Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν οι νοσηλευτές


Με ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, και ακολούθως στο Υπουργείο Υγείας, οι νοσηλευτές μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών(ΠΑΣΥΝΟ), αξίωσαν την Τρίτη το πρωί την επίλυση πέντε βασικών αιτημάτων τους πριν από τη ψήφιση των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων. Ζήτησαν επίσης, όπως καταστούν κοινωνοί της προσπάθειας διαμόρφωσης των νομοσχεδίων, προειδοποιώντας πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από το Υπουργείο Υγείας, τότε αναγκαστικά θα κλιμακώσουν τα μέτρα τους.

Κρατώντας πανό, που ανέγραφαν «Ζητάμε κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας», «Όχι στη θυματοποίηση των νοσηλευτών», «Ανοχή τέλος» κ.α., οι περίπου 200 νοσηλευτές που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους, τονίζοντας πως ως επαγγελματίες υγείας πρέπει να έχουν λόγο και ρόλο στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν νοσηλευτές, οι οποίοι κατά την ώρα πραγματοποίησής της δεν βρίσκονταν σε υπηρεσία.

«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας, γιατί τα βασικά θέματα τα οποία έχουμε θέσει προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την ομαλή ένταξή μας στο Γενικό Σχέδιο Υγείας και στην αυτονόμηση δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτά, δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Θεόδωρος Πετέλης.

«Τους τελευταίους μήνες», σημείωσε, «έχουμε κάνει πολλές συναντήσεις, τόσο με αρμόδιους φορείς, με πολιτικά κόμματα, καθώς επίσης και με τον Υπουργό Υγείας. Έχουμε δώσει τις θέσεις μας για την αυτονόμηση και για το ΓΕΣΥ, όπως και τις θέσεις μας για το νέο αυτό μεταρρυθμιστικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά έχουμε δώσει και κάποια αιτήματα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα να ικανοποιηθούν και υλοποιηθούν προτού γίνει η ένταξη των νοσηλευτών μέσα στα αυτόνομα δημόσια νοσηλευτήρια και στο ΓΕΣΥ», πρόσθεσε.

«Ευελπιστούμε», είπε ο κ. Πετέλης, «έστω και την ύστατη ώρα, όπως εισακουστούν τα βάσιμα και δίκαια αιτήματά μας και να διορθωθούν εκείνες οι στρεβλώσεις που αφήνουν τους νοσηλευτές στο περιθώριο, αφού ο νοσηλευτικός κλάδος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους στον τομέα υγείας και ως άμεσα επηρεαζόμενος θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα και τον κινητήριο μοχλό της εφαρμογής του φιλόδοξου σχεδίου υγείας ΓΕΣΥ».

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους οι νοσηλευτές επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ενώ στην είσοδο του Κοινοβουλίου τους είδε και εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός της προς τα αιτήματά τους, η βουλευτής τους ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη.

Τα αιτήματα

Τα πέντε ζητήματα για τα οποία η ΠΑΣΥΝΟ ζητά διασαφηνίσεις είναι:

1) Η διασφάλιση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ιδιότητας των Νοσηλευτών και ό,τι απορρέει από αυτή.

2) Η διόρθωση της στρέβλωσης που υπάρχει στη μισθοδοσία των νοσηλευτών και αναπροσαρμογή της δομής κλιμάκων μισθοδοσίας.

3) Η αποπαγοποιήση των 189 θέσεων μόνιμου διορισμού που εκκρεμεί στην ΕΔΥ από το 2011 και αποπαγοποιήση των θέσεων προαγωγής.

4) Η διασφάλιση και κατοχύρωση της αντιμισθίας για εργασία σε αντικανονικό ωράριο (επίδομα βάρδιας).

5) Η διευκρίνηση για τα συμβόλαια πρόσληψης των έκτακτων Νοσηλευτών που ήδη εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και για τους νεοεισερχομένους Νοσηλευτές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











290