ΑΚΕΛ: Πρόταση νόμου για τους εργαζομένους που απουσιάζουν με άδεια ασθενείας


Πρόταση νόμου κατέθεσαν εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις οι Βουλευτές Αντρέας Φακοντής, Σκεύη Κουκουμά και Πανίκκος Σταυριανός. Σκοπός της πρότασης νόμου είναι να καλυφθούν ορισμένα κενά που εντοπίστηκαν όσον αφορά τις περιπτώσεις εργοδοτουμένων οι οποίοι απουσιάζουν από την εργασία τους με άδεια ασθενείας, καθώς και για την περίοδο που επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τη λήξη αυτής.
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην παράταση της απαγορευτικής περιόδου για την παροχή προειδοποίησης για τερματισμό της εργοδότησης σε εργοδοτούμενο ο οποίος απουσιάζει λόγω ανικανότητας για εργασία.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία η πιο πάνω απαγορευτική περίοδος είναι σήμερα διάρκειας έξι (6) μηνών, ωστόσο με βάση το νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εργοδοτούμενος που είναι ανίκανος για εργασία λόγω ασθένειας όχι όμως μόνιμα ανίκανος ούτως ώστε να καταστεί δικαιούχος σύνταξης ανικανότητας μπορεί να λάβει επίδομα για περίοδο ακόμη εκατόν πενήντα έξι (156) ημερών.

Ως εκ τούτου, προτείνεται όπως η εν λόγω απαγορευτική περίοδος παραταθεί πέραν των έξι μηνών και για όσο χρόνο ο εργοδοτούμενος λαμβάνει επίδομα ασθενείας. Περαιτέρω, η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην εισαγωγή πρόνοιας με βάση την οποία θα απαγορεύεται σε εργοδότη να δίδει προειδοποίηση τερματισμού απασχόλησης ή να τερματίζει την απασχόληση εργοδοτούμενου, ο οποίος απουσιάζει με άδεια ασθενείας, τόσο κατά τη διάρκεια της εν λόγω άδειας όσο και τρεις μήνες μετά την επιστροφή του εργοδοτούμενου στην εργασία του, όπως δηλαδή εφαρμόζεται ήδη παρόμοια ρύθμιση και σε σχέση με την άδεια μητρότητας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











352