Ημερίδα ΥΚΑΝ και Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Οι τελευταίες εξελίξεις για την κάνναβη


Στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κάνναβης, επικεντρώθηκε η ημερίδα της  Αστυνομίας Κύπρου – Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Ταμπούρης εκ μέρους του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, δήλωσε ότι οι αλλαγές των κοινωνικών αντιλήψεων, στάσεων και τάσεων σχετικά με την κάνναβη τα τελευταία χρόνια, έχουν δώσει ώθηση στη νόμιμη χρήση της αλλά και σε  αρκετές εξειδικευμένες εφαρμογές, περιλαμβανομένης και της ιατρικής. Όπως εξήγησε, σε παγκόσμιο επίπεδο η βιομηχανία παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, είναι ένα ταχύτατα εξελισσόμενο και αναπτυσσόμενο πεδίο, που έχει σκοπό την ασφαλή παραγωγή καλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με υψηλές προδιαγραφές για χρήση από ασθενείς, για τους οποίους κρίνεται αναγκαίο από θεράποντες ιατρούς.

«Η Κύπρος», όπως είπε, «λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την καλλιέργεια καλής ποιότητας φυτών με χαμηλότερο κόστος και του ευνοϊκού για τις εταιρίες φορολογικού καθεστώτος, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους παραγωγούς φαρμακευτικής κάνναβης να προβούν σε επενδύσεις. Γι’ αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση για την τοπική αδειοδότηση και παραγωγή της». Ο κ. Ταμπούρης τόνισε πως «με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας η πολιτεία θα προχωρήσει στην υλοποίηση των διαδικασιών για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανονισμών, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας, οι ασθενείς να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε ποιοτική φαρμακευτική κάνναβη, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, που απηύθυνε ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Χρήστος Μαυρής, τόνισε τη σημαντικότητα της ημερίδας, εξηγώντας πως στον ευρωπαϊκό χώρο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονα μία δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα της κάνναβης. Είπε ακόμα πως ανάμεσα στις δυσμενείς επιπτώσεις και έντονες αλλαγές που έφερε η πανδημία ήταν και η ανακατάταξη στη χρήση και τη διάθεση των παρανόμων ουσιών. «Η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών αποδείχθηκε ανθεκτική, δυναμική και ευέλικτη, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον νέων προκλήσεων που επικεντρώνονται στη χρήση νέων μηχανισμών, κυρίως ηλεκτρονικών μέσων, για την προώθηση των παρανόμων ουσιών». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, αφού «σύμφωνα με την τελευταία Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά, η αγορά της κάνναβης χαρακτηρίζεται από ολοένα και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, καθιστώντας την ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμη προς το κοινό και ιδίως τους νέους».  Ευχαρίστησε τέλος, την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για την 20χρονη συνεργασία και την κοινή τους πορεία.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ Χρίστος Μηνά, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης διεθνώς και απασχολεί έντονα όσους χαράσσουν πολιτική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και το ευρύ κοινό. Όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μία μετατόπιση στη διαχείριση του θέματος της κάνναβης, με κάποιες χώρες να έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της, κάποιες να έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς και κάποιες άλλες να έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης γενικότερα. Όπως είπε, ένας από τους στόχους της ημερίδας ήταν και η αποσαφήνιση των αντικρουόμενων ορισμών αποποινικοποίηση/ νομιμοποίηση/ απεγκληματοποίηση, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την πολιτική που σχετίζεται με τις παράνομες ουσίες. 

Τόνισε ακόμα ότι «στόχος και ρόλος της Αρχής, μέσα από την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028, είναι να προωθήσει μέτρα και πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, που να βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και όχι σε ηθικολογικές, παγιωμένες, πολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις».

Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο νομικός αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας Brendan Hughes, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στην απαγόρευση και τη ρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας μίλησαν ακόμα, η κ. Ιωάννα Γιασεμή του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ, η οποία παρουσίασε την κατάσταση της χρήσης κάνναβης στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννης Κκολός, Φαρμακοποιός των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, που μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στη φαρμακευτική κάνναβη και η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Θεανώ Μαυρομουστάκη, η οποία αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς της κάνναβης στην Κύπρο.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter1124