Αναμένει «γνωμοδότηση» επί των νομοσχεδίων από την Deloitte η ΠΑΣΥΚΙ


Την Τετάρτη θα συνεδριάσει τελικά το Δ.Σ. της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ) προς εξέταση των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ενώ την Πέμπτη το Δ.Σ. θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή.

Η ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί ότι δημόσιες δηλώσεις πριν από την ενδελεχή μελέτη των νομοσχεδίων και ακριβή τοποθέτηση της συντεχνίας με γραπτές προτάσεις προς τον Υπουργό Υγείας για τις απαιτήσεις της επί των νομοσχεδίων, δεν θα ήταν εύστοχες.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ηλεκτρονικό ενημερωτικό σημείωμα της ηγεσίας της συντεχνίας προς τα μέλη της, η παραλαβή των προσχεδίων των νομοσχεδίων δημιούργησε εύλογα μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση ανάμεσα στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, για διατήρηση της υπεύθυνης στάσης της ΠΑΣΥΚΙ, πρέπει ν’ αναμένεται η μελέτη του συνόλου των νομοσχεδίων, αλλά και των Νόμων ΓΕΣΥ 2001/2005. Σημειώνεται πως η ΠΑΣΥΚΙ απέστειλε τα προσχέδια νομοσχεδίων στο νομικό της σύμβουλο, από τον οποίο έλαβε απάντηση ότι χρήζουν λεπτομερούς και πολύωρης μελέτης. Εισηγήθηκε περεταίρω, όπως το Δ.Σ. αποταθεί σε ειδικό οίκο για νομοτεχνική μελέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeia-news, τα νομοσχέδια στάληκαν στην Deloitte, σύμφωνα με την οποία, ως πρώτη εκτίμηση, σε αυτά περιλαμβάνονται πολλές ασάφειες που χρήζουν διευκρίνησης και σημεία τα οποία αντιφάσκουν με τους κανονισμούς της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας, ενώ σε πολλά σημεία η μία πρόνοια αναιρεί την άλλη. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Deloitte για τα νομοσχέδια θα βρίσκεται ενώπιον του ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ, την Τετάρτη. Όσον αφορά ειδικότερα το επίμαχο θέμα της κατάργησης των άρθρων 65 και 66 του βασικού Νόμου, η ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ υπενθυμίζει ότι ο Υπουργός Υγείας στο δημόσιο διάλογο, αλλά και στις δηλώσεις του, αναφέρει ότι τα εργασιακά των δημοσίων υπαλλήλων θα συζητηθούν στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού με διαφάνεια μέσα από το νέο πρίσμα που θα δημιουργηθεί.

Η υπερωριακή αμοιβή

Καταλήγοντας, στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό της σημείωμα, η ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ υπενθυμίζει πως ο Υπουργός Υγείας έχει ορίσει συνάντηση την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου για όλα τα θέματα της συντεχνίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στη συνάντηση, όπως εκτιμά η ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ, αναμένεται να υπογραφεί και η πρόταση υπερωριακής αμοιβής για το 2015. Κάτι που για να γίνει ωστόσο, όπως υποδεικνύει, πρέπει πρώτα να έχει ετοιμάσει η Deloitte τις νέες εναλλακτικές της προτάσεις, όπως αποφασίστηκε στο Δ.Σ. στις 5 Δεκεμβρίου και με βάση τις γραπτές εισηγήσεις που έφθασαν στη συντεχνία έπειτα από την παρουσίαση της Deloitte στις 4 Δεκεμβρίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











234