Επιτυχής συμμετοχή της Εθνικής Ηλεκτρονικής Υγείας στο έργο «eCAN»


Χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ
Με την πρόβλεψη ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου μπορεί να αυξηθεί κατά 25% έως το 2035, η χρήση της τηλεϊατρικής στην υγειονομική περίθαλψη έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ανακοινώθηκε πρόσφατα από την πλατφόρμα Funding & tenders (europa.eu) η συμμετοχή της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας στο έργο  με αντίστοιχες Αρμόδιες Αρχές άλλων Κρατών Μελών της Ε.Ε. To έργο αφορά μια κοινή δράση για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεϊατρικής, και της εξ αποστάσεως παρακολούθησης για την πρόληψη και τη φροντίδα του καρκίνου.

“Joint Action on strengthening eHealth including telemedicine and remote monitoring for health care systems for cancer prevention and care.”

Η πρόταση υποβλήθηκε και εγκρίθηκε, μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία (πρόσκληση  EU4H-2021-JA-IBA, του Προγράμματος EU4Health (EU4H)) με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ (για περίοδο δύο χρόνων). Στη πρόταση συμμετέχουν 16 Κράτη Μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, και Σλοβενία).

Στην ομάδα της Κύπρου την οποία συντονίζει η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, ως ο κατά Νόμο Αρμόδιος Φορέας για την Ηλεκτρονική Υγεία, συμμετέχουν ως  συνεργαζόμενοι φορείς, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), το Γερμανικό Κέντρο Καρκίνου, το Κέντρο Καρκίνου της Τράπεζας Κύπρου, και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Η Κυπριακή ομάδα έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο έργο που αφορά την ανάπτυξη της εφαρμογής για τηλεπαρακολούθηση και τηλεϊατρική. Το ποσοστό χρηματοδότησης της Κυπριακής συμμετοχής ανέρχεται στο 14%  του συνολικού προϋπολογισμού του έργου (γύρω στα 550,000 ευρώ).

Περίληψη του Έργου:

Σε όλη την Ευρώπη, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και η πρόγνωση της νόσου διαφέρουν σημαντικά λόγω των ανισοτήτων ως προς την πρόσβαση και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

Με την πρόβλεψη ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου μπορεί να αυξηθεί κατά 25% έως το 2035, η χρήση της τηλεϊατρικής στην υγειονομική περίθαλψη έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η πρόσφατη εμπειρία μας με την πανδημία συνηγορεί υπέρ της αποτελεσματικότητας της τηλεϊατρικής και σε επιδημικές καταστάσεις.

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι έργα όπως αυτό που προάγει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων (όπως διαδικτυακές συνεδρίες και ανταλλαγή κλινικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο) θα εμπλουτίσουν τα εργαλεία παροχής βοήθειας σε άτομα και ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, που είναι δύσκολο να μετακινηθούν, ή κατά τη διάρκεια διασυνοριακών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και υγειονομικών κρίσεων. Έτσι θα αναδειχθούν τα οφέλη της ηλεκτρονικής υγείας σε όλους τους πολίτες και τους ασθενείς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θέσει σε προτεραιότητα τα θέματα καρκίνου και τις έξυπνες μεθόδους παρακολούθησης και αντιμετώπισης.  Η όλη προσπάθεια γίνεται στη βάση του ευρύτερου σχεδιασμού του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space) ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί με Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Στο πρόγραμμα του έργου αναφέρεται ακόμα ότι, ως κύρια δράση, το eCAN θα διερευνήσει τον ρόλο της τηλεϊατρικής σε δύο κλινικές δοκιμές που επικεντρώνονται στην τηλε-αποκατάσταση και τηλε-ψυχολογική υποστήριξη σε διαφορετικούς πληθυσμούς καρκινοπαθών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα θα καταγράφονται από ειδικά συστήματα τηλε-παρακολούθησης και θα υποστηρίζονται από μια ασφαλή πλατφόρμα  για λήψη αποφάσεων και δράσεων. Τα στοιχεία αυτά θα υποστηρίξουν και μελλοντικές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, θα διευκολύνουν την ανάπτυξη διαλειτουργικών λύσεων σε περιφερειακές και εθνικές υποδομές, και θα ενημερώνουν τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τους χρήστες (ασθενείς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης).

Τα διδάγματα που θα αντληθούν από την ανάπτυξη των παρεμβάσεων θα συμβάλουν στην καλύτερη προετοιμασία των Συστημάτων Υγείας των Κρατών Μελών προς όφελος των πολιτών. Η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας έχει εντάξει το eCAN στο υπό εξέλιξη έργο κινητής εφαρμογής MyHealth@CY που θα αποτελέσει τον προπομπό της αντίστοιχης εφαρμογής MyHealth@EU η οποία σχεδιάζεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1029