Αποκαλύπτουμε τις εννέα Γενικές Τοποθετήσεις των Φορέων Νοσηλευτικής επί του προσχεδίου για το ΓΕΣΥ


Εννέα Γενικές Τοποθετήσεις καταγράφουν, μεταξύ άλλων, στο εννιασέλιδο έγγραφο που απέστειλαν στον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή, με τις κοινές τους θέσεις έναντι του προσχεδίου του νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ, οι Φορείς Νοσηλευτικής και Μαιευτικής.

Το Ygeia-News κατέχει το σύνολο των θέσεων των Φορέων Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, όπως ακριβώς αυτές διαβιβάστηκαν στον Υπουργό Υγείας. Πιο κάτω, αποκαλύπτουμε κατά λέξη τις εννέα Γενικές Τοποθετήσεις, όπως ακριβώς καταγράφονται στο κείμενο προς τον Υπουργό Υγείας.

Προσχέδιο: «Νόμος που τροποποιεί τους περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμους του 2001 μέχρι 2005»

Γενικές Τοποθετήσεις

1. Παρά τις θέσεις που καταθέσαμε επί των βασικών αρχών για την ανάπτυξη των νομοσχεδίων και τη διαδικασία διαβούλευσης του Υπουργείου Υγείας, διαπιστώνουμε απαξίωση στην επιστημονική και επαγγελματική μας ταυτότητα, καθώς και παραγνώριση της πεμπτουσίας του αγαθού της υγείας, αφού επιχειρείται η κατάργησή του ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες. Εμείς θα επιμένουμε στη συνέχιση της διασφάλισης του κύρους του επαγγέλματος μας μέσα από τη νομική κατοχύρωση του σαφώς προκαθορισμένου και αυτόνομου σώματος επιστημονικής γνώσης του, τη συστηματικότητα και τον έλεγχο της εκπαίδευσης, της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης και της άσκησης του, καθώς και τις ανάλογες, με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης μισθολογικές απολαβές των επαγγελματιών που το ασκούν υπό συνθήκες Γε.Σ.Υ.

2. Επομένως, πιστεύουμε ότι στον όποιο σχεδιασμό για εφαρμογή του Γε.Σ.Υ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να διαμορφωθούν ανάλογα οι προϋποθέσεις για:

• Ενίσχυση του Νοσηλευτικού και Μαιευτικού έργου.

• Προώθηση της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Έρευνας.

• Συνεχή Επαγγελματική Ανάπτυξη.

• Σχεδιασμό και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

• Διασφάλιση και έλεγχο των επιπέδων της ποιότητας.

• Διαμόρφωση πολιτικής υγείας.

• Διασφάλιση και προαγωγή της βέλτιστης ασφάλειας των ασθενών.

3. Εκφράζουμε την ανησυχία μας αναφορικά με την πιθανότητα υιοθέτησης πολυασφαλιστικού (ιδιωτικής ασφάλισης), η εισαγωγή του οποίου, θα επιφέρει επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους Κύπριους πολίτες (Άρθρο 11Α (1), σελίδα 26). Πιστεύουμε ότι η πολιτική υγείας της κυβέρνησης, θα πρέπει να διέπεται από τη θεμελιακή αρχή ότι η υγεία, ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, αποτελεί ευθύνη του κράτους με χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της αρχής την παροχή ίσων ευκαιριών για φροντίδα υγείας σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και τόπο διαμονής.

4. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση για κατάργηση του άρθρου 65 των Περί Γενικού Σχεδίου Υγείας Νόμων 89(Ι) 2001-62(Ι)2005 που αφορά στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπηρετούντων Δημόσιων υπαλλήλων, όπως και την πρόταση για κατάργηση του άρθρου 66, που σε συνδυασμό με τις πρόνοιες του προσχεδίου: «Ο περί ίδρυσης Οργανισμών Γενικών Νοσοκομείων Νόμος του 2014», αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να πάψουν να ανήκουν στο κράτος τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ως εκ των πιο πάνω, τονίζουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση των Άρθρων 65 και 66.

5. Διαπιστώνουμε ότι μέσα από αρκετές πρόνοιες του προτεινόμενου προσχεδίου, όλες οι εξουσίες συγκεντρώνονται στον Υπουργό Υγείας και παράλληλα καταργούνται αρμοδιότητες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας-Ο.Α.Υ. Αυτό, προβλέπουμε ότι δυνητικά θα προκαλέσει λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα με αρνητικά αποτελέσματα για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του Γε.Σ.Υ. Ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να είναι εποπτικός και να καθορίζει τη γενική πολιτική της Υγείας. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα υφιστάμενα άρθρα ως είναι στον Νόμο.

6. Διαπιστώνουμε επίσης ότι αλλάζει η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του

Ο.Α.Υ, με την πλειοψηφία να διατηρείται από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των εκπροσώπων των κοινωνικών ομάδων που συνεισφέρουν οικονομικά και το κράτος να εκπροσωπείται όπως είναι στο Νόμο.

7. Επιπρόσθετα τίθεται ερώτημα: «Ποιες Νοσηλευτικές και Μαιευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας μένουν εκτός Γε.Σ.Υ»; Αυτές που θα παραμείνουν θα πρέπει να καθοριστούν μέσα στο Νόμο, όπως θα πρέπει να γίνεται και αναφορά στο ότι θα παραμείνουν κάτω από τη Διεύθυνση των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, είτε πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται από Νοσηλευτές Γενικής ή Ψυχικής Υγείας ή Μαίες ή Επισκέπτριες Υγείας.

8. Αναφορικά με την Υπηρεσία Προνοσοκομειακής Φροντίδας Υγείας, η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να έχει μια και ενιαία δομή κάτω από το γενικό έλεγχο του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα έχει το ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο για ολόκληρη τη χώρα. Η οποιαδήποτε συνεργασία με ιδιωτικούς οργανισμούς θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαία η αγορά υπηρεσιών. Η Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα Υγείας θα πρέπει να αποζημιώνεται από τον Ο.Α.Υ., με βάση συμφωνημένες κοστολογήσεις παρεχόμενων υπηρεσιών ή να εξαιρεθεί εντελώς από το Γε.Σ.Υ και να παραμείνει ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

9. Με πλήρη απογοήτευση, διαπιστώνουμε ότι, τροποποιήσεις στο βασικό Νόμο, όπως αυτές είχαν συζητηθεί μεταξύ του ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ και του Ο.Α.Υ και είχαν συμφωνηθεί σε επίπεδο Επιτροπής Υγείας της Βουλής δεν έχουν συμπεριληφθεί στο προτεινόμενο προσχέδιο. Η θέση μας είναι ότι όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις καθώς και τα έγγραφα που έχουν καταρτιστεί μέσα από πολυετή, συστηματική και ενδελεχή μελέτη και τεκμηρίωση σε συνεργασία με τον Ο.Α.Υ να ενσωματωθούν στην υφιστάμενη Νομοθεσία.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











207