
Ιδιώτες Ιατροί: Σωρεία ενστάσεων και 4 προϋποθέσεις για συμμετοχή τους στο ΓΕΣΥ
Σοβαρές ενστάσεις και διαφωνίες διατηρεί η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου(ΕΝΙΚ), αναφορικά με τα προτεινόμενα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Η συντεχνία των ιδιωτών γιατρών θέτει σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τα όσα προβλέπονται στα δύο νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά και τέσσερις προϋποθέσεις για συμμετοχής του στο ΓΕΣΥ.
Τα ερωτήματα
1)Γιατί παραπλανητικά τους αποκαλούν αυτόνομους οργανισμούς, αφού θα συνεχίζουν να τους επιχορηγούν; Ετυμολογικά η αυτονόμηση-τουλάχιστον στα έγκριτα λεξικά- δεν ορίζεται ως τέτοια. «Ας ψάξουν λοιπόν και ας μάθουν πότε ονομάζουμε ένα οργανισμό αυτόνομο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε κι άλλη προσβολή της νοημοσύνης μας», τονίζει η ΕΝΙΚ.
2)Έπαψε να είναι δέσμευση και κόκκινη γραμμή του Υπουργού Υγείας ότι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι προϋπόθεση για εφαρμογή του ΓΕΣΥ; «Η επιτροπή της ΕΝ.Ι.Κ που τον επισκέφτηκε προ ολίγων μηνών του ξεκαθάρισε ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών στο ΓΕΣΥ και ήταν απολύτως σύμφωνος γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά ‘’αν δεν αυτονομηθούν, θα διαλυθούν από μόνα τους και θα χρεοκοπήσουν το κράτος’’».
3)Όταν ο πολίτης θα πληρώνει την εισφορά του για το ΓΕΣΥ και στο τέλος του έτους θα πληρώνει και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τα ελλείμματα των δημοσίων νοσοκομείων αυτό δεν είναι διπλή φορολογία; Στο τέλος τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα καταντήσουν ελλειμματικοί ημικρατικοί οργανισμοί όπως το ΡΙΚ και τις Κυπριακές Αερογραμμές; Με λίγα λόγια με τις εισφορές του κόσμου θα συνεχίσουν να συντηρούν την σημερινή άθλια κατάσταση του δημοσίου και παράλληλα θα αποδυναμώσουν μέχρι να εξαφανίσουν τον ιδιωτικό τομέα.
4)Από την διπλή φορολόγηση δεν είναι τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού που θα επηρεαστούν περισσότερο; Ποια είναι η θέση των κομμάτων που υποστηρίζουν λαϊκίζοντας ότι με το προτεινόμενο ΓΕΣΥ βοηθούνται οι οικονομικά ασθενέστεροι;
5)Δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων όταν για τα δημόσια θα καλύπτονται τα ελλείμματα στο τέλος του έτους; Από την στιγμή που θα γίνεται αυτό, καταργείται η φιλοσοφία του ιδίου του ΓΕΣΥ. Αυτό αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
6)Μην ξεχνάτε ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν πληρώνουν καμία δόση σε καμία τράπεζα, γιατί απλούστατα κατασκευάσθηκαν και εξοπλίστηκαν με κρατικά έξοδα. Αντίθετα, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν χρέη στις τράπεζες και είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν κάθε μήνα τις δόσεις τους.
7)Αφού στο τέλος της τριετίας τα οικονομικά των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα επαναξιολογηθούν. Το προφανές, γνωρίζοντας και την κυπριακή πραγματικότητα αλλά και την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, που είναι να μην αλλάξουν αυτό που τους εξυπηρετεί εδώ και δεκαετίες, είναι ότι θα ανανεωθεί η κρατική χορηγία. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού
Οι προϋποθέσεις
Για συμμετοχή τη συμμετοχή τους στο ΓΕΣΥ, οι ιδιώτες γιατροί θέτουν τις εξής τέσσερις βασικές προϋποθέσεις:
1)Την πλήρη διοικητική, οικονομική και επιστημονική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων πριν την έναρξη του ΓΕΣΥ. Δικαίωμα στους ασθενείς, και της απευθείας πρόσβασης σε ειδικό ιατρό, χωρίς παραπομπή από οικογενειακό ιατρό με καταβολή μικρού ποσοστού συμπληρωμής(copayment).
2)Οι αμοιβές των ιατρών που θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ να μην είναι κατώτερες των συμφωνημένων τιμών των ιατρικών εταιρειών με τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν συμφωνηθεί το 2009. Οι τιμές αυτές δεν έχουν αλλάξει από το 2009 και είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, από την 1/1/2015 να υπολογίζεται ανά έτος στις τιμές αυτές αύξηση ίση με το ποσοστό του πληθωρισμού.
3)Διαχωρισμός (ονομαστικά) της αμοιβής του ιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου.
4)Έγκαιρη καταβολή της αμοιβής των ιατρών (εντός 30 ημερών), που θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ.