Αποκτήστε και πάρτε στις διακοπές σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας


Οι Κύπριοι πολίτες που θα ταξιδέψουν εκτός Κύπρου για τις θερινές διακοπές πληροφορούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου για τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές:

• Σε περίπτωση που ταξιδεύετε εκτός Ε.Ε. και έχετε χάσει σημαντικά έγγραφα ή είχατε σοβαρό ατύχημα και η χώρα σας δεν εκπροσωπείτε από προξενείο ή πρεσβεία, ως ευρωπαίος πολίτης μπορείτε να αποταθείτε σε οποιοδήποτε προξενείο ή πρεσβεία άλλου κράτους μέλους.

• Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των διακοπών σας έχετε πρόβλημα με μια αεροπορική εταιρεία, εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ή ταξιδιωτικό πράκτορα, χάρη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα δικαιώματα των επιβατών μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση ανάλογα με την περίπτωση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή της χώρας σας μπορεί να σας βοηθήσει και να σας συμβουλεύσει για τα δικαιώματά σας.

• Άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή αναπηρία έχουν την ίδια δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα μέσα μεταφοράς και επιπλέον έχουν δικαίωμα σε παροχή βοήθειας όσον αφορά την άφιξη ή την αναχώρησή τους.

• Σε περίπτωση που αγοράσατε ένα προϊόν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ελαττωματικό, η ευρωπαϊκή νομοθεσία καλύπτει για δύο χρόνια δωρεάν αντικατάσταση ή επιδιόρθωση του από τον πωλητή. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει εντός ευλόγου χρόνου, τότε μπορεί να ζητηθεί μείωση της τιμής του προϊόντος ή επιστροφή του αντίτιμου των χρημάτων.

• Σε περίπτωση αναγκαίας περίθαλψης κατά τη διάρκεια των διακοπών σας σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή στην Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν ή την Ελβετία θα πρέπει να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Η περίθαλψη, η οποία θα λάβετε είναι με βάση τους ίδιους όρους και κόστη που ισχύουν για τους πολίτες της χώρας αυτής. Για τους όρους και προϋποθέσεις της έκδοσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας μπορείτε να αποταθείτε στο Υπουργείο Υγείας.

•Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη μείωση των τελών περιαγωγής και από τον Ιούλιο του 2014 οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο σε ολόκληρη την Ευρώπη με την ίδια χρέωση που υφίσταται στη χώρα τους. Δεν είναι σαφές, πάντως, αν αυτό αφορά και στα διάφορα «πακέτα» που περιλαμβάνονται στο λογαριασμό τους (π.χ. δωρεάν χρόνος ομιλίας).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











335