Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών «Η κάθε δόση μετράει»


Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών Υπ. Υγείας  Ο εμβολιασμός είναι το θεμέλιο του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη.

Για περισσότερους από δυο αιώνες, τα εμβόλια έχουν αποτρέψει ασθένειες και έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Εξάλειψαν την ευλογιά και επέτρεψαν τον έλεγχο θανατηφόρων ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα. Η ιστορία του εμβολιασμού είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες παρεμβάσεων της δημόσιας υγείας, με μακροχρόνιο ιστορικό αποτελεσματικότητας.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Εμβολιασμών 2030 και της ανησυχητικής παγκόσμιας υποχώρησης στα ποσοστά εμβολιασμού λόγω της πανδημίας COVID-19, η φετινή εκστρατεία επικεντρώνεται στη βελτίωση της της εμβολιαστικής κάλυψης και ιδιαίτερα της ανάγκης τα παιδιά να καλύψουν τυχόν χαμένες ή καθυστερημένες δόσεις. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποφάσισε να γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (23-29 Απριλίου) με θέμα «The Big Catch-Up post-pandemic». Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης επικεντρώνεται σε τρία γενικά μηνύματα: η «Κάθε δόση εμβολίου μετράει» «Ο χρόνος έχει σημασία», και το τελευταίο «Κάντε μια συζήτηση για τον εμβολιασμό».

Το πρώτο μήνυμα είναι ότι «Η κάθε δόση μετράει» για να προστατεύσει εσάς και όσους αγαπάτε. Τα εμβόλια προστατεύουν όλους: παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους. Προστατέψτε τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και την κοινότητά σας με τον εμβολιασμό. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφουν ότι από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, πάνω από 1,2 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έχασαν τον εμβολιασμό για την προστασία τους από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, δηλαδή με το εμβόλιο MMR. Τονίζεται ότι η ιλαρά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά και τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το δεύτερο Μήνυμα είναι ότι «Ο χρόνος εμβολιασμού έχει σημασία». Η εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού είναι τώρα πιο σημαντική από ποτέ. Όταν δεν εφαρμόζεται ο συστηματικός εμβολιασμός, ο κίνδυνος επιδημιών αυξάνει και οι χώρες πρέπει να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν στον βασικό εμβολιασμό. Κάθε δόση στο πρόγραμμα εμβολιασμού είναι χρονομετρημένη για να δημιουργήσει ή να διατηρήσει την προστασία. Επομένως ο «χρόνος εμβολιασμού» έχει σημασία, γι' αυτό θα πρέπει οι εμβολιασμοί να γίνονται έγκαιρα και να καλύπτονται τυχόν χαμένες δόσεις το συντομότερο δυνατό.

Το τρίτο και τελευταίο μήνυμα είναι «Κάντε μια συζήτηση για τον εμβολιασμό». Οι ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους εμβολιασμούς βοηθούν στην κατανόηση και αυξάνουν το κίνητρο για να ακολουθηθούν οι συστάσεις και τα εθνικά προγράμματα εμβολίων. Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και πολλοί έχουν ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τον εμβολιασμό. Ο  Προσωπικός Ιατρός παιδιών στα πλαίσια του ΓεΣΥ, αλλά και οι Επισκέπτες/τριες Υγείας στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού και τα Κέντρα Εμβολιασμού του Υπουργείου είναι εκεί για να βοηθήσουν, να συζητήσουν για τον εμβολιασμό για να αντιμετωπιστούν τυχόν ανησυχίες.

Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας επ’ ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού 23-29 Απριλίου 2023, θέλουν να τονίσουν την σημαντική προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός σε όλες τις ηλικίες του πληθυσμού και σε όλη την κοινωνία. Ο εμβολιασμός είναι το θεμέλιο του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, εφαρμόζεται δωρεάν στο σύνολο του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











275