Αρνητικές επιπτώσεις νόσου Crohn και Ελκώδους Κολίτιδας στην ποιότητα ζωής


Σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο Κύπριων ασθενών και των οικείων ατόμων του περιβάλλοντος τους.

ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΟΥΚΚΑ*

Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι αυτοάνοσα χρόνια νοσήματα τα οποία προσβάλλουν το πεπτικό σύστημα με κίνδυνο να καταλήξουν πολυσυστηματικές νόσοι. Αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα χρόνιων νοσημάτων καθώς προσβάλλουν τα άτομα συνήθως σε μικρές ηλικίες, χρίζουν μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών δεν αλλάζει ιδιαίτερα από αυτών των υγειών ατόμων. Οι ασθενείς αυτοί όπως όλοι χρόνιοι ασθενείς βιώνουν ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών και διαπροσωπικών διαταραχών που κατ' επέκταση πιθανόν να επηρεάζει και το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Σε έρευνα που διεκπεραιώθηκε το 2018 σε Κύπριους ασθενείς, έγινε διερεύνηση των πιθανών ψυχολογικών και σωματικών επιπτώσεων της Ελκώδους Κολίτιδας (ΕΚ) και της Νόσου Crohn (NC) στους ασθενείς και άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Διεκπεραιώθηκε μέσω της ελληνικής εκδοχής των δεικτών δραστηριότητας Mayo και Harvey, του Inflammatory Bowel Disease Questionnaire (IBDQ), του Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) και SF12 για τους ασθενείς και των ερωτηματολογίων HADS και SF12 για τους συγγενείς. Έντυπο δημογραφικών χαρακτηριστικών δόθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες. Αξιολογήθηκαν συγκριτικά η ψυχολογική και σωματική συνιστώσα της υγείας (SF12), το άγχος και η κατάθλιψη (HADS) και η ποιότητα ζωής ειδικά στους ασθενείς με ΙΦΝΕ (IBDQ) σε σχέση με παράγοντες που πιθανόν να τους επηρεάζουν. Το δείγμα αποτέλεσαν 204 Κύπριοι ασθενείς με ΙΦΝΕ και 204 άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος από όλη τη Κύπρο.

Από τα αποτελέσματα διαφάνηκε ότι η δραστηριότητα της νόσου στους ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα επηρεάζεται από τη διάρκεια της νόσου τους και το είδος της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβαναν. Επίσης η δραστηριότητα της νόσου στους ασθενείς με Νόσο Crohn επηρεάζεται από τη χειρουργική επέμβαση για τη νόσο, από τη διάρκεια της νόσου και την ηλικία των ασθενών.

Μειωμένη ποιότητα ζωής διαφάνηκε να έχουν οι γυναίκες ασθενείς τόσο με Ελκώδη Κολίτιδα όσο και με Νόσο Crohn, οι ασθενείς που βρίσκονταν στις ηλικίες μεταξύ 35-50 χρόνων, αυτοί που έπασχαν με Νόσο Crohn περισσότερο από 20 έτη, οι χειρουργημένοι ασθενείς λόγο Νόσου Crohn και όλοι οι ασθενείς των οποίων η νόσος τους βρισκόταν σε έξαρση και έπαιρναν αμινοσαλικυλικά και κορτικοστεροειδή.

Αυξημένα επίπεδα άγχους διαφάνηκε να βιώνουν οι γυναίκες με Ελκώδη Κολίτιδα, όλοι χειρουργημένοι ασθενείς, οι ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα που έπαιρναν αμινοσαλικυλικά και κορτικοστεροειδή και οι ασθενείς με Νόσο Crohn που λάμβαναν βιολογικούς παράγοντες. Επίσης άγχος βίωναν οι ασθενείς με Νόσο Crohn που έπασχαν με τη νόσο περισσότερο από 20 χρόνια.

Αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης διαφάνηκε να βιώνουν οι γυναίκες με Ελκώδη Κολίτιδα, όλοι οι χειρουργημένοι ασθενείς, οι ασθενείς και των δύο νόσων που έπαιρναν αμινοσαλικυλικά και κορτικοστεροειδή, όλοι οι ασθενείς που έπασχαν με τη νόσο περισσότερο από 20 χρόνια και τέλος οι ασθενείς με Νόσο Crohn άνω των 50 ετών.

Μείωση της ψυχολογικής ποιότητας τόσο στους ασθενείς με Νόσο Crohn όσο και στους ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα διαφάνηκε να έχουν οι γυναίκες, οι ασθενείς που έπαιρναν αμινοσαλικυλικά και κορτικοστεροειδή δηλαδή βρίσκονταν σε έξαρση της νόσου, οι ασθενείς των ηλικιών 35-50 ετών και μόνο οι χειρουργημένοι ασθενείς λόγο Νόσου Crohn. Μείωση της σωματικής ποιότητας των ασθενών και στις δυο νόσους είχαν οι γυναίκες, οι ασθενείς που βρίσκονταν σε έξαρση της νόσου, οι ασθενείς με Νόσο Crohn που είχαν ηλικία άνω των 50 ετών και οι ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα των ηλικιών 35-50 ετών, καθώς και οι χειρουργημένοι ασθενείς λόγο Νόσου Crohn.

Αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης διαφάνηκε επίσης να βιώνουν και οι συγγενείς των ασθενών με ΝC και ΕΚ. Οι γυναίκες συγγενείς των ασθενών, οι άνεργοι και χαμηλά αμειβόμενοι συγγενείς, αυτοί με χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης, οι συγγενείς που ο ασθενής που συνόδευαν έπασχε με Νόσο Crohn πέραν των 10 χρόνων και οι γονείς των ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα, διαφάνηκε να επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες που μελετήθηκαν και να βιώνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Μειωμένη σωματική και ψυχολογική διάσταση ποιότητας ζωής είχαν οι συγγενείς των ασθενών με ΝC και ΕΚ που άνηκαν ακριβώς στις ίδιες ομάδες γενικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών και ταυτόχρονα παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένου και των έγγαμων συγγενών των ασθενών αυτών.

Διερευνώντας τους Κύπριους ασθενείς με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα συμπερασματικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι βάση των ατομικών και κλινικών τους χαρακτηριστικών και τη φάση της νόσου την οποία βρίσκονταν υπάρχει σημαντική υποβάθμιση λόγο των νόσων στη ποιότητα ζωής τους, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς και αύξηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης που προκαλούνται από τις νόσους. Σε αντίστοιχη διερεύνηση της ποιότητας ζωής σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο που έχει γίνει και για τα οικεία άτομα των ασθενών σε σχέση με τη νόσο του ασθενή που συνόδευαν, διαφάνηκε να επηρεάζονται εξίσου αρνητικά με επίπτωση στη ποιότητα ζωής τους σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο και να παρουσιάζουν αύξηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης.

Βάση των πάρα πάνω καλούμαστε για ενδυνάμωση, δημιουργία και οργάνωση εξειδικευμένων κλινικών υποστήριξης για βελτιστοποίηση του δυναμικού των ασθενών σε σωματικό, ψυχολογικό επίπεδο και προαγωγή της αυτοδιαχείρισης των νόσων, καθώς και τη προαγωγή της δημιουργίας καλά προσαρμοσμένων οικογενειών με ισορροπημένη λειτουργία ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ταλαιπωρίες των χρόνιων αυτών νοσημάτων.

*PhD, MSc Health Management




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











11262