Αποκαλυπτικό: Οι εισηγήσεις του ΠΑΣΥΜΝ για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια


Τις εισηγήσεις και τα εκ μέρους του προτεινόμενα μέτρα, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, απέστειλε στο Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαίων(ΠΑΣΥΝΜ).

Οι εισηγήσεις και τα μέτρα από πλευράς ΠΑΣΥΜΝ ετοιμάστηκαν έπειτα και από τη σχετική έκκληση του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές στις 25 του περασμένου Αυγούστου. Οι εισηγήσεις και τα προτεινόμενα από τον ΠΑΣΥΝΜ μέτρα προς βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, καταγράφονται σε δεκασέλιδο υπόμνημα. Ερωτηθείς σχετικά από το Ygeia-News, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαίων Ιωάννης Λεοντίου, εξέφρασε την πεποίθηση του ΠΑΣΥΝΜ πως «μόνο μέσα από κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και επαγγελματιών υγείας στα ζητήματα που εστιάζονται στην υγεία και ευημερία του πολίτη, προδιαγράφονται προοπτικές επιτυχίας».

Όπως το Ygeia-News είναι σε θέση να γνωρίζει, στο πολυσέλιδο έγγραφό του ο ΠΑΣΥΝΜ, αφού προβαίνει σε διαπιστώσεις επί όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια (Ποιότητα Υπηρεσιών,Επαγγελματική Εξουθένωση, Στελέχωση, Εργασιακό Περιβάλλον, Εκπαίδευση, Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Υγείας, Αναλώσιμα-Τεχνολογικός Εξοπλισμός, Τεχνολογία της Πληροφορικής, Ενδοεπικοινωνία, Εκσυγχρονισμός του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ορθολογιστική διαχείριση των διαθέσιμων υλικών και ανθρώπινων πόρων κ.α.) παραθέτει τις δικές του προτάσεις και εισηγήσεις.

Μεταξύ άλλων, ο ΠΑΣΥΝΜ σημειώνει πως το υφιστάμενο σύστημα υγείας της Κύπρου χαρακτηρίζεται με υποστελέχωση των δομών και απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό, σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. ο κλινικός έλεγχος, τα κλινικά πρωτόκολλα και οι κατευθυντήριες οδηγίες στοιχεία, τα οποία θα πρέπει επίσης να διασφαλιστούν και με την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ. Επισημαίνει συναφώς ο ΠΑΣΥΝΜ, πως το ευρύ φάσμα αναγκών σε σύγχρονο εξοπλισμό και η υποστελέχωση, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη συνεχή αύξηση του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών, περιορίζουν τα περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Ποιότητα Υπηρεσιών

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ποιότητα Υπηρεσιών, ο ΠΑΣΥΝΜ επισημαίνει πως: «Η ποιότητα στην παρεχόμενη φροντίδα είναι μετρήσιμη και διασφαλίζει, τόσο τα επίπεδα υγείας των πολιτών όσο και την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των επαγγελματιών υγείας μέσω δεικτών (δομών, διαδικασιών και αποτελεσμάτων).

Στην αποτίμηση των δομών, γίνεται συλλογή μετρήσιμων στοιχείων που αφορούν υλικούς και ανθρώπινους πόρους καθώς και τη μορφή των διοικήσεων των οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας (π.χ. το νοσοκομείο).

Οι δείκτες δομών που διαθέτει η Κύπρος για το Δημόσιο Τομέα, όπως παρουσιάζονται στις ετήσιες εκθέσεις του Υπουργείου Υγείας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μη ικανοποιητικοί. Ωστόσο, για να καταστούν αξιοποιήσιμοι θα πρέπει να συσχετιστούν με άλλες μετρήσεις και αναπόφευκτα και με τα αποτελέσματα της παρεχόμενης φροντίδας. Οι δείκτες διαδικασιών, αφορούν στην πορεία του ασθενή στο σύστημα και συμπεριλαμβάνουν ενέργειες σε σχέση με την αντιμετώπισή του, ώστε να διαφανεί η βελτίωση, η σταθεροποίηση ή, η επιδείνωση της κατάστασης του. Παράμετροι που εξετάζονται, μεταξύ άλλων, είναι το διάστημα μεταξύ διάγνωσης και θεραπείας, ο χρόνος ανάρρωσης και η τυπολογία και η μορφή των παρεμβάσεων (ιατρικών και νοσηλευτικών). Η κυπριακή πραγματικότητα ωστόσο, στερείται συστηματικής συλλογής τέτοιων πληροφοριών. Αναμφίβολα, προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει η ανάπτυξη και η λειτουργία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας, όπως έχει εξαγγελθεί από το Υ.Υ καθώς και η επέκταση της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Φροντίδας Υγείας (Integrated Health Care Information System).

