ΕΝΙΚ: Αλλού έπρεπε να πάτε για έλεγχο κύριοι της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού…


ΕΝΙΚ: Αλλού έπρεπε να πάτε για έλεγχο  κύριοι της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού…

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Κύπρου αναφέρει:

«Ο τελευταίος θεσμός που θα περιμέναμε να κάνει έλεγχο στα γραφεία του ΠΙΣ ήταν η ΕΠΑ.Ο λόγος προφανής : Oι αρχές και οι θέσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου είναι αυτές της διαφάνειας του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού και της ελεύθερης επιλογής, ότι δηλαδή έχει αποστολή η ΕΠΑ να διαφυλάξει .

Θεωρούμε ότι η ΕΠΑ έκανε λάθος  επιλογή  στο ποιους έπρεπε να ελέγξει  .Στο ΠΙΣ δεν υπάρχει κανένας συντονισμός ενεργειών  για διάπραξη κανενός αδικήματος. Υπάρχει μόνο η  απόφαση της γενικής συνέλευσης  και οι τοποθετήσεις 40 επιστημονικών εταιρειών που λένε ξεκάθαρα ότι στο προτεινόμενο σύστημα δεν συμμετέχουμε. Δεν συμμετέχουμε γιατί δεν είναι ποιοτικό ,δεν προάγει τον υγιή ανταγωνισμό, είναι μονοπωλιακό, απαγορεύει την ελεύθερη άσκηση ιατρικής , δεν υπάρχουν νοσηλευτήρια  και αυτοί που το διαχειρίζονται δεν μας έπεισαν μέχρι σήμερα ότι μπορούν να το κάνουν αποτελεσματικά. Δεν συμμετέχουμε γιατί το προτεινόμενο ΓΕΣΥ είναι ενάντια στις αρχές και τους στόχους που η ίδια η ΕΠΑ έχει ως αποστολή να προστατεύσει .

 Να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχές του υγιούς ανταγωνισμού παραβιάζονται όταν:

  1. Ο ασφαλιστικός φορέας(ΟΑΥ) είναι ένα κρατικό μονοπώλιο χωρίς ποιοτικούς ελέγχους, και λειτουργεί χωρίς κανένα ανταγωνισμό  και με  υπερεξουσίες.
  2. Ο ασφαλιστικός φορέας(ΟΑΥ) υπόσχεται στους γιατρούς  για  να τους δελεάσει να ενταχθούν  ότι θα τους αφήνει να παρανομούν και να χρεώνουν και ιδιωτικά a la carte .Mε αποτέλεσμα… να έχουμε το παράδειγμα του  Γυναικολόγου  του ΓΕΣΥ που χρέωσε σε δικαιούχο το  test Παπανικολάου 150 ευρώ , γιατρούς του ΓΕΣΥ  που χρεώνουν  ιδιωτικά χωρίς να κάνουν εγγραφή στο σύστημα τους  δικαιούχους , γαστρεντερολόγους που κάνουν γαστροσκοπήσεις  ιδιωτικά ….και πολλά άλλα που ακούμε καθημερινά…..
  3. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου  εργοδοτούνται στο ΓΕΣΥ λαμβάνοντας και αμοιβή από το ΓΕΣΥ αλλά και σύνταξη ! Είναι η δεν είναι αυτό αθέμιτος ανταγωνισμός;
  4. Τα δημόσια νοσηλευτήρια συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ χωρίς να είναι αυτονομημένα και θα λαμβάνουν επιπρόσθετα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος του ιδιωτικού τομέα;
  5. Εκβιάζονται γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να συμμετέχουν άνευ όρων στο ΟΚΥπΥ .Eίναι  αποδεκτή αυτή η τακτική;

Σπουδάσαμε και ζήσαμε  για πολλά χρόνια σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και πουθενά δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιες συμπεριφορές και τέτοια πολεμική όπως αντιμετωπίζουμε στην χώρα μας. Αν πιστεύουν ορισμένοι ότι θα μας φοβερίσουν και θα μας λυγίσουν κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Οι γιατροί της Κύπρου ούτε απειλούνται ούτε εκβιάζονται ούτε υποχωρούν από τις θέσεις τους.

 Έχουν την απαραίτητη  επιστημονική επάρκεια να κρίνουν και να λαμβάνουν αποφάσεις από μόνοι τους και δεν έχουν ανάγκη της προστασίας κανενός.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις  την ηγεσία του ΠΙΣ αλλά και όσους  συνεχίζουν να υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου, και δηλώνουμε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε όλα τα νόμιμα μας δικαιώματα  είτε ως Κύπριοι είτε  ως Ευρωπαίοι πολίτες». 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1795