
Π. Κανάρη: Έχουν εντοπισθεί περισσότερα από 2,000 είδη ασθενειών μέσω τροφής
Χρ. Γιαννάκη: 1 στα 10 άτομα διεθνώς, αρρωσταίνουν κάθε χρόνο μετά από βρώση επιμολυσμένων τροφίμων
Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στα σύνορα της Ευρώπης για την ασφάλεια των τροφίμων, είπε σήμερα η Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) Πόπη Κανάρη.
Μιλώντας στην Ενημερωτική Συνάντηση με τα ΜΜΕ/Ημερίδα, με θέμα: «Διαφάνεια και Επικοινωνία στον Τομέα της Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων, από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας», η κ. Κανάρη ανέφερε ότι η Κύπρος συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), που είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που μελετά και εκτιμά τους κινδύνους που έχουν σχέση με τα τρόφιμα.
Πρόσθεσε ότι η EFSA είναι υπεύθυνη για την εναρμόνιση των μεθοδολογιών συλλογής επιστημονικών δεδομένων, για την συλλογή και παροχή πρόσβασης σε πανευρωπαϊκά δεδομένα για δικούς της σκοπούς και προς όφελος των διαχειριστών κινδύνων και των εθνικών φορέων αξιολόγησης κινδύνων. Το ΓΧΚ, σημείωσε, έπρεπε να εναρμονιστεί με αυτούς τους τρόπους συλλογής και αποστολής δεδομένων αφού στέλλει ετησίως γύρω στα 5,000 εργαστηριακά δεδομένα.
«Το τέλος του 2016, η Κύπρος μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη έχουν επιλεγεί για την αποστολή των δεδομένων με χρηματοδότηση 55,000 ευρώ», πρόσθεσε.
Η κ. Κανάρη, ανέφερε, ότι όραμα του Υπουργείου Υγείας είναι η πρόληψη, η μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από διάφορες ασθένειες συμπεριλαμβανομένων και των τροφιμογενών ασθενειών (που προκαλούνται από την κατανάλωση τροφίμων και νερού), αλλά και η προσθήκη στην ποιότητα ζωής κάθε πολίτη σε όλα τα στάδια της ζωής του.
Το ΓΧΚ σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, συμπλήρωσε, υλοποιούν το όραμα και στρατηγική του Υπουργείου Υγείας στοχεύοντας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην ασφάλεια του καταναλωτή θέτοντας ως πρώτιστο στόχο τους την πρόληψη από τροφιμογενείς ασθένειες ως επίσης και από περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η Λεγεωνέλλα σε Νοσοκομεία κ.ά.
Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόσθεσε, έχουν εντοπισθεί περισσότερα από 2,000 είδη ασθενειών μέσω τροφής, που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα ή χημικές ουσίες, ραδιενέργεια ή φυσικούς παράγοντες ενώ 23 εκατομμύρια κόσμος νοσεί από τροφιμογενείς ασθένειες και 5,000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στον Ευρωπαϊκό χώρο.
«Ορισμένες τέτοιες ασθένειες μπορεί να είναι δυσλειτουργία του ήπατος, νευρολογικές παθήσεις, καρκίνοι, κ.ά. Σίγουρα ευάλωτοι οργανισμοί σ ΄αυτές τις ασθένειες είναι τα παιδιά, οι έγκυες και άτομα μεγάλης ηλικίας. Ορισμένες ασθένειες μπορεί να είναι άμεσες και μικρής διάρκειας και άλλες μπορεί να εμφανιστούν μετά από χρόνια και να μην είναι ιάσιμες. Γι΄ αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων με συντονισμό και έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση», συμπλήρωσε.
Σε χαιρετισμό της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη είπε ότι οι Αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Υγείας, ήτοι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και το Γενικό Χημείο του Κράτους, σε στενή συνεργασία: με τις άλλες αρμόδιες αρχές της Κύπρου (τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος), με τις αρμόδιες αρχές των άλλων Κρατών Μελών της ΕΕ, με τα Θεσμικά Όργανα και τους Οργανισμούς της ΕΕ, και με Διεθνείς Οργανισμούς, βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2015, ανέφερε, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: 600 εκατ. (δηλαδή 1 στα 10 άτομα) διεθνώς, αρρωσταίνουν κάθε χρόνο μετά από βρώση επιμολυσμένων τροφίμων ενώ 420 χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται σε τροφιμογενείς ασθένειες (από τους οποίους 125 χιλιάδες, είναι παιδιά κάτω των 5 ετών).
Γι’ αυτό, τόνισε η κ. Γιαννάκη, η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί στρατηγικό ζήτημα και καλύπτει όλη την τροφική αλυσίδα, από το αγρόκτημα στο πιρούνι, έχοντας όχι μόνο σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των καταναλωτών αλλά και επιπτώσεις στην οικονομία, το εμπόριο, την ευημερία των πολιτών και το μέλλον των παιδιών.
Ο Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Αλβέρτος Καρής, ανέφερε ότι κατά το 2016 έγινε έλεγχος σε 10,046 επιχειρήσεις κατά την διάρκεια 18,974 επιθεωρήσεων και επιβλήθηκαν μέτρα σε 59 υποθέσεις.
Σε σχέση με τους ελέγχους εισαγομένων τροφίμων κατά το 2016, ελέγχθηκαν 1,695 φορτία εκ των οποίων σε 7 δεν επιτράπηκε η εισαγωγή ενώ δεσμεύτηκαν 184 εμπορευματοκιβώτια μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων. Επίσης 85,502 κιλά τροφίμων καταστράφηκαν ενώ 83,481 κιλά επενεξήχθηκαν.
Ο κ. Καρής αναφέρθηκε και στην εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση των ιστοσελίδων που πωλούν τρόφιμα και αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αγορά τροφίμων. Τα προβλήματα που προκύπτουν, σημείωσε, είναι ευκολότερη εξαπάτηση των καταναλωτών καθώς ο καταναλωτής δεν έχει άμεση επαφή με τα τρόφιμα ενώ γίνεται πιο πολύπλοκος ο έλεγχος των προϊόντων που διατίθενται από τις αρμόδιες αρχές.
Αναφερόμενος στη Εθνική Ερευνα για την διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου, ο Ανώτερος Χημικός του ΓΧΚ Στέλιος Γιαννόπουλος, είπε ότι η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου “EU MENU” της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με χρηματοδότηση που εξασφάλισε το ΓΧΚ από την EFSA.
Σκοπός της έρευνας, συνέχισε, είναι η εναρμονισμένη συλλογή στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων στα κράτη-