Απεβίωσε σήμερα ο ιδρυτής της Remedica Χριστάκης Παττίχης


Ο κόσμος της Remedica έχασε στις 13 Απριλίου από την επάρατη νόσο του καρκίνου σε ηλικία 88 ετών, τον Ιδρυτή και Πρόεδρο της, Χριστάκη Παττίχη.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρίας:

"Ο Χριστάκης Παττίχης υπήρξε ένας αγνός άνθρωπος χαμηλών τόνων με τεράστιο όραμα αποτυπωμένο με τα λόγια «Κάντε χώρο στο όραμα. Να οραματίζεστε. Να βλέπετε τα αρνητικά μιας κατάστασης σαν μια ευκαιρία για να δημιουργείτε και να εξελίσσεστε».

Γεννήθηκε στον Κάτω Δρυ το 1927. Από νεαρή ηλικία μετανάστευσε στη Σκωτία, όπου έζησε και εργάστηκε για 14 χρόνια. Παρακολούθησε Χημική Μηχανική και Διοίκηση Επιχειρήσεων και έπειτα πήρε MBA. Παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα και έκανε τρία παιδιά, τον Χαράλαμπο, την Κατερίνα και την Χριστιάνα που του χάρισαν 5 εγγόνια.

Μέσα από σκληρή δουλειά κατάφερε να βάλει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου με ενεργή συμμετοχή στα επιχειρηματικά δρώμενα του τόπου. Άλλωστε έλεγε ότι ο επιχειρηματίας δεν πρέπει επαναπαύεται και να εφησυχάζει αλλά να ξεπερνά τον εαυτό του διότι δεν έχει άλλη επιλογή. Το 1960 ιδρύει στη Λεμεσό την T. ChPattichis (manufacturing chemists), εταιρεία που ασχολήθηκε με την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και ακολούθως με την παραγωγή καλλυντικών και αεροζόλ, ενώ κατασκεύαζε και προϊόντα πολύ γνωστών εταιρειών του εξωτερικού για την Κύπρο και Μέση Ανατολή. Αρχίζει το 1969 τις πρώτες του επαφές με Αγορές του εξωτερικού με εξαγωγές καλλυντικών.

Δικαιωματικά θεωρείται από τον επιχειρηματικό κόσμο ως ο πατέρας της φαρμακοβιομηχανίας της Κύπρου αφού την οραματίστηκε το 1970 ενώ παραδίδει μετά θάνατο τον κολοσσό Remedica με εξαγωγές σε πέραν από 100 χώρες και με πέραν από 350 προϊόντα, εργοδοτόντας 650 εργαζόμενους.

Με αστείρευτο πείσμα να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας της πατρίδας του ήταν ικανό να αντισταθεί στους χαλεπούς καιρούς μετά την Τουρκική εισβολή το 1974 αφού προχωρεί με τη συσκευασία φαρμάκων για λογαριασμό μιας Πολυεθνικής Εταιρείας που προορίζονταν για τη Μέση Ανατολή. Μέσα από τις δύσκολες συνθήκες της τότε εποχής και με καθοδηγητικό φάρο πάντοτε το όραμα του που δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία μιας επιχείρησης που θα άνηκε στον κόσμο της, το 1980 ιδρύει την Remedica, εταιρεία που ασχολείται με την παρασκευή γενόσημων φαρμάκων. Σταθμός στην ιστορία της εταιρείας ήταν το 1982, όταν άρχισε τις πρώτες εξαγωγές στις Αγορές της Άπω Ανατολής. Με αξιοζήλευτη επιχειρηματική ικανότητα και πίστη στο όραμα του, άρχισε με την πάροδο του χρόνου να κερδίζει τους πάντες ανά την υφήλιο και να εξάγει τα προϊόντα της εταιρείας του. Με γνώμονα πάντοτε την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου έστρεφε το βλέμμα μακριά και πέραν από τα σύνορα της, πρεσβεύοντάς την με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την εξαγωγική δραστηριότητα που ανάπτυξε.

Με νέο στόχο να καταστεί ο καλύτερος εργοδότης της Κύπρου, εν μέσω οικονομικής κρίσης το 2013 προσλαμβάνει 178 νέους εργαζόμενους δίδοντας λύσεις σε πολλές οικογένειες.

Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο παρέμεινε αναλλοίωτο μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς τον κόσμο της Remedica.

Ο κύριος Παττίχης επέδειξε μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο 16 Απριλίου στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό η ώρα 10:00. Η οικογένεια του εκλιπόντος θα δέχεται συλλυπητήρια από τις 09:00-10:00".

Το Ygeia-News εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











823