Ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ...


...Όσο πέντε τσιγάρα για τους άνδρες και δέκα για τις γυναίκες

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ (ΑΠΕΜ-ΜΠΕ) Πόσα τσιγάρα έχουν τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου με ένα μπουκάλι κρασί; Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες επιχείρησαν να διατυπώσουν μια τέτοιου είδους «ισοδυναμία» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασιού την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο το κάπνισμα πέντε τσιγάρων για τους άνδρες και δέκα τσιγάρων για τις γυναίκες. Μισό μπουκάλι κρασί κάθε μέρα «ισοδυναμεί» με περίπου τρία τσιγάρα τη μέρα.

Η νέα μελέτη αποσκοπεί στο να «περάσει» το μήνυμα στο κοινό πως ακόμη και το μέτριο αλκοόλ μπορεί να κάνει κακό στην υγεία, όχι μόνο για το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και για καρκίνο (του μαστού, του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του στόματος, του λαιμού κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Τερίζα Χάιντς του Τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health», υπολόγισαν ότι αν 1.000 μη καπνιστές άνδρες και 1.000 μη καπνίστριες γυναίκες πίνουν ένα μπουκάλι κρασί κάθε εβδομάδα, περίπου δέκα επιπέον άνδρες και 14 επιπλέον γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους.

Ο κίνδυνος καρκίνου για τους μη καπνιστές που πίνουν ένα μπουκάλι την εβδομάδα, είναι 1% για τους άνδρες και 1,4% για τις γυναίκες. Για μεγαλύτερη κατανάλωση τριών μπουκαλιών κρασιού την εβδομάδα (σχεδόν μισό μπουκάλι τη μέρα), ο κίνδυνος καρκίνου εκτιμάται σε 1,9% για τους άνδρες και 3,6% για τις γυναίκες. Αυτό ισοδυναμεί με το κάπνισμα περίπου οκτώ τσιγάρων την εβδομάδα από τους άνδρες και 23 τσιγάρων από τις γυναίκες.

Οι συστάσεις των ειδικών για το κρασί είναι συνήθως η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα επτά ποτήρια την εβδομάδα, δηλαδή περίπου το ενάμισι μπουκάλι. Έρευνες, σύμφωνα με τη Χάιντς, δείχνουν ότι λίγοι άνθρωποι (περίπου ένας στους δέκα) έχουν επίγνωση ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ενώ αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα (πάνω από 70%) έχουν επίγνωση για τη σχέση τσιγάρου-καρκίνου.

Όπως ανέφερε, «μολονότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι σαφώς λιγότερο επικίνδυνη από τη βαριά κατανάλωση, σίγουρα δεν είναι χωρίς κινδύνους, ιδίως για τις γυναίκες. Το αλκοόλ προκαλεί τουλάχιστον επτά είδη καρκίνου και ενώ ο κίνδυνος αυξάνει όσο περισσότερο πίνει κανείς, όλα τα επίπεδα κατανάλωσης ενέχουν κάποιο κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον υπάρχουν πια σαφείς ενδείξεις ότι τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ δεν παρέχουν κάποιο προστατευτικό όφελος για την υγεία».

Ο υψηλότερος κίνδυνος λόγω του αλκοόλ αφορά τον καρκίνο του μαστού, γι' αυτό κυρίως το αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

'Αλλοι επιστήμονες πάντως τόνισαν ότι το κάπνισμα σαφώς ενέχει περισσότερους κινδύνους από το αλκοόλ για τους περισσότερους ανθρώπους, τόσο για καρκίνο όσο και για άλλες παθήσεις, γι' αυτό πρέπει να το κόβει κανείς τελείως, κάτι που δεν ισχύει κατ' ανάγκη με το αλκοόλ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-019-6576-9




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1715