Ο αυξημένος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου στους κοντούς σχετίζεται με τη λειτουργία των πνευμόνων τους


ΛΟΝΔΙΝΟ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)- Οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσο), πράγμα που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τη χειρότερη λειτουργία των πνευμόνων τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής δύο Έλληνες της διασποράς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάνο Δελούκα και την δρα Ειρήνη Μαρούλη του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Communication Biology», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία των πνευμόνων έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους κοντούς από ό,τι άλλοι παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη κ.α.

Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι υπάρχει σχέση αντιστρόφως ανάλογη ανάμεσα στο ύψος και στον κίνδυνο καρδιακής νόσου, με άλλα λόγια οι κοντοί κινδυνεύουν περισσότερο (ενώ το αντίθετο ισχύει για τον καρκίνο, καθώς οι ψηλοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι είναι ανάγκη να αξιολογούμε τη λειτουργία των πνευμόνων παράλληλα με το ύψος κάποιου, ώστε να κάνουμε καλύτερη πρόβλεψη του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου», δήλωσε η Ε.Μαρούλη.

Ο Π.Δελούκας τόνισε ότι οι πιο κοντοί καλά θα κάνουν να ασκούνται τακτικά, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να μην καπνίζουν, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους, προκειμένου έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο για την καρδιά τους.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s42003-019-0361-2




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











538