Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση των νομοθετημάτων για τα φάρμακα και τη λειτουργία των φαρμακείων


Ελένη Πιέρα: Στον κατάλογο θα περιληφθούν όλα τα ήδη φαρμάκων, που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο

ΚΥΠΕ - Άρχισε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η συζήτηση του νομοσχεδίου, για τα φάρμακα, με τους συνοδευόμενους κανονισμούς, για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων εντός και εκτός των νοσοκομείων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Τα συγκεκριμένα νομοθετήματα εισάγουν νέες πρακτικές, αφού οι συνταγογραφήσεις θα γίνονται και ηλεκτρονικά και ο ασθενής θα μπορεί να επισκέπτεται οποιοδήποτε φαρμακείο, για την εκτέλεση της συνταγής του.
Για τα φάρμακα, που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ ο ασθενής θα καταβάλλει ένα ευρώ για το κάθε φάρμακο, ενώ όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ο κατάλογος των φαρμάκων είναι ακόμη υπό επεξεργασία.
Κατά τη συζήτηση λέχθηκε πως το ΓεΣΥ θα αποζημιώνει πλήρως το φθηνότερο φάρμακο από κάθε είδος και αν ο ασθενής επιθυμεί πιο ακριβό φάρμακο θα καταβάλλει τη διαφορά της τιμής.
Σε δηλώσεις, μετά από τη συνεδρία, η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, είπε ότι στις περιπτώσεις που ο γιατρός κρίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται συγκεκριμένο φάρμακο και αφού ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες το ΓεΣΥ θα αποζημιώνει το δικαιούχο, ανεξάρτητα αν υπάρχουν φθηνότερα σκευάσματα.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Πιέρα είπε ότι στον κατάλογο θα περιληφθούν όλα τα ήδη φαρμάκων, που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο, για να σημειώσει ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ, ούτε και συνταγές από γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το σύστημα.
Στο μεταξύ, οι κανονισμοί προβλέπουν παράλληλα ότι τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα εξυπηρετούν μόνο τους εσωτερικούς ασθενείς.
Χαιρέτισε, εξάλλου, την προώθηση των κανονισμών στη Βουλή που αφορούν τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ, το τροποποιητικό νομοσχέδιο του Περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων, σημειώνοντας ότι σήμερα έγινε «ένας πρώτος εποικοδομητικός διάλογος για θέματα αυτά».
Είπε ότι σήμερα 48 κυβερνητικά φαρμακεία εξυπηρετούν το 80% των ασθενών, για να σημειώσει ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα είναι στη διάθεση των ασθενών 530 φαρμακεία για εξυπηρέτηση.
«Έχουμε τα πιο πολλά φαρμακεία σε αναλογία πληθυσμού σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης και θεωρούμε ότι η φαρμακοποιοί, το φαρμακείο της γειτονιάς, θα μπορέσει να δώσει μια ποιοτική φαρμακευτική φροντίδα στον Κύπριο ασθενή», είπε.
Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως «υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στα φαρμακεία, που θα λειτουργούν στα ιατρικά κέντρα, μαζί με τα φαρμακεία του ιδιωτικού τομέα».
Είπε ότι «εκ πρώτης όψεως πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια αδήριτη αναγκαιότητα για αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και για ικανοποίηση ακριβώς ορισμένων ελάχιστων προϋποθέσεων και τη λειτουργία των φαρμακείων σε αυτούς τους χώρους», ωστόσο, πρόσθεσε ότι «από την πλευρά μας έχουμε διαπιστώσει μέσα από τους κανονισμούς και τις πρόνοιες για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας να δημιουργούνται ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως θα προκαλέσουν είτε ανισότητα όσον αφορά τα διάφορα ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά και δημόσια, να ανταποκριθούν με επάρκεια σε αυτή τη νομοθεσία, αλλά και την ίδια στιγμή υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στα φαρμακεία που θα λειτουργούν στα ιατρικά κέντρα μαζί με τα φαρμακεία του ιδιωτικού τομέα».
