Ανησυχητικές διαστάσεις με επικίνδυνες για την υγεία προεκτάσεις από την κατανάλωση αλκοόλ


Αύξηση στο ποσοστό θνησιμότητας που οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ καταγράφεται στην Ευρώπη, με την Κύπρο να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που δεν θεωρούν μεγάλο ρίσκο την οδήγηση μετά την κατανάλωση δύο ή περισσότερων ποτών.

Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ στην Κύπρο, η λειτουργός του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Λήδα Χριστοδούλου, σημείωσε ότι δύο στους εκατό θανάτους στην χώρα μας προέρχονται από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ουσιών, με τον αριθμό των θανάτων, έπειτα από οδική σύγκρουση, ν’ ανέρχεται στους 33 και να οφείλεται κυρίως στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης. Όπως ανέφερε η κ. Χριστοδούλου, αυτό οφείλεται κυρίως, στην εύκολη πρόσβαση που έχουν οι νέοι στην Κύπρο σε αλκοολούχα ποτά, καθώς επίσης και στον υπερβολικό ρυθμό χρήσης που παρατηρείται στη χώρα μας, με τέσσερις στους 100 Κύπριους να είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία λήφθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), ένας στους πέντε νέους (15-24 ετών) ανέφερε ότι μέθυσε κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η τάση για πρώτη μέθη είναι εντονότερη στις ηλικίες 15-22 ετών. Επιπρόσθετα, ένας στους πέντε Κύπριους κατανάλωσε έξι ή περισσότερα ποτά σε μια μόνο περίσταση, ενώ ανάμεσα στους νέους 15-24 ετών, η συχνότητα αυτή είναι ένας στους τέσσερις. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ακόμη ότι 44% των μαθητών (15-16 ετών) ανέφεραν ότι κατανάλωσαν πέντε ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε μια περίσταση κατά τον τελευταίο μήνα, ποσοστό που υπερβαίνει το μέσο όρο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (39%).

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, με την παροχή σύντομων παρεμβάσεων και συμβουλευτική στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε σχέση με την προβληματική χρήση αλκοόλ. «Για τη συγκεκριμένη πρακτική, έχουμε πάρα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι ειδικά για το αλκοόλ, και όχι για άλλες ουσίες, είναι πολύ αποτελεσματική», πρόσθεσε η λειτουργός του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου.

Εκ μέρους του Προέδρου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, τη διάσκεψη χαιρέτησε ο κ. Στέλιος Σεργίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι παρόλο που το αλκοόλ είναι νόμιμη ουσία, η κατάχρηση του οδηγεί στην εξάρτηση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Όπως επισήμανε, η φετινή εκστρατεία έχει ως στόχο να προβάλει τα μέτρα μείωσης της προσβασιμότητας, πώλησης και σερβιρίσματος αλκοόλ σε νεαρά άτομα κάτω των 17 ετών. «Μέτρα, τα οποία», πρόσθεσε, «όπως έχει τεκμηριωθεί μέσα από διεθνείς μελέτες, αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο κατάχρησης του αλκοόλ από νεαρά άτομα».

Ο κ. Σεργίδης σημείωσε ότι πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας για την κατάσταση για το αλκοόλ και την υγεία σε 35 ευρωπαϊκές χώρες, το 2013, αναφέρει ότι στις περιοχές της Ευρώπης όπου σημειώθηκε μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, μειώθηκαν ταυτόχρονα και τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με το αλκοόλ. «Παρόλα αυτά όμως», υπογράμμισε ο κ. Σεργίδης, «στις περιοχές της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, σημειώνεται αύξηση στην κατανάλωση του αλκοόλ, με συνέπεια να παραμένουν ψηλά τα ποσοστά θνησιμότητας». «Για το λόγο αυτό», κατέληξε, «η αξιοποίηση και η εξεύρεση πόρων σε τοπικό αλλά και διεθνή επίπεδο για την καταπολέμηση της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ είναι απαραίτητη».

Μέτρα πρόληψης

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ουσιο-εξάρτισης, και συγκεκριμένα της κατανάλωση αλκοόλης, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, θα προωθήσει την κοινοτική εφαρμογή ελέγχων με δοκιμαστικούς αγοραστές αλκοολούχων ποτών, μέσα από προληπτικά προγράμματα και προκήρυξη προσφορών. Σύμφωνα με την κ. Χριστοδούλου, το πρόγραμμα θα αποτελείται από δύο φάσεις εφαρμογής.

«Θα γίνονται οι παρεμβάσεις των δοκιμαστικών αγορών και σε μία δεύτερη φάση θα προσεγγιστούν οι πωλητές και τα υποστατικά στα οποία έχουν γίνει δοκιμαστικές αγορές και εθελοντικά θα δηλώσουν εάν θέλουν να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση όσο αφορά το υπεύθυνο σερβίρισμα και την υπεύθυνη πώληση», εξήγησε.

Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο επιτρέπει την επιβολή ποινών βάση ελέγχου με δοκιμαστικούς αγοραστές. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, αυτό έχει εφαρμοστεί με θετικά αποτελέσματα. Επίσης, το ΑΣΚ, προσπαθεί να μειώσει την προσβασιμότητα, αλλά και τους κινδύνους που αφορούν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μέσα και από τις δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής, που συμπεριλαμβάνονται επίσης και στο καινούριο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης.

Δύο νομοσχέδια από

το Υπ. Συγκοινωνιών

Εκ μέρους του Υπουργού Συγκοινωνιών, τη διάσκεψη χαιρέτησε η κ. Χρυστάλλα Μαλλούπα, προεδρεύουσα του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, η οποία υπογράμμισε ότι η υλοποίηση των δράσεων εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από παράνομες ουσίες και την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, καθίσταται όλο και πιο επιτακτική, δεδομένων των αρνητικών συνεπειών της χρήσης νόμιμων ή παράνομων ουσιών στην ζωή του χρήστη.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας έχει προωθήσει δύο νομοθετικές δράσεις, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον της Βουλής για έγκριση, με στόχο την μείωση των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων και την μείωση του ποσοστού θνησιμότητας εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ.

Όπως εξήγησε η κ. Μαλλούπα, η πρώτη δράση αφορά τη δραστική μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ για τους αρχάριους οδηγούς, τους μοτοσικλετιστές και τους οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και ταξί. Η δεύτερη δράση αφορά την υιοθέτηση ελέγχου της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Εκστρατεία από

την Αστυνομία

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Αντρέας Κυριάκου, ο εθισμός στο αλκοόλ αποτελεί μια μορφή εξάρτησης και πρόκειται για ασθένεια από την οποία ο χρήστης δύσκολα μπορεί να απεξαρτηθεί, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τεράστιων σωματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων τόσο για το ίδιο το άτομο, την οικογένεια αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

Στην προσπάθεια της να προστατεύσει τη νεολαία, Αστυνομία Κύπρου, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες εκστρατεία αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Από τις 13 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, διεξάγονται και θα διεξάγονται εντατικοί έλεγχοι για την ανίχνευση αλκοόλης στην εκπνοή των οδηγών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











419