Υπ. Υγείας: Η πρόληψη της αυτοκτονίας απαιτεί συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων της κοινωνίας


Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2019 αναφέρει:  

«Κάθε χρόνο η 10η Οκτωβρίου είναι η ημέρα αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία. «Η Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας και η Πρόληψη της Αυτοκτονίας» (Mental Health Promotion and Suicide Prevention) καθορίστηκε ως το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Η αυτοκτονία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπολογίζει περίπου 800,000 θανάτους ανά έτος, αριθμό μεγαλύτερο από τους θανάτους που συμβαίνουν σε εμπόλεμη  περίοδο. Ενδεικτικά, κάθε 40 δευτερόλεπτα χάνεται μια ζωή από αυτοκτονία. Ειδικότερα η αυτοκτονία αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου παγκόσμια στους νέους 15-29 ετών, έχοντας τεράστιες επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Υπόβαθρο της αυτοκτονικής συμπεριφοράς αποτελούν οι ψυχικές παθήσεις με συχνότερη την κατάθλιψη, αλλά και τη διπολική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και την κατάχρηση ουσιών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν η κακοποίηση στην παιδική ηλικία, η βία, η κοινωνική απομόνωση, το κοινωνικό στίγμα, η περιθωριοποίηση των μεταναστών, των προσφύγων και των φυλακισμένων, κτλ. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως αδυναμία χειρισμού του στρες σε στιγμές κρίσης για το άτομο, όπως απώλεια εργασίας, χωρισμός και οικονομική δυσχέρεια. 

Ως πρόβλημα δημόσιας υγείας, η αυτοκτονία χρήζει πολυεπίπεδης αντιμετώπισης με πρωταρχικό στόχο την πρόληψη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης της αυτοκτονίας αποτελούν η μείωση της πρόσβασης στα μέσα αυτοκτονίας (όπως φάρμακα, όπλα, φυτοφάρμακα), η εφαρμογή κώδικά δεοντολογίας και η εκπαίδευση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο δημοσιοποίησης περιστατικών αυτοκτονίας, η καλύτερη αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών και αλκοόλης, η έγκαιρη αναγνώριση και η αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων και η αύξηση της ευαισθητοποίησης για μείωση του στίγματος όσον αφορά στις  ψυχικές παθήσεις. Επίσης, η καλύτερη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για την αξιολόγηση και τη διαχείριση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς, αλλά και μη επαγγελματιών για την αναγνώριση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Συνεπώς, η πρόληψη της αυτοκτονίας απαιτεί συντονισμό και συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων της κοινωνίας και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











877