Αντικαπνιστική εκστρατεία με σύνθημα «Σεβασμός στη νομοθεσία, σεβασμός στην Υγεία»


Σημείο αναφοράς της αντικαπνιστικής εκστρατείας της Κύπρου, με σύνθημα «Σεβασμός στη νομοθεσία, σεβασμός στην Υγεία», είναι φέτος η επικέντρωση των προσπαθειών στους εντατικούς ελέγχους που θα διεξαχθούν από την Αστυνομία, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, μια πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς μια νομοθεσία, η οποία ως μοναδικό στόχο έχει την προστασία της υγείας.

Αυτό εξήγγειλαν την Τρίτη σε κοινή διάσκεψη, ενόψει της 31ης Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, τόσο ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα, 600 χιλιάδες από αυτούς είναι παθητικοί καπνιστές και 165 χιλιάδες εξ’ αυτών είναι παιδιά, τα οποία χάνονται από πνευμονία, άσθμα ή ανεξήγητο αιφνίδιο θάνατο.

Ο Υπουργός Υγείας εξήγγειλε την έναρξη της λειτουργίας προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος στα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, από το Μάιο του 2015. Τα προγράμματα θα παρέχονται από μόνιμους στρατιωτικούς λειτουργούς της Εθνικής Φρουράς κατόπιν εκπαίδευσης που έτυχαν από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα είναι πρωτοποριακό και στοχεύει στη μείωση του καπνίσματος στο νεανικό πληθυσμό. Κατά τον ίδιο τρόπο και στα πλαίσια της συνεργασίας μας με την Αστυνομία Κύπρου, λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας θα προχωρήσουν στην προσφορά υπηρεσιών διακοπής του καπνίσματος προς τα αστυνομικά μέλη των Αστυνομικών Διευθύνσεων όλων των πόλεων.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι Κλινικές Διακοπής του Καπνίσματος που λειτουργεί το Υπουργείο Υγείας, προσφέρουν άμεση προσβασιμότητα των ενδιαφερομένων για θεραπεία χωρίς κάρτα νοσηλείας και χωρίς λίστες αναμονής, μέτρα τα οποία επιτρέπουν την άμεση εισαγωγή στο πρόγραμμα μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

«Στην πορεία αυτή», συνέχισε, «πολύτιμη είναι η συνδρομή των δράσεων που το επιτελείο διαφώτισης για το κάπνισμα του Υπουργείου Υγείας, είτε διοργανώνει είτε επικουρεί. Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το ΤΕΠΑΚ, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, η Αστυνομία Κύπρου, Δήμοι και Τεχνικές Σχολές, αποτελούν μέρος των Οργανισμών όπου το επιτελείο παρείχε εξειδικευμένη παρέμβαση.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου στη δική του ομιλία τόνισε ότι φέτος η εκστρατεία κατά του καπνίσματος από μέρους της Αστυνομίας θα είναι διάρκειας δύο μηνών αντί ενός, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. «Παρά την μεγάλη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού μας», σημείωσε, «η φετινή εκστρατεία θα είναι πολύ πιο έντονη και αποτελεσματική, εφόσον θα καλύπτει όλο το εύρος, γεωγραφικά και αριθμητικά, των υποστατικών που εμπίπτουν στη νομοθεσία κατά του καπνίσματος». «Οι δοθείσες από εμού, ως Αρχηγού Αστυνομίας, οδηγίες είναι η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ότι αφορά στην εφαρμογή της σχετικής επί του θέματος νομοθεσίας», είπε.