«Και αυτό γιατί μέσα από διάφορες πρόνοιες θα επιτρέπεται να ικανοποιηθούν εξωνοσοκομειακοί ασθενείς ή ακόμα και το σύνολο των ασθενών που είναι δικαιούχοι στο σύστημα υγείας, που είναι το σύνολο των πολιτών», σημείωσε.
Ανέφερε ακόμα πως «ο δικός μας ο φόβος είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα», συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί για παράδειγμα αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο της Πόλεως Χρυσοχούς και του Κάτω Πύργου Τυλληρίας να εκπληρώσουν αυτές τις προϋποθέσεις, για να λειτουργήσει ένα φαρμακείο».
«Άρα από την ώρα που δεν θα μπορούν σημαίνει δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο. Ποιος θα καλύψει και ποιος θα εξυπηρετεί τους ασθενείς σε αυτούς τους χώρους; Όλα αυτά σε λεπτομέρειες θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όταν θα γίνεται η κατ’ άρθρο συζήτηση των συγκεκριμένων προνοιών», είπε.
Επιπλέον, είπε ότι «για μια ακόμα φορά για έναν τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι το θέμα της κάλυψης της φαρμακευτικής αγωγής των πολιτών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μερικούς μήνες πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι πολύπλοκο και πάρα πολύ σημαντικό για να συζητηθεί και πάλι με ταχύτητα για να μπορέσουμε να προλάβουμε την εφαρμογή του ΓεΣΥ».
Όπως είπε ο κ. Σίζοπουλος «για μια ακόμα φορά η προχειρότητα αυτών των φορέων που είχαν την ευθύνη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ επιβεβαιώνεται, όπως έγινε και με τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ, όπως έγινε και με τους κανονισμούς για τη συμμετοχή των ειδικών και προσωπικών γιατρών στο ΓεΣΥ, που ακόμα δεν ψηφίστηκαν στη Βουλή».
«Έτσι γίνεται τώρα με το θέμα των φαρμάκων και των φαρμακείων και αντιλαμβάνεστε ότι για μας οι ανησυχίες είναι πολύ μεγάλες. Ο κίνδυνος να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και σοβαρά λάθη στην εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι πάρα πολύ μεγάλος με ότι αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Αντρέας Αποστόλου, είπε πως «η εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή, για να συζητηθούν νομοθεσίες και κανονισμοί, οι οποίοι θα έπρεπε να εκσυγχρονιστούν εδώ και πολλές δεκαετίες».
Ο κ. Αποστόλου είπε πως «το γεγονός ότι η ΕΕ, μέσω της Eurostat, μας κατατάσσει τελευταίους όσον αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες μας είναι ένα καμπανάκι το οποίο έπρεπε να μας ξυπνήσει εδώ και πολλά χρόνια», για να εκφράσει την πεποίθηση ότι «με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο Κύπριος ασθενής θα απολαμβάνει της υγείας που δικαιούται».
«Η χθεσινή απόφαση του Υπουργική Συμβουλίου για σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Πρωτοκόλλων, η δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και στην Κύπρο, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η σημερινή συζήτηση για βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο που αφορά τα φαρμακεία, τη δημιουργία κλινικών φαρμακοποιών και το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί έχουν απαντήσει θετικά στην ένταξη τους στο ΓεΣΥ μαζί με την εφαρμογή της α’ φάσης του ΓεΣΥ από την 1/6/2019 είναι μηνύματα θετικά ότι και στην Κύπρο θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο υγείας, το οποίο δεν υπήρχε», είπε.
Είπε πως «θα εφαρμοστεί επιτέλους διασυνοριακή περίθαλψη υγείας και για τους Κύπριους ασθενείς, δηλαδή να μπορούν να επισκέπτονται ευρωπαϊκά νοσηλευτήρια και επιτέλους να προσπαθήσουμε η Κύπρος να φύγει από τον πάτο που είναι σήμερα στα θέματα υγείας.
Επιπλέον, ανέφερε πως η Συμμαχία Πολιτών έχει στηρίξει και στηρίζει αυτή την προσπάθεια και θα ψηφίσει την άλλη Παρασκευή στην Ολομέλεια του κανονισμούς για τους ειδικούς και προσωπικούς γιατρούς.
«Στηρίζουμε τη συμφωνία των φαρμακοποιών με τον ΟΑΥ και το νέο πλαίσιο των κανονισμών, το οποίο ξεκίνησε σήμερα να συζητείται από την Επιτροπή Υγείας και βλέπουμε το ΓεΣΥ με θετικό πρόσημο», είπε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











459