Απειλείται εκ νέου άμεσα η εργασιακή ειρήνη στα δημόσια νοσηλευτήρια- Αγκάθι η αυτονόμηση


Μπαρούτι μυρίζει και πάλι ο τομέας της δημόσιας υγείας, με την εργασιακή ειρήνη να απειλείται εκ νέου άμεσα. Η παρούσα βδομάδα αναμένεται να καταδείξει σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά πόσο οδεύουμε σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των επαγγελματιών υγείας, ή τουλάχιστον μερίδας εξ’ αυτών, με φόντο πάντοτε το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη βδομάδα, ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής είχε προαναγγήλει την προώθηση του νομοσχεδίου εντός αυτής της εβδομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά στη Βουλή για συζήτηση, και με στόχο τη ψήφισή του μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, δεν πέτυχε να εξασφαλίσει μέχρι στιγμής τη συναίνεση διαφόρων ομάδων επαγγελματιών υγείας, με πρώτους τους νοσηλευτές. Ο κλάδος των νοσηλευτών, έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της μετατροπής των κρατικών νοσηλευτηρίων σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και ετοιμάζεται για δυναμική αντίδραση σε περίπτωση που το νομοσχέδιο προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ενδοιασμοί και προβληματισμοί των νοσηλευτών. Τη Δευτέρα, συνεδρίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ, το οποίο ανασκόπησε την όλη κατάσταση σε σχέση με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά και τη συνάντηση των Φορέων Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με τον Υπουργό Υγείας, την περασμένη Τετάρτη. Εξάλλου, από την Τρίτη αρχίζουν οι Τοπικές Συνελεύσεις για ενημέρωση των μελών και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις περαιτέρω ενέργειες του Κλάδου, στην περίπτωση που Υπουργός Υγείας προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση στη Βουλή. Το πρόγραμμα των Τοπικών Συνελεύσεων του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ έχει ως εξής:

*23/06/2015,Τρίτη και ώρα 09:30 ΝΑΜ ΙΙΙ

*23/06/2015, Τρίτη και ώρα 11:30 Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

*24/06/2015, Τετάρτη και ώρα 09:30 Πάφος

*24/06/2015, Τετάρτη και ώρα 12:00 Λεμεσός

*25/06/2015, Πέμπτη και ώρα 10:00 Αμμόχωστος

*25/06/2015, Πέμπτη και ώρα 12:00 Λάρνακα

*26/06/2015, Παρασκευή και ώρα 10:00 Ευρύχου

*26/06/2015,Παρασκευή και ώρα 12:00 Κυπερούντα

Η ΠΑΣΥΝΟ

Την ίδια ώρα, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών(ΠΑΣΥΝΟ), πραγματοποιεί την Τρίτη πραγματοποιεί ψηφοφορία την Τρίτη, ζητώντας τη ψήφο των μελών της ώστε να εξουσιοδοτηθεί να προβεί σε όλες τις ενέργειες, μη αποκλειομένων απεργιακών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προτεινόμενες αλλαγές των φορέων της Νοσηλευτικής.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στα κατά τόπους νοσοκομεία από τις 12:00 μέχρι τις 14:00:

*Για Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και Κοινοτική, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

*Για Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, Κοινοτική και Ψυχιατρικής Λεμεσού, στην αίθουσα διαλέξεων του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

*Για Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, στην αίθουσα διαλέξεων δίπλα από το φαρμακείο.

*Για Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, στο χώρο της τραπεζαρίας.

*Για Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 3ος , στην αίθουσα διαλέξεων στο υπόγειο.

*Για Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Κοινοτικής και Ψυχιατρικής Λευκωσίας, στην αίθουσα Τηλεπρομηθέα (δίπλα από τη Ψυχιατρική) Γ.Ν. Λευκωσίας.

Οι φαρμακοποιοί…

Αξίζει να σημειωθεί πως στάση εργασίας των μελών της για την Τετάρτη 1η Ιουλίου, από τις 7:30π.μ. μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι, αποφάσισε ήδη από το περασμένο Σάββατο η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Φαρμακοποιών(ΠΑΣΥΚΥΦΑ).

Σοβαρές διαφωνίες επί του προωθούμενου νομοσχεδίου για την αυτονόμηση εκφράζει και ο Κλάδος Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ΠΑΣΥΔΥ, θεωρώντας πως θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των δημόσιων νοσηλευτηρίων και διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους σε συνθήκες ανταγωνισμού σε μία ελεύθερη αγορά, με δυσμενή αντίκτυπο στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο Κλάδος, έχει τη θέση πως η αυτονόμηση ως δρομολογείται, δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν προηγηθεί αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, με στόχο την υπερπήδηση και διόρθωση των υφιστάμενων δυσλειτουργιών και στρεβλώσεων.

Οι γιατροί…

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, σε πολύωρη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη η Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος του ΠΙΣ με τα συνδικαλιστικά όργανα και φορείς του ιατρικού κόσμου (ΠΑΣΥΚΙ, Κλαδική Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΣΙΚ και ΕΝΙΚ), με στόχο την ενδελεχή μελέτη και αξιολόγηση του προτεινόμενου προσχεδίου του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση, συλλογικά ο ιατρικός κόσμος υιοθέτησε τις πιο κάτω θέσεις:

1) Πάγια θέση του ΠΙΣ είναι ότι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή και επιτυχή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

2) Η αυτονόμηση θα πρέπει να ακολουθήσει της αναδιοργάνωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων που δυστυχώς άρχισε πολύ αργά και καθόλου αποφασιστικά.

3) Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θυματοποιηθεί στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, και της επακόλουθης αυτονόμησης, οποιοσδήποτε ιατρικός λειτουργός και εργαζόμενος στον τομέα της δημόσια υγείας.

4) Στο Νομοσχέδιο θα πρέπει να καταγράφεται με σαφή τρόπο το εργασιακό καθεστώς που θα διέπει το προσωπικό των αυτονομημένων Νοσηλευτηρίων.

5) Σε ένα ορθολογικά αυτονομημένο νοσηλευτήριο θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενταχθούν ιατρικοί λειτουργοί σε όλα τα Δ.Σ των Νοσηλευτηρίων, αφού σύμφωνα με δικές μας μελέτες η πρακτική αυτή αυξάνει την αποδοτικότητά τους.

6) Ο αριθμός και το μέγεθος των αυτονομημένων οργανισμών θα πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η οικονομική βιωσιμότητα τους και από την άλλη η ευελιξία τους.

*Πάντως, επισημαίνεται, σε παλαιότερη ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου, τη διαφωνία της προς την προτεινόμενη μορφή αυτονόμησης εξέφραζε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ), ενώ σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του, θετικότερα την αντιμετώπιζε ο Σύνδεσμος Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου(ΣΕΣΙΚ).




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











354