Ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Υγείας από έναν πικραμένο νοσηλευτή


Κύριε Υπουργέ της Υγείας σε χαιρετώ

Με αφορμή τις δηλώσεις και την άρνησή σου να αποδεχθείς τα δίκαια αιτήματα των νοσηλευτών ως τέτοια και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο, σου απευθύνω επιστολή με σκοπό να εξηγήσω πώς εγώ προσωπικά αισθάνομαι ως νοσηλευτής, αλλά και πώς όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι μου αισθάνονται με τις δηλώσεις σου, αλλά και γενικότερα τη στάση της εργοδοτικής πλευράς απέναντι σε αυτή την ομάδα επαγγελματιών, που λέγονται νοσηλευτές και Μαίες.

Μάλλον κάτι δεν κατάλαβες καλά κύριε Υπουργέ της Υγείας. Δεν ζητάμε χάρες κύριε Υπουργέ, ούτε τα αιτήματα μας είναι αμιγώς οικονομικά. Ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε. Ίση, ισόποση και δίκαιη μεταχείριση. Αυτό ζητάμε, αυτό δικαιούμαστε, αυτό διεκδικούμε. Καθαρά και ξάστερα… Και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας το στερεί αυτό. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας μεταχειρίζεται άνισα και άδικα.

Κανείς δεν είναι πέραν των Νόμων, κανείς δεν είναι πέραν του Συντάγματος και των Αρχών της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης. Ας βρει τον τρόπο το Κράτος, ο Υπουργός της Υγείας ή κάθε άλλος αρμόδιος να μας διασφαλίσει ότι έχουμε και ότι θα έχουμε ίση μεταχείριση.

Αυτό που θα πρέπει να ψάξεις κύριε Υπουργέ... Πώς θα αποκαταστήσεις την αδικία που γίνεται εις βάρος μιας μερίδας υπαλλήλων που εργάζονται για το Υπουργείο σου σε σχέση με υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και ίση ή λιγότερη προσφορά που εργάζονται σε άλλα Υπουργεία ή ακόμα και στο ίδιο το Υπουργείο.

Αν δεν μπορείς να μας τα διασφαλίσεις, πείσε μας ότι πρέπει να ανεχθούμε την αδικία. Γιατί πρέπει να ανεχθούμε την ανισότητα; Πες μας απλώς ένα επιχείρημα, αν υπάρχει επιχείρημα, πες μας απλά έναν λόγο. Ένα λόγο… και σου υποβάλλω ξεκάθαρο ερώτημα κύριε Υπουργέ της Υγείας. Μπορείς να πείσεις άλλους να κατέβουν μισθολογικά για να έχουν ίση μεταχείριση με μας; Αν δεν μπορείς, μην ζητάς από εμάς να μην διεκδικούμε αυτά που ολοφάνερα δικαιούμαστε κύριε Υπουργέ. Απλά βρες τον τρόπο να μας δικαιώσεις. Ίση, ισόποση και δίκαιη μεταχείριση. Αυτό ζητάμε, αυτό δικαιούμαστε, αυτό διεκδικούμε. Απλά και ξάστερα.

Και όσον αφορά την κρίση που επικαλείστε κύριε Υπουργέ, δεν είναι οι νοσηλευτές που την δημιούργησαν, αλλά ούτε αυτοί που τη συντηρούν. Και κάτι άλλο. Οι νοσηλευτές πλήρωσαν πολύ ακριβά την κρίση απ’ ότι άλλοι υπάλληλοι, με τις μειώσεις των επιδομάτων της βάρδιας. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Και το αντικανονικό ωράριο το δουλεύουμε. Το δουλεύουμε μόνοι μας, όπως και τις αργίες που όλοι απολαμβάνουν στην οικογενειακή θαλπωρή τους.

Και το αντικανονικό ωράριο κύριε Υπουργέ, είναι επιβλαβές για την υγεία. Αυτό είναι ευρέως γνωστό σε διεθνές επίπεδο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που κάνει τη νοσηλευτική ανθυγιεινό επάγγελμα κύριε Υπουργέ. Αν δεν θέλεις να μας ικανοποιήσεις ούτε αυτό το αίτημα, θα πρέπει να μας πείσεις κύριε Υπουργέ. Είναι η δεν είναι η νοσηλευτική μέσα στα ανθυγιεινά επαγγέλματα; Αυτή την ερώτηση πρέπει να απαντήσεις πρώτα, και νομίζω την απάντηση την ξέρεις.

Αν όμως η νοσηλευτική είναι ανάμεσα στα ανθυγιεινά επαγγέλματα θα πρέπει να θεσπιστεί ως τέτοιο και να τύχει της ανάλογης αμοιβής. Δεν ζητάμε χάρες κύριε Υπουργέ, ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε. Ίση, ισόποση και δίκαιη μεταχείριση. Αυτό δικαιούμαστε, αυτό διεκδικούμε. Απλά και ξάστερα…

Με εκτίμηση,

Σταύρος Βρυωνίδης, ένας πικραμένος νοσηλευτής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











340