδα συμπολιτών μας, όπως οι καρκινοπαθείς, μπορεί πλέον να επανακαθορίζει τη ζωή της, χωρίς οι κακές αναμνήσεις του παρελθόντος να αποτελούν βαρίδια στα όνειρα της, έχοντας τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες ασφάλισης ζωής.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, παρουσιάστηκαν οι τέσσερις βασικές αρχές  του  «Δικαιώματος στη Λήθη», που συμφώνησαν ΣΑΕΚ και Europa Donna Κύπρου σε συνεργασία πάντα, με το Υπουργείο Υγείας, και θα εφαρμόζονται:

-  Δέκα (10) χρόνια μετά το τέλος της αποθεραπείας στην περίπτωση ατόμων τα οποία είχαν ηλικία 18 ετών και άνω όταν διαγνώστηκαν. Για άτομα με ηλικία κάτω των 18 ετών όταν διαγνώστηκαν, η περίοδος μειώνεται από 10 σε 5 χρόνια.

-  Μόνο στις περιπτώσεις καρκίνου.

-  Σε σχέση με ασφάλιση ζωής η οποία προορίζεται για εξασφάλιση τραπεζικού δανείου μέχρι €200.000 για απόκτηση πρώτης κατοικίας.

-  Υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειο πρέπει να αποπληρώνεται πριν ο πελάτης φτάσει την ηλικία των 70 ετών.

Ο ενδιαφερόμενος για ασφάλιση θα καλείται να αναφέρει το ιστορικό καρκίνου στην αίτησή του, και η ασφαλιστική εταιρεία στη βάση των πιο πάνω κριτηρίων θα αξιολογεί κατά πόσο εφαρμόζεται στην περίπτωσή του το δικαίωμα στη λήθη. Αν ναι, τότε η ασφαλιστική εταιρεία για σκοπούς αξιολόγησης της αίτησης δεν θα λαμβάνει υπόψη το ιστορικό καρκίνου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ευάγγελος Αναστασιάδης, τόνισε πως η οριστική καθιέρωση του Δικαιώματος στη Λήθη, αφήνει αισθήματα ικανοποίησης και χαράς στον ΣΑΕΚ και σε όλα τα μέλη του: «Η ασφαλιστική βιομηχανία είναι μέρος της κοινωνίας και αφουγκράζεται τις ανάγκες της, και γι’ αυτό προσήλθαμε στη συζήτηση με συγκεκριμένες προτάσεις για την καθιέρωση του δικαιώματος στη λήθη, η οποία αποτελεί την επιτομή της κοινωνικής προσφοράς της Ιδιωτικής Ασφάλισης».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΕΚ, Ανδρέας Αθανασιάδης, σημείωσε πως η αποκατάσταση του δικαιώματος των καρκινοπαθών για ίση πρόσβαση σε προϊόντα ασφάλισης ζωής, αποτελούσε κορυφαίο στοίχημα για το Σύνδεσμο: «Είμαστε

ιδιαίτερα υπερήφανοι για την καθιέρωση του Δικαιώματος στη Λήθη, μία εξέλιξη που μας δίνει επιπλέον κίνητρο, στις προσπάθειες μας να βρισκόμαστε συνεχώς στο πλάι της κοινωνίας».

Η Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου, Μαίρη Θεοχάρους Περδίου, τόνισε με τη σειρά της πως το Δικαίωμα στη Λήθη, αποτελεί την αφετηρία μίας σημαντικής συνεργασίας για την κοινωνία, μεταξύ του ΣΑΕΚ και της Europa Donna Κύπρου: «Χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση τις προτάσεις του ΣΑΕΚ για την παροχή σχεδίων Ασφάλισης Ζωής σε καρκινοπαθείς. Οι καρκινοπαθείς στην Κύπρο μετά την αποθεραπεία τους θα μπορούν να βλέπουν τη ζωή τους και της οικογένειας τους με ελπίδα».

 

Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, σε συντονισμό με την Europa Donna Κύπρου, εργάζεται για την επίτευξη του κοινού στόχου της εφαρμογής του Δικαιώματος στη Λήθη τον Ιανουάριο του 2023.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter2235