Ξεκινούν οι εμβολιασμοί άνω των 80 ετών και η διευθέτηση ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού


Η Πύλη εμβολιασμού για τον COVID-19, μέσω της οποίας οι πολίτες θα προγραμματίζουν τους εμβολιασμούς του, παρουσιάστηκε σήμερα από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Υπουργείο Υγείας. Μέχρι αύριο, Τρίτηόπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική Διάσκεψη, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου και της Αν. Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Δρ. Όλγας Καλακούτα, θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της πρώτης κατηγορίας που αφορά τους διαμένοντες και τους επαγγελματίες σε οίκους ευγηρίας, καθώς και στους επαγγελματίες υγείας σε νοσηλευτήρια με ασθενείς COVID-19, σε όλες τις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ.
 
Από αύριο Τρίτη επίσης θα αρχίσει η εγγραφή στο σύστημα της 2ης ομάδας πληθυσμού για εμβολιασμό, η οποία αφορά άτομα από 80 ετών και άνω και η διευθέτηση του ραντεβού μπορεί να γίνει από το ίδιο το άτομο ή εκπρόσωπό του. Αν δεν μπορεί να γίνει από εκπρόσωπο ή συγγενικό πρόσωπο του δικαιούχου, θα μπορεί να γίνει από τον προσωπικό του γιατρό ή στην εσχάτη τηλεφωνικώς μέσω της γραμμής 1474. Πάντως, όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού και η ροή των εμβολιασμών εξαρτάται από τη διάθεση των εμβολίων στη χώρα μας, καθώς και την ανταπόκριση του πληθυσμού.
 
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κόκκινος είπε πως η Πύλη προσφέρει μία ολιστική προσέγγιση για τη βέλτιστη διαχείριση του προγράμματος εμβολιασμού, παρέχοντας άμεση και έγκυρη ενημέρωση τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις αρμόδιες αρχές ως προς την πορεία υλοποίησής του.
 
Συγκεκριμένα, το λογισμικό, το οποίο και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου ΕΚΨΠ, με ανάδοχο εταιρεία την NCR, εμπεριέχει τρεις «πύλες»: την Πύλη Δικαιούχων Εμβολιασμού, που αφορά τους πολίτες και μέσω της οποίας θα γίνεται η διευθέτηση των ραντεβού, την Πύλη Κέντρων Εμβολιασμού και την Πύλη δεδομένων που θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο (Υπουργείο Υγείας).
 
Μέσω του λογισμικού, εξήγησε ο κ. Κόκκινος, το Υπουργείο Υγείας, θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης τόσο της προόδου του προγράμματος, όσο και της διαθεσιμότητας και των αποθεμάτων εμβολίων, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη παραγγελία νέων ποσοτήτων για πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Σημειώνεται πως η ανάπτυξη και χρήση του εν λόγω λογισμικού διασφαλίζει πλήρως την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών.  
Όσον αφορά τη διευθέτηση ραντεβού, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το Κέντρο Εμβολιασμού της επιλογής τους, έχοντας πρόσβαση στο ημερολόγιο ραντεβού κάθε Κέντρου, ενώ μέσω της πύλης θα εκδίδεται ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολίων και θα διευθετείται και το ραντεβού για χορήγηση της 2ης δόσης.
 
Το άτομο θα λαμβάνει γραπτό μήνυμα sms στο κινητό του τηλέφωνο με τις λεπτομέρειες για το ραντεβού του, ενώ θα αποστέλλεται  sms για υπενθύμιση του ραντεβού την προηγούμενη ημέρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος, η διευθέτηση του ραντεβού, μπορεί να γίνει από το ίδιο το άτομο ή εκπρόσωπό του, ακολουθώντας ένα από τους πιο κάτω τρόπους:
 
Ο πρώτος τρόπος αφορά πολίτες που είναι δικαιούχοι και έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ, και οι οποίοι θα μπορούν μέσω της Πύλης Δικαιούχων του ΓεΣΥ να διευθετήσουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε για τους ίδιους είτε για άλλους δικαιούχους νοουμένου ότι γνωρίζουν σχετικές πληροφορίες που αφορούν τον δικαιούχο.
 
Ο δεύτερος αφορά πολίτες που δεν είναι καταχωρημένοι στο Λογισμικό του ΟΑΥ αλλά είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ και οι οποίοι μπορούν να προχωρήσουν με εγγραφή τους στο ΓεΣΥ  ώστε να καταστούν αυτόματα και δικαιούχοι στο Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Εάν εντούτοις, δεν επιθυμούν να προβούν σε εγγραφή τους στο λογισμικό πρόγραμμα  του ΟΑΥ, μπορούν να προχωρήσουν με τον τρίτο τρόπο, με βάση τον οποίο θα πρέπει να υποβάλουν στο Υπουργείο Υγείας, κατάλληλα συμπληρωμένο «το Έντυπο Αίτησης Εγγραφής Πολιτών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ στην Πύλη Εμβολιασμών για COVID-19».
 
