Αναβλήθηκαν προγραμματισμένες θεραπείες, καθώς και διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών


Προγραμματισμένες θεραπείες, αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών, αναγκάστηκαν ν’ αναβάλουν την Τρίτη το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και το Ογκολογικό στη Λεμεσό, εξαιτίας της μη ύπαρξης ραδιοϊσοτόπων. Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας του κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών, του αδειοδοτημένου αερομεταφορέα των φαρμάκων στην Κύπρο.

Τόσο το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου όσο και το Ογκολογικό στη Λεμεσό, δεν είχαν την Τρίτη στη διάθεσή τους αυτά τα φάρμακα, με αποτέλεσμα να αναβάλουν προγραμματισμένες θεραπείες, αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών.

Τα τελευταία φάρμακα χρησιμοποιήθηκαν τη Δευτέρα στο Ογκολογικό Κέντρο της Λεμεσού, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς, ενώ στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου έχουν αναβληθεί θεραπείες, που αφορούν τον καρκίνο του θυρεοειδούς και που χρειάζεται το ραδιενεργό ιώδιο, για να γίνουν.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, Αλέκος Σταμάτης, δήλωσε ότι έχει προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς, αφού το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου χρειάστηκε να αναβάλει διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες καρκινοπαθών, διότι δεν είχε στη διάθεση του τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν έβρισκε λύση μέχρι το Σάββατο, κάτι ευτυχώς που τελικά έγινε, τα Ογκολογικά Κέντρα, δημόσια και μη, θα αναγκάζονταν να αναβάλουν και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες. Ο κ. Σταμάτης εξήγησε πως τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής και από τη στιγμή που θα παραχθούν μπαίνουν σε ειδικά δοχεία από μολύβι, διότι ακτινοβολούν, και μεταφέρονται από τον τόπο παραγωγής στα Ογκολογικά Κέντρα μια φορά την εβδομάδα. Σημειώνεται, πως λόγω αυτή της μικρής διάρκειας ζωής, το Υπουργείο Υγείας προμηθεύεται ραδιοϊσότοπα κάθε εβδομάδα, με συμπληρωματικές παραγγελίες, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ

Εξάλλου, ο Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ, Νικόλας Φιλίππου, δήλωσε πως πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη προμήθεια αυτών των φαρμάκων και στο μέλλον, προσθέτοντας ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι μακροχρόνια. «Πρέπει», είπε, «να σιγουρευτούμε ότι και μετά τη λύση θα υπάρχει συνεχής προμήθεια αυτών των φαρμάκων. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία. Εάν καθυστερούσε και άλλο το πρόβλημα, τότε ναι μπορούσαν να απειληθούν και ζωές».

Διαβάστε εδώ: Φ. Πατσαλής: Σε μόνιμη και εβδομαδιαία βάση από την ερχόμενη εβδομάδα η προμήθεια των ραδιοϊσοτόπων




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











766