Αδάμος Αδάμου: «Χρειάζεται η ασφαλής στελέχωση των ακτινοθεραπευτικών κέντρων»


O βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής, ανέφερε πως «δεν αρκεί μόνο η αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων στα ακτινοθεραπευτικά κέντρα, αλλά πρώτιστα χρειάζεται η επαρκής, ασφαλής και αποτελεσματική στελέχωση των κέντρων αυτών». Στη συνέχεια επεσήμανε πως «το ερώτημα είναι πώς θα συντονίζονται και θα λειτουργούν αρμονικά αυτά τα κέντρα και όχι ανταγωνιστικά, όπως αναφέρεται και στη σχετική μελέτη που έγινε».

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016, ο κ. Αδάμου είπε «πως εκείνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που είναι αρμόδιο για την εκπόνηση στρατηγικών, προσθέτοντας πως «πρέπει να πάψουμε να εξυπηρετούμε τα οποιαδήποτε διαπλεκόμενα συμφέροντα και να κάνουμε εκείνο που είναι προς το όφελος των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας και μόνο». Ο κ. Αδάμου διερωτήθηκε «ποια πολιτική προτίθεται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση μετά την εξαγγελία δημιουργίας δύο ιδιωτικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων στη Λεμεσό, αν τελικά θα καταντήσουμε να έχουμε ακτινοθεραπευτικά σε κάθε γωνιά της Κύπρου ανεξέλεγκτα και τι θα γίνει αν ζητήσουν αγορά υπηρεσιών από το δημόσιο αυτά τα κέντρα».

Στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου

Όσο άφορα τη χωροθέτηση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων της Λευκωσίας, εξήγησε πως «δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν στο Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, που ούτως ή άλλως στερείται χώρων, αλλά, μπορούν να τοποθετηθούν κάλλιστα στους ήδη υπάρχοντες χώρους στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου μαζί με την εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου μηχανήματος PET (POSITRON EMITION TOMOGRAPHY) SCAN, θα αποτελούν μια υπερσύγχρονη μονάδα».

Όσον αφορά στη Λεμεσό, ο κ.Αδάμου εξήγησε πως «ο χώρος όπου επιλέγηκε να τοποθετηθούν τα ακτινιθεραπευτικά μηχανήματα, ήταν στην περιοχή του Ιατρικού Κέντρου της Λινόπετρας και μάλιστα είχε προβλεφθεί και στους προϋπολογισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης και η δαπάνη για τη δημιουργία τους».

«Το κονδύλι αυτό», συνέχισε, «σταυρώθηκε ως γνωστό, από την τότε αντιπολίτευση και αργότερα αφαιρέθηκε από τους προϋπολογισμούς, με το αιτιολογικό της οικονομικής κρίσης. Το ιδανικό φυσικά είναι, να τοποθετηθούν στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, όπου και θα παρέχονται και οι υποστηρικτικές διαδικασίες άλλων ειδικοτήτων, πράγμα που αναφέρεται και στην έκθεση της Δρος Κέννυ. Βλέπουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας».

Η στελέχωσηΟ βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε πως «δεν αρκεί μόνο η αγορά και τοποθέτηση αυτών των μηχανημάτων, αλλά πρώτιστα χρειάζεται η επαρκής, ασφαλής και αποτελεσματική στελέχωση των κέντρων αυτών. Το κύριο ερώτημα όμως είναι, πως θα συντονίζονται και να λειτουργούν αρμονικά αυτά τα κέντρα και όχι ανταγωνιστικά, όπως αναφέρεται και στη μελέτη που έγινε. Είναι για αυτό το λόγο, που και στο παρελθόν, εισηγήθηκα πλειστάκις να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας την ευθύνη του συντονισμού των υπηρεσιών αυτών, που θα περιλαμβάνει ένα κέντρο αναφοράς, που στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να είναι το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου και την αναβάθμιση τόσο του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όσο και του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, με παράλληλη πρόβλεψη δημιουργίας συνδεδεμένων περιφερειακών τμημάτων στις άλλες επαρχίες».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











364