Τα έγγραφα μπορούν να αποστέλλονται στο Υπουργείο Υγείας, ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: covidvac@moh.gov.cy, ταχυδρομικά στο Υπουργείο Υγείας στη διεύθυνση Προδρόμου 1 και Χειλώνος 17, 1449, Λευκωσία ή να παραδίδονται ιδιοχείρως στον Τομέα Ταυτοτήτων Νοσηλείας, Υπουργείο Υγείας, Προδρόμου 1 και Χειλώνος 17, Λευκωσία.  Το Υπουργείο Υγείας αφού διενεργήσει το σχετικό έλεγχο, με την έγκριση του αιτήματος, θα ενεργοποιεί τη δυνατότητα εγγραφής του αιτητή στην Πύλη Εμβολιασμών COVID-19.
 
Ο κ. Κόκκινος είπε στη συνέχεια πως για σκοπούς υποστήριξης, οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε δύο τηλεφωνικά κέντρα. Στο 1474 για πληροφορίες όσον αφορά στο Πρόγραμμα Εμβολιασμού και στο 17000 για πληροφορίες τεχνικής φύσεως κατά την διάρκεια διευθέτησης ραντεβού από την Πύλη του ΓεΣΥ.
 
Πολίτες που δεν μπορούν να διευθετήσουν ραντεβού από μόνοι τους ή μέσω ενός εκπροσώπου ή ακόμη και του προσωπικού τους γιατρού, θα μπορούν να απευθύνεται στο Κέντρο 1474.
 
Μιλώντας στη Διάσκεψη, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Όλγα Καλακούτα, είπε πως είμαστε στη φάση που ο εμβολιασμοί θα γίνονται στα 38 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στα οποία θα λειτουργούν από ένα έως τρία συνεργεία. Αυτά τα κέντρα, θα δουλεύουν από τις 8 το πρωί έως τις 6 ή 7 το απόγευμα και θα λειτουργούν μόνο με ραντεβού. Επίσης, είπε, στη φάση που θα υπάρχει πλήρης λειτουργία και ανάγκη για εμβολιασμούς, κάθε συνεργείο θα μπορεί να πραγματοποιεί 100 με 120 εμβολιασμούς την ημέρα ενώ κάθε κέντρο θα μπορεί να διενεργεί μέχρι 350 εμβολιασμούς ανά μέρα.
 
Από αύριο ξεκινούν τους εμβολιασμούς τα άτομα που είναι άνω των 80 ετών και αφού ολοκληρωθούν θα προχωρήσουν στα άτομα άνω των 75 ετών. Στην 4η ομάδα περιλαμβάνονται τα άτομα ίσα ή άνω των 16 ετών και έχουν υψηλό κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά, στην 5η οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, οι διαμένοντες σε κλειστές δομές όπως φυλακές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και, τέλος, η 6η κατηγορία, αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό.
 
Η πρώτη ανάρτηση διαθέσιμων ραντεβού ανά Κέντρο Εμβολιασμού αφορά τις 8 μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2021 και συγκεκριμένα θα πραγματοποιούνται στα ακόλουθα ιατρικά κέντρα. Στη Λευκωσία στο ΚΥ Λατσιών και στο Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στη Λεμεσό στο Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού και από τις 7 Ιανουαρίου και στο Νοσοκομείο Τροόδους, στη Λάρνακα στο Παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας, στη Πάφο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και στην Αμμόχωστο από τις 7 του μήνα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
 
«Για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Υγείας καλεί τον πληθυσμό να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για εμβολιασμό κατά του COVID-19, ως του πλέον αποτελεσματικού μέτρου προστασίας του εαυτού μας αλλά και των αγαπημένων μας από τη λοίμωξη και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της», ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη μέχρι σήμερα πορεία των εμβολιασμών, η κ. Κακακούτα απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, λέγοντας ωστόσο πως όλα τα εμβόλια που εισάγονται καταναλώνονται, σημειώνοντας πως ο προγραμματισμός είναι όσα εμβόλια παραλαμβάνονται να διανέμονται στα κέντρα εμβολιασμού των επαρχιών με βάση την αναλογία πληθυσμού.
 
Απαντώντας γιατί δεν ανατέθηκε η διαδικασία των εμβολιασμών στους προσωπικούς ιατρούς, είπε πως είναι κυρίως λόγω των ιδιαιτεροτήτων στη συντήρηση και στη φύλαξη των εμβολίων, σημειώνοντας πως η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ίδια με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
 
Σε σχέση με το χρόνο ολοκλήρωσης των εμβολιασμών, είπε πως το καλοκαίρι αναμένεται να έχει καλυφθεί με το εμβόλιο περίπου το 50% του πληθυσμού, ενώ όπως σημείωσε όλα εξαρτώνται από δύο παράγοντες, τη ροή των εμβολίων και την ανταπόκριση του πληθυσμού. Διαβεβαίωσε πως οι υποδομές είναι ο μόνος σίγουρος παράγοντας για την γρήγορη χορήγηση του εμβολίου στον πληθυσμό.
 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











6187