28 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία


Τη σημασία της οικοδόμησης κουλτούρας πρόληψης για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, όπως έχει καθιερωθεί η 28η Απριλίου.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία είναι η «Συμμετοχή στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας πρόληψης για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία».

«Όπως είναι απόλυτα παραδεκτό, η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Η πρόληψη αφορά στη διαχείριση των κινδύνων στην εργασία, για την οποία απαιτείται η συνεργασία όλων», αναφέρει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, υποδεικνύοντας πως η συνεργασία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων αποτελεί το θεμέλιο λίθο για τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στον χώρο εργασίας.

Παράλληλα, σημειώνει πως στην προσπάθειά του για προαγωγή της πρόληψης και για καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας και υγείας, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικά τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνεργασία η οποία έχει συμβάλει τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στην Κύπρο.

Επίσης, το Τμήμα αναφέρει ότι η νέα Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2013-2020, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και υπεγράφη από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, περιλαμβάνει ως βασικό πυλώνα την προαγωγή της πρόληψης και την καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας και υγείας. Επιπρόσθετα, στη Στρατηγική περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης /διαφώτισης, την προώθηση και λειτουργία Επιτροπών Ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την ετοιμασία ενημερωτικού υλικού και την ενσωμάτωση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας σε άλλους τομείς πολιτικής όπως είναι η εκπαίδευση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











346