Σε αυτή την περίπτωση η αναζήτηση στοιχείων που να τεκμηριώνουν την αξιοποίηση των δεικτών για των αποτελεσμάτων κατέδειξε ότι υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης της υπηρεσίας αυτής, μέσα από τις δομές του Υπουργείου Υγείας και μελλοντικά με την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ, ενδεχομένως και μέσα από τις δομές του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Επιβάλλεται επίσης, δημιουργία μηχανισμών διάχυσης της γνώσης προς όλους τους επαγγελματίες υγείας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την κοινωνικό-οικονομική αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας και της φροντίδας προκειμένου η συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων να είναι κλινικά τεκμηριωμένη και οικονομικά αποδοτική.

Η επιτυχία της υποχρέωσης για Συνεχή Επαγγελματική Ανάπτυξη των επαγγελματιών υγείας που είναι σε ισχύ, με βάση το Νόμο περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής θα πρέπει να βασίζεται, στα σαφώς καθορισμένα πρότυπα (π.χ. ICNECs) αλλά και στη διασφάλιση της πρόσβασης σε κατευθυντήριες οδηγίες καλής πρακτικής και κλινικά πρωτόκολλα για εξασφάλιση καλής κλινικής διακυβέρνησης μέσω συστημάτων ελέγχου ποιότητας στο σύστημα υγείας.

Αναγκαία επίσης είναι η εγκαθίδρυση επιστημονικών μεθόδων αξιολόγησης και διασφάλισης της ποιότητας, μέσα από μελέτη και σχεδιασμό στρατηγικών ανάπτυξης, που να συμπεριλαμβάνουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Θα πρέπει επίσης, να διασαφηνιστεί ένα κοινό πλαίσιο δεικτών συλλογής πληροφοριών σε σχέση με την ποιότητα και τις κατά τόπους ασφαλιστικές δικλείδες στους μηχανισμούς αναφοράς παραπόνων. Εφαρμογή στρατηγικών επιστημονικής τεκμηρίωσης, ελέγχου και ανατροφοδότησης, προτυποποίησης της φροντίδας υγείας και διαπίστευσης των υπηρεσιών με ίδρυση /ενίσχυση των Γραφείων ποιότητας σε κάθε νοσηλευτήριο.

Τα γραφεία αυτά να εφαρμόζουν σύστημα ποιοτικού ελέγχου που θα εντοπίζει αδυναμίες και θα δύνανται να προσφέρει λύσεις για διορθώσεις με σκοπό τη διασφάλιση καλύτερου συντονισμού της φροντίδας για βελτίωση της ποιότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας.

Επιβάλλεται η υιοθέτηση σύγχρονων μοντέλων διοίκησης και εμπέδωση σύγχρονης διαχειριστικής κουλτούρας (π.χ. διοίκηση ολικής ποιότητας), τα οποία θα καινοτομούν εισάγοντας αρχές που εστιάζονται στον πελάτη, στην ηγεσία, στην ενεργό συμμετοχή αλλά και στην ικανοποίηση του προσωπικού, στην προσέγγιση βασισμένη σε διεργασίες, στη συνεχή βελτίωση, στη λήψη αποφάσεων βασισμένη σε αντικειμενικά κριτήρια και στις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους προμηθευτές. Με βάση τα πιο πάνω θα μπορούσαν να διοργανωθούν εξειδικευμένα σεμινάρια (πέραν αυτών της Δημόσιας Δημόσια Διοίκησης και Προσωπικού) με εφαρμογή σταθερού πλαισίου εκπαίδευσης σε θέματα διοίκησης, διαχείρισης, οργάνωσης και συντονισμού για τους Προϊσταμένους των Νοσηλευτηρίων και των Τμημάτων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











509