Αντιναρκωτικό Συμβούλιο: Παροχή εκπαίδευσης στην υπεύθυνη πώληση και σερβίρισμα αλκοόλ


Με βάση τη Στρατηγική της Ε.Ε. για τις ουσίες εξάρτησης 2013-2020, έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για στοχευμένα προγράμματα, τα οποία θα έχουν ως ομάδα στόχου παιδιά εξαρτημένων ατόμων, παιδιά ψυχικά ασθενών γονιών, αδέλφια εξαρτημένων ατόμων, παιδιά φυλακισμένων γονιών, τα οποία όπως καταδεικνύεται δεν λαμβάνουν τη δέουσα στήριξη, έτσι ώστε να αποτραπούν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες που υφίστανται λόγω της κατάστασης που βιώνουν, με αποτέλεσμα τον κοινωνικό τους αποκλεισμό αλλά και αυξημένο ρίσκο εμπλοκής.

Οι ευάλωτες ομάδες συνάδουν, τόσο με την Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ, όσο και με τις διεθνείς προδιαγραφές σε σχέση με την πρόληψη της ουσιοεξάρτησης, όπως αυτές καταγράφονται από τα Ηνωμένα Έθνη και το EMCDDA.

Ο Τομέας Πρόληψης της Εθνικής Στρατηγικής δίνει προτεραιότητα στη στήριξη ευάλωτων ομάδων ως προς την αποτροπή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και την παροχή προγραμμάτων σε περιοχές υψηλού κινδύνου, καθώς και στην ανάπτυξη δράσεων με στόχο τη δημιουργία αποτρεπτικού περιβάλλοντος ως προς τη χρήση.

50% των μαθητών είχαν αγοράσει κάποιο αλκοολούχο ποτό από κατάστημα για δική τους χρήση (τον τελευταίο μήνα), ξεπερνώντας αρκετά τον μέσο όρο της έρευνας που ανερχόταν στο 37%. Η συμμόρφωση των πωλητών στο όριο ηλικίας εξαρτάται από την γνώση τους όσον αφορά στην σχετική νομοθεσία, την ικανότητα αλλά προπαντός την προθυμία τους να ακολουθήσουν τη νομοθεσία. Επομένως, αν οι νέοι κάτω του επιτρεπόμενου ορίου ηλικίας έχουν πρόσβαση σε αλκοολούχα ποτά αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και από το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες υποστατικών που πωλούν αλκοόλ εφαρμόζουν τη νομοθεσία στις καθημερινές πρακτικές τους. Περαιτέρω τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης αποτελούν συχνά τον κύριο παράγοντα πρόκλησης βλάβης γύρω ή και εντός των χώρων που πωλούν ή και σερβίρουν αλκοόλ. Δεδομένου ότι τα άτομα που διασκεδάζουν τείνουν να εγκαταλείπουν τον χώρο αναψυχής την ώρα που κλείνει το υποστατικό, η συνεχής εξυπηρέτηση των ατόμων που ήδη είναι σε κατάσταση μέθης, μπορεί να οδηγήσει σε βίαια περιστατικά στο χώρο ή και σε οδικά ατυχήματα. Συνεπώς, η παροχή εκπαίδευσης στα άτομα που σερβίρουν ή και πωλούν αλκοόλ, όπως επίσης και στο προσωπικό ασφαλείας των χώρων αναψυχής, στο υπεύθυνο σερβίρισμα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση συμμόρφωσης με τις υφιστάμενες νομοθεσίες, στην καλύτερη διαχείριση ατόμων που είναι σε κατάσταση μέθης, τη μείωση προκλητικών συμπεριφορών αλλά και τη πιθανότητα να οδηγήσει το άτομο υπό την επήρεια αλκοόλ και συνακόλουθα την αποφυγή ατυχημάτων.

Το ΑΣΚ, δέχεται προτάσεις με στόχο την παροχή εκπαίδευσης στην υπεύθυνη πώληση και σερβίρισμα αλκοόλ στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού, Αγίας Νάπας και Πάφου. Το διαθέσιμο ποσό είναι 10.000 ευρώ. Τελευταία ημερομηνία υποβολής, η 30η Σεπτεμβρίου 2015 στις 12:00.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











362