20η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας


Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος (Π.Ο.Σ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου, αναφέρει τα πιο κάτω σε σχετικό δελτίο τύπου:

«Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει καθιερώσει την 20η Μαρτίου ως την ‘Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας’.

Κύριος στόχος του εορτασμού και των εκδηλώσεων της ημέρας αυτής είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις επιπτώσεις που έχει η στοματική υγεία στη γενικότερη σωματική υγεία και ευημερία μας, και να υιοθετήσουμε καλύτερες συνήθειες στοματικής υγιεινής.

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για το 2017 είναι: «Ζήσε με ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ !»

Με το στόμα μιλούμε, χαμογελούμε, μασούμε, γευόμαστε, φιλούμε. Αξίζει λοιπόν να το προσέχουμε!

Κυριότερες παθήσεις του στόματος

Στο στόμα συναντούμε παθήσεις από τις πιο απλές όπως είναι αυτές των δοντιών και των ούλων (όλοι γνωρίζουμε για την τερηδόνα και την ουλίτιδα) μέχρι και τις πιο σοβαρές παθήσεις όπως είναι ο Καρκίνος του Στόματος. Επίσης, στο στόμα παρουσιάζονται κάποια πρώτα συμπτώματα πολλών γενικότερων ασθενειών του οργανισμού μας όπως είναι για παράδειγμα ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ορισμένα καρδιαγγειακά νοσήματα, κάποια μεταδιδόμενα νοσήματα, και αριθμός άλλων παθήσεων.

Η θεραπεία αυτών των ασθενειών μπορεί να γίνει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη εάν τα πρώτα αυτά συμπτώματα διαγνωστούν έγκαιρα κατά τις επισκέψεις μας στον Οδοντίατρο.

Επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ημέρες εργασίας και σχολικής παρακολούθησης χάνονται λόγω της κακής στοματικής υγείας, γεγονός που έχει κυρίως οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ανθρώπους.

Έχει υπολογιστεί ότι περισσότερες από 50 εκατομμύρια σχολικές ώρες χάνονται κάθε χρόνο, λόγω προβλημάτων οδοντιατρικής φύσεως. Για τα παιδιά, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιτυχίες που μπορεί να έχουν στο μέλλον. Είναι 12 φορές πιθανότερο η κακή στοματική υγεία να επηρεάσει την ικανότητα απόδοσης ενός παιδιού στο σχολείο -σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα- με αποτέλεσμα ένα χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων και επιδόσεων, ακριβώς εξαιτίας προβλημάτων σχετικών με το στόμα.

Επίσης, περισσότερες από 2,4 εκατομμύρια ημέρες εργασίας χάνονται λόγω στοματικών παθήσεων.

Πώς λοιπόν μπορούμε να ζήσουμε με «Έξυπνο Στόμα» ;

Το στόμα μπορεί να παραμείνει υγιές και με όσο το δυνατόν λιγότερες παθήσεις εάν κάνουμε κάποιες έξυπνες επιλογές σε ότι αφορά τη στοματική υγιεινή, τη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας. Πιο συγκεκριμένα:

- Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά, χρησιμοποιώντας μια φθοριούχο οδοντόπαστα,

- Δεν ξεπλένουμε με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα αλλά είναι καλύτερα να φτύσουμε απλώς την περίσσεια του αφρού της οδοντόπαστας,

- Ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή και περιορίζουμε τα σνακ, τις τροφές και τα ποτά με ψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης,

- Σταματούμε το κάπνισμα το συντομότερο,

- Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο,

- Φορούμε προστατευτικό στόματος αν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής,

- Μετά τα γεύματα ή τα σνακ, αν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια (όπως για παράδειγμα, αν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού) τότε ξεπλένουμε το στόμα με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασούμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη,

- Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα,

- Επισκεπτόμαστε τον Οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών σε τακτικά διαστήματα.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, οι πιο πάνω συνήθειες δεν απαιτούν από εμάς κάτι πιο δύσκολο, ή πιο χρονοβόρο και δεν έχουν κάποιο επιπλέον οικονομικό κόστος, ενώ τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε με τις έξυπνες αυτές επιλογές είναι τεράστια, τόσο για την στοματική όσο και για τη σωματική υγεία μας.

Κάνε λοιπόν καθημερινή συνήθεια σου τις συμβουλές που αναφέρθηκαν προηγουμένως και Ζήσε με ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ!»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











741