«Ενδυναμώνουμε τους γονείς – Διευκολύνουμε τον Θηλασμό»


Οι εκδηλώσεις για τον Μήνα Προώθησης του Μητρικού Θηλασμού

Με σύνθημα «Ενδυναμώνουμε τους γονείς – Διευκολύνουμε τον Θηλασμό» για άλλη μια χρονιά η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους διάφορους υποστηρικτές του θηλασμού στην Κύπρο, προγραμματίζει εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του μήνα Οκτώβρη, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως Μήνας Προώθησης Μητρικού Θηλασμού στην Κύπρο. 

Το φετινό σύνθημα έχει οριστεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action) και στοχεύει στην υποστήριξη και των δύο γονέων, ώστε να ενδυναμωθούν, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους σε σχέση με τον θηλασμό. Η ενδυνάμωση αποτελεί διαδικασία που απαιτεί αντικειμενική πληροφόρηση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και υποστήριξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν με τον καλύτερο τρόπο. 

Ο θηλασμός αποτελεί συλλογική προσπάθεια και μπορεί να διευκολυνθεί και να βελτιωθεί όταν όλοι αντιληφθούν την αξία του και τον προστατεύουν, τον προωθούν και τον υποστηρίζουν. Ο θηλασμός ανήκει στην αρμοδιότητα της μητέρας και όταν αυτή υποστηρίζεται από τον πατέρα, τον σύντροφο, την οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον και την κοινότητα γενικότερα, ο θηλασμός βελτιώνεται. 

Επίσης, στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε συνεργασία με την UNICEF και άλλους εταίρους τονίζει τη σπουδαιότητα εφαρμογής φιλικών προς την οικογένεια πολιτικών και υπηρεσιών, οι οποίες να διευκολύνουν τον μητρικό θηλασμό, να υποστηρίζουν τους γονείς, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της μητέρας, ώστε να ενισχύεται η προσπάθεια και να αυξάνονται οι πιθανότητας επιτυχίας της. 

Στη βάση των συστάσεων του ΠΟΥ, η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού του Υπουργείου Υγείας, συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση έως και τον 6ο μήνα. Μετά την ηλικία αυτή θα πρέπει να γίνεται εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών και παράλληλα να συνεχίζεται ο θηλασμός έως και τα δύο έτη ή και παραπάνω για όσο επιθυμεί η μητέρα και το παιδί.

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το 2017, που αφορά στον θηλασμό των νεογνών κατά τη διάρκεια των πρώτων 48 ωρών από τον τοκετό, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, το ποσοστό των μητέρων που θήλασαν παρουσιάζεται σε υψηλότερα επίπεδα από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια (91,2% το 2017 σε σχέση με 65,7% το 2010). Εντούτοις, παραμένουν ακόμα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού με συνολικό ποσοστό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, 39,1%.

Στη βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας, αλλά και των αρχών Δημόσιας Υγείας, ο μητρικός θηλασμός στα βρέφη και στα μικρά παιδιά συνιστά μια από τις πιο σημαντικές πηγές φροντίδας και υγείας, αν όχι και την πιο σημαντική. Είναι επίσης τεκμηριωμένο ότι οι ευεργετικές επιπτώσεις του θηλασμού δεν περιορίζονται μόνο στα παιδιά, καλύπτουν επίσης θέματα προστασίας της υγείας της μητέρας και της ευημερίας της οικογένειας, αφού παρέχει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων και προστασία τόσο από λοιμώξεις όσο και από μελλοντικά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος του μαστού και άλλα. Είναι ώστε προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας να δημιουργηθούν οι συμμαχίες και να αναπτυχθούν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, ώστε να υποστηρίζονται και να ενισχύονται οι μητέρες για να θηλάζουν.

Στην Κύπρο, το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού, προωθούν την εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής Μητρικού Θηλασμού, μέσα από την οποία στόχος είναι η εφαρμογή της Φιλικής προς τα Βρέφη Πρωτοβουλίας και η δημιουργία Φιλικών προς το Βρέφος Νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους, για εφαρμογή πολιτικών και προώθηση δράσεων επαναφοράς του μητρικού θηλασμού ως του φυσιολογικού τρόπου αποκλειστικής διατροφής των βρεφών για τους πρώτους έξι μήνες ζωής και συνέχισής του μαζί με κατάλληλες, επαρκείς συμπληρωματικές τροφές, μέχρι τα δύο έτη ή και περισσότερο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μήνα Προώθησης Μητρικού Θηλασμού, η Εθνική Επιτροπή προγραμματίζει την υλοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, επιστημονικούς συλλόγους και ΜΚΟ, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Οκτώβρη και περιλαμβάνουν εκδηλώσεις ταυτόχρονου θηλασμού το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019, την οργάνωση Εκπαιδευτικής Ημερίδας για Επαγγελματίες Υγείας στις 10 Οκτωβρίου 2019 και την οργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων για γονείς και εγκύους, κτλ.

Σχετικό ενημερωτικό υλικό της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, Υπουργείου Υγείας όπως η Στρατηγική και η Εθνική Πολιτική Μητρικού Θηλασμού, διάφορα ενημερωτικά έντυπα για επαγγελματίες υγείας, γονείς και παιδιά, υπάρχει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας: http://www.moh.gov.cy/moh/moh.nsf/page78_gr/page78_gr?OpenDocument.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1234