5η Μαΐου, Παγκοσμια ημέρα της Μαίας/του Μαιευτή: «Μητέρα και παιδί: Η καρδιά της Μαιευτικής»


Με ανακοίνωσή της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Μαίας/του Μαιευτή η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών ΠΑΣΥΝΜ αναφέρει:

«Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες και νεογέννητα, γίνονται αποδέκτες της φροντίδας προσοντούχων μαιών και μαιευτών και χιλιάδες ζωές σώζονται καθημερινά χάρη στην πολύτιμη συμβολή τους. Ο εορτασμός της 5ης Μαΐου, ως Παγκόσμιας Ημέρα Μαιών και Μαιευτών, αποτελεί φόρο τιμής στα καθημερινά αυτά επιτεύγματα.

Καλούμαστε να φέρουμε στην επιφάνεια και να επικροτήσουμε όλες τις επιτυχημένες εκβάσεις, στις οποίες κάθε μαία και μαιευτής διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο. Είναι η μέρα που επικεντρωνόμαστε στην αναγνώριση της μαιευτικής και επικαλούμαστε κάθε μέσο βελτίωσης, ώστε να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση των γυναικών στη φροντίδα προσοντούχας/ου μαίας/μαιευτή. Με το φετινό μήνυμα «Μητέρα και παιδί: Η καρδιά της Μαιευτικής», η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών (ΔΣΜ) εστιάζει στην σε αυτή την αναγκαιότητας. Δεν υπάρχει, άλλωστε, σημαντικότερο για μας από το να διασφαλιστεί πως κάθε γυναίκα και παιδί θα γίνεται δέκτης ποιοτικής μαιευτικής φροντίδας πριν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό.

Οι μαίες και οι μαιευτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, για επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, σε ό,τι άφορα στη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις μαιευτικές υπηρεσίες υγείας. Επιπρόσθετα, για να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει επαρκής αριθμός προσοντούχων μαιών/μαιευτών, είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να επενδύσουν στη μαιευτική εκπαίδευση.

Στις Σκανδιναβικές χώρες όπου το σύστημα υγείας έχει αξιοποιήσει πλήρως την επαγγελματία μαία/μαιευτή, έχουν μειώσει τη μητρική θνησιμότητα μέχρι και 3%, από το 1990. Έχουν αυξήσει τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχουν μειώσει τον τοκετό πρόωρων νεογνών, έχουν βελτιώσει τους δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του 90% και ασφαλώς έχουν μειώσει την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο και αισθητά το οικονομικό κόστος. Πρόσφατα η ΔΣΜ επισήμανε πως μόλις το 22% των χωρών παγκοσμίως διαθέτουν επαρκή αριθμό μαιών/μαιευτών ενώ 289.000 χιλιάδες γυναίκες και πέραν των 2.6 εκατομμύριων νεογέννητα, πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές εγκυμοσύνης ή τοκετού ως αποτέλεσμα έλλειψης μαιευτικών υπηρεσιών. Και όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε επαρκής αριθμός προσοντούχων μαιών.

Οι μαίες και οι μαιευτές είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και εργάζονται με βάση διεθνή πρότυπα. Παρέχουν το 87% της βασικής περίθαλψης που χρειάζονται οι γυναίκες και τα νεογνά. Αναγνωρίζονται από τον νόμο Περί Νοσηλευτικής και Μαιευτικής(1988-2012) ως υπεύθυνοι επαγγελματίες που εργάζονται αυτόνομα με τις έγκυες γυναίκες και παρέχουν την απαιτούμενη υποστήριξη, φροντίδα και συμβουλευτική, κατά την κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία. Ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για κάθε χώρα και οι καισαρικές τομές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 12% του συνόλου των γεννήσεων (ΠΟΥ, 1988).

Οι υγιείς μητέρες και τα παιδιά είναι δομικά στοιχεία για μια ισχυρή μελλοντική κοινωνία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ το βάρος της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από την περιγεννητική περίοδο παραμένει μία σημαντικά ανησυχητική παράμετρος στον τομέα της υγείας. Συνεπώς η διατήρηση της φυσιολογίας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, η οποία αποτελεί πρωταρχικό στόχο πολλών κρατών και κυβερνήσεων, (European Perinatal Health Report 2013) δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου. Στον τόπο μας, η ιατρικοποίηση του τοκετού έχει κατατάξει την Κύπρο πρώτη χώρα στην Ευρώπη στις καισαρικές τομές με ποσοστό 60.16%.

Για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και αντιδρώντας στα ψηλά ποσοστά των καισαρικών τομών στην Κύπρο, η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών ΠΑΣΥΝΜ καθιέρωσε το μήνα Μάιο ως το «Μήνα μητρότητας και διατήρησης του φυσιολογικού τοκετού» και από το Μάιο του 2014 που άρχισε η καμπάνια για προώθηση του φυσιολογικού τοκετού, συνεχίζεται ολόχρονα μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Έχει επίσης δρομολογηθεί η διαδικασία για τη δημιουργία «δωματίου φυσικού τοκετού» μέσα στο χώρο των μαιευτηρίων ως βραχυπρόθεσμη λύση για προσανατολισμό στο φυσιολογικό τοκετό και απομάκρυνση από την ιατρικοποίηση, συμβάλλοντας θετικά προς τη βελτίωση αυτών των δεικτών στο τόπο μας και ανεβάζοντας την παρεχόμενη υπηρεσία μητρότητας σε ευρωπαϊκά επίπεδα και πρότυπα.

Οι φετινές εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μαιών περιλαμβάνουν την διανομή έντυπου υλικού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία σχετικά με το θέμα και στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνεται και η 7η Επιστημονική Ημερίδα Μαιευτικής, με θέμα Μητέρα και παιδί: η καρδιά της Μαιευτικής, 30 Σεπτεμβρίου 2016, στην Πάφο.

Οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι και οι ψυχοθεραπευτές υποστηρίζουν πως η βάση της βίας και της εγκληματικότητας βρίσκονται στην περιγεννητική περίοδο της ζωής του ανθρώπου. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, αν δουλέψουμε σε αυτή τη βάση, τότε θα έχουμε καλύτερες μητέρες, ευτυχισμένους ανθρώπους, υγιείς κοινωνίες.

Εμείς οι μαίες το πιστεύουμε βαθειά μέσα μας και θα αγωνιζόμαστε γι αυτό. Αυτός εξάλλου είναι και ο βασικός ρόλος μας!!

Χρόνια πολλά.

Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών

ΠΑΣΥΝΜ»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











238