ΑΚΕΛ: Η διασφάλιση των δικαιωμάτων και το κόστος φροντίδας των ΑμεΑ είναι υποχρέωση του κράτους


Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ για την 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία αναφέρει ότι η καταπάτηση των δικαιωμάτων και η δυσμενής οικονομική κατάσταση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), καταδεικνύουν την ανάγκη πολυεπίπεδης δράσης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των ΑμεΑ καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την κινητοποίηση-εφαρμογή της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων και η δυσμενής οικονομική κατάσταση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), καταδεικνύουν την ανάγκη πολυεπίπεδης δράσης, έτσι που η αναπηρία να μην οδηγεί σε ανισότητες, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Για την κυβέρνηση Αναστασιάδη φαίνεται πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανάπηρων ατόμων δεν αποτελεί προτεραιότητα. Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας ως προς τη μεταχείριση, αλλά και τη διασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης των ΑμεΑ είναι καταθλιπτική. Η απραξία της κυβέρνησης για την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση. Με βάση τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές και Εκθέσεις για τη φτώχεια στην Κύπρο, σχεδόν το 40% των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι ανάπηρα άτομα, ενώ την ίδια ώρα η λειτουργία δομών κοινωνικής προστασίας και φροντίδας για τα άτομα αυτά είναι περιορισμένη. Οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας είτε είναι ανύπαρκτες, είτε αφήνονται σε μαρασμό.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων και το κόστος φροντίδας των Ατόμων με Αναπηρία είναι υποχρέωση του κράτους. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε πολιτικές που να ενισχύουν την παρέμβαση του κράτους στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας. Η επίλυση των προβλημάτων των ΑμεΑ δεν αρκείται στα πλαίσια της επιδοματικής πολιτικής μέσα από το ΕΕΕ. Θέση μας είναι πως οι πολιτικές οικονομικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να εξειδικευτούν σε μια ειδική νομοθεσία με αφετηρία τις ανάγκες που η αναπηρία δημιουργεί. Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας με απώτερο σκοπό την ενσωμάτωση των ανάπηρων ατόμων στην κοινωνία και την ποιοτική διαβίωση τους. Στα πλαίσια αυτά απαιτείται παράλληλα εκσυγχρονισμός νομοθεσιών για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης αναπήρων. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να ενισχυθεί, μέσω της νομοθεσίας, αλλά και μέσω της χρηματοδότησης, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των ανάπηρων ατόμων για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, για μια κοινωνία που θα διασφαλίζει τη ζωή με αξιοπρέπεια για όλους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











423