Υπουργείο Υγείας: Ισοπεδωτικός και αστήρικτος ισχυρισμός του ΑΚΕΛ


Ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι πολιτικές της έχουν φέρει την κατάσταση στην Υγεία σε οριακό σημείο

Σε σχέση με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με αφορμή τη σημερινή απεργία των ιατρών-μελών της ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΕΣΙ στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να απορρίψει κατηγορηματικά τον ισοπεδωτικό και αστήρικτο ισχυρισμό ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και οι πολιτικές της έχουν φέρει την κατάσταση στην Υγεία σε οριακό σημείο. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς περί πολιτικής λιτότητας, περικοπών και υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι το 2017, ήταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη που, στο πλαίσιο της Συμφωνίας που υπεγράφη με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κυβερνητικών ιατρών, προχώρησε στην πρόσληψη 50 επιπλέον ιατρών και αναβάθμισε τη μισθολογική τους κλίμακα. Αντίστοιχη μισθολογική αναβάθμιση είχαμε από την αρχή του τρέχοντος έτους και για το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και για άλλες ειδικότητες (φαρμακοποιοί, ακτινολόγοι, κοκ) και πάλιν μετά από Συμφωνία που υπεγράφη με τις συντεχνίες των εν λόγω επαγγελματιών υγείας. Στον δε Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το 2019 περιλαμβάνονται 325 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και φροντιστών υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί τουλάχιστον ατυχείς και τις αναφορές του ΑΚΕΛ για παραιτήσεις γιατρών και εξώθησή τους στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είναι πολύ καλά γνωστό, η ενοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα του ΓεΣΥ, το οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη σχεδίασε και εφάρμοσε μετά από πολυετείς άκαρπες διαβουλεύσεις προηγούμενων Κυβερνήσεων. Η επιλογή αρκετών γιατρών του δημοσίου να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες είναι αποκλειστικά δική τους και σε περιβάλλον ελεύθερης αγοράς δεν μπορούν να μπουν περιορισμοί.

Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αποχωρήσεις ιατρών του δημοσίου, αλλά την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας δεν ασπάζεται τις κινδυνολογίες περί κατάρρευσης του τομέα της υγείας. Ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα των αποχωρήσεων και το ευρύτερο θέμα της υποστελέχωσης που παρατηρείται, το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπισή του και σε αυτό επιδιώκει τη συνδρομή όλων των δυνάμεων.

Άδικη και μηδενιστική είναι επίσης η κριτική του ΑΚΕΛ για συνεχή αύξηση στις λίστες αναμονής, ένα πρόβλημα το οποίο έχει αμβλυνθεί σε τεράστιο βαθμό επί της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, σαν αποτέλεσμα των παραπομπών στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα και μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2020 που θα εξαλείψει οριστικά τις λίστες αναμονής, το Υπουργείο Υγείας μετά από σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, εφαρμόζει το σύστημα παραπομπών στον ιδιωτικό τομέα για επεμβάσεις σε ειδικότητες που παρουσίαζαν μακρές λίστες αναμονής. Για την περίοδο από 2 Φεβρουαρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2018, παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα 29,918 περιστατικά. Εφαρμόζεται επίσης με Υπουργικές αποφάσεις πιλοτικό πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης εντός των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ για εξετάσεις, εξωτερικά ιατρεία και επεμβάσεις, το οποίο έχει τύχει θερμής υποδοχής από τους ίδιους τους λειτουργούς υγείας. Για την πιο πάνω περίοδο, εξυπηρετήθηκαν 42,430 ασθενείς. Ως εκ τούτου, καλείται το ΑΚΕΛ να παρουσιάσει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του περί αύξησης των λιστών αναμονής.

Το Υπουργείο Υγείας καλεί επίσης το ΑΚΕΛ να παρουσιάσει δεδομένα που να τεκμηριώνουν τις ελλείψεις σε αναλώσιμα, φάρμακα ή εξοπλισμό. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Ο  Προϋπολογισμός για το 2019 είναι ο υψηλότερος από το 2010 και έχει χαρακτηριστεί αναπτυξιακός. Στον φετινό Προϋπολογισμό προνοείται τριπλασιασμός του κονδυλίου για αγορά νέου ή αναβάθμιση του υφιστάμενου εξοπλισμού, το οποίο ήδη δαπανήθηκε και εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα δοθεί επιπρόσθετο ποσό. Ακόμη, μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων έχουν εγκριθεί φάρμακα αξίας πέραν των 20 εκατ. ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στην προσπάθεια για υλοποίηση του ΓεΣΥ και της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, της κορυφαίας αυτής κοινωνικής μεταρρύθμισης, η οποία αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Χωρίς πρόθεση να μειώνει ή ακόμη χειρότερα να αποκρύβει τα προβλήματα που υπάρχουν, πολλά από τα οποία είναι αναμενόμενα, το Υπουργείο Υγείας και προσωπικώς ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου επαναλαμβάνουν την ετοιμότητα για διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τα οργανωμένα σύνολα, τις επαγγελματικές ομάδες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για βελτιωτικές κινήσεις

Θεωρούμε όμως άστοχο από πλευράς του ΑΚΕΛ, που έχει εξ αρχής υπεύθυνα στηρίξει τη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, να εκμηδενίζει με ατεκμηρίωτες και αβάσιμες δηλώσεις το έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στους πολίτες της χώρας. Τώρα είναι η ώρα όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να εργαστούμε για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











889