Υπ. Υγείας: Σημαντικές οι εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού


Η Κύπρος συμμετέχει ως κράτος μέλος και στις τέσσερις συμφωνίες που υπογράφηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες από τις φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται στο στάδιο κλινικών μελετών για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αφού οι ενδείξεις που προκύπτουν είναι θετικές.

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αναπτυχθεί πρωτοβουλία μέσω της Επιτρόπου για την Υγεία κας Στέλλας Κυριακίδου και έχουν ήδη υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson και Sanofi Pasteur & Glaxo Smith Kline Biologicals.

Η Κύπρος συμμετέχει ως κράτος μέλος και στις τέσσερις συμφωνίες που υπογράφηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ήδη υποβάλει τις ποσότητες που της αναλογούν στην κάθε περίπτωση, δηλαδή 600,000 από την AstraZeneca, 200,000 από την Johnson&Johnson και 200,000 από την Pfizer/BioNTech (η εταιρεία Sanofi Pasteur & Glaxo Smith Kline Biologicals δεν έχει ζητήσει ακόμα από τα κράτη να υποβάλουν παραγγελίες). Λόγω της διαφορετικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από την κάθε εταιρεία για την ανάπτυξη του εμβολίου, η απόφαση για υποβολή συμμετοχής σε όλες τις συμφωνίες με τον μέγιστο αριθμό που δικαιούται λήφθηκε ώστε και η Κύπρος να έχει στη διάθεσή της το ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα αδειοδοτηθεί για κυκλοφορία, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Παράλληλα, έχει ήδη καταρτιστεί πλάνο για τη διαδικασία του εμβολιασμού, ενώ, με τη συνεργασία και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, έχουν καθοριστεί στη βάση αλγορίθμου, οι ομάδες πληθυσμού που θα κληθούν να εμβολιαστούν πρώτες.

_________________

Υπουργείο Υγείας

19 Νοεμβρίου 2020




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1751