Ο Αρχηγός ανέφερε ότι κατά το έτος 2014 διενεργήθηκαν συνολικά 24.966 έλεγχοι σε δημόσιους χώρους, από τους οποίους προέκυψαν 2.857 καταγγελίες. Τους πρώτους μήνες του 2015 καταγγέλθηκαν 1.620 υποθέσεις. Ενόψει της εκστρατείας, συνέχισε, έχουν οριστεί σημεία επαφής στις επαρχίες και τμήματα της Αστυνομίας, ώστε να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες επί του θέματος Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και των Δήμων, για καταρτισμό Σχεδίων Δράσης όσον αφορά στους ελέγχους που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Εκτός από τους αυξημένους ελέγχους ανά το παγκύπριο, πρόσθεσε, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί και στην ενημέρωση του κοινού με διαλέξεις, ομιλίες και συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Παράλληλα, και κυρίως εστιάζοντας στη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του νεανικού κοινού, έχουν ετοιμαστεί από την Αστυνομία, το Υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» και τον ΠΑΣΥΚΑΦ, ταινίες μικρού μήκους που έχουν σχέση με το κάπνισμα.

Περαιτέρω, στα πλαίσια της εκστρατείας, μέλη της κοινοτικής αστυνόμευσης και της Τροχαίας θα διανέμουν ειδικά πληροφοριακά έντυπα για τις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορά στο κάπνισμα. Ανάμεσα στα έντυπα που θα δοθούν περιλαμβάνεται δίπτυχο που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και αναφέρεται στην απαγόρευση του καπνίσματος από οποιοδήποτε πρόσωπο σε όχημα ιδιωτικής χρήσης στο οποίο επιβαίνει άτομο κάτω των δεκαέξι χρόνων.

Ο Αρχηγός ανέφερε ότι υπάρχουν κενά και παραλείψεις που εντοπίζονται στο Νόμο που προνοεί για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του καπνίσματος. Σημείωσε ότι το θέμα τροποποίησης της εν λόγω νομοθεσίας τυγχάνει χειρισμού από το Υπουργείο Υγείας, ενώ η Αστυνομία έχει προβεί στην υποβολή εισηγήσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.

Μεταξύ των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν από την Αστυνομία, είπε, συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των εξουσιοδοτημένων από το Νόμο λειτουργών για το θέμα του καπνίσματος, η επιβολή εξώδικου προστίμου μόνο στον καπνιστή και η λήψη δικαστικών μέτρων κατά του υπευθύνου του υποστατικού, καθώς επίσης η αύξηση του εξώδικου προστίμου, η οποία σήμερα κυμαίνεται στο χαμηλό και κατά συνέπεια καθόλου αποτρεπτικό ποσό των 85 ευρώ.

Επίσης, γίνεται εισήγηση όπως στις περιπτώσεις προηγούμενων καταδικών του υπευθύνου του υποστατικού, να μη εκδίδεται ή ανανεώνεται η άδεια λειτουργίας του υποστατικού του.

Νέα αντικαπνιστική Ευρωπαϊκή Οδηγία

Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, ο Λειτουργός των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτος Ηροδότου παρουσίασε την νέα αντικαπνιστική Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία αφορά στην κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων.

Όπως ανέφερε, το σχέδιο της Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα αποβλέπει στο να γίνουν λιγότερα ελκυστικά τα προϊόντα καπνού στους νέους ανθρώπους και επιβάλλει την κατά 65% κάλυψη της επιφάνειας του πακέτου σε ό,τι αφορά στο προειδοποιητικό μήνυμα υγείας, με τη χρήση έγχρωμων φωτογραφιών και προειδοποιήσεων σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η νομοθεσία προβλέπει, επίσης, όπως απαγορευτούν τα αρώματα στα τσιγάρα και στους καπνούς για τα στριφτά, με το σκεπτικό ότι προσδίδουν μια χαρακτηριστική γεύση που κάνουν τα καπνικά προϊόντα πιο ελκυστικά. Από τα αντικαπνιστικά μέτρα δεν εξαιρείται ούτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που αρχίζουν το κάπνισμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη φιλοδοξία τα μέτρα αυτά να θέσουν τέλος στα προϊόντα που παρασύρουν τα παιδιά και τους εφήβους να αρχίζουν το κάπνισμα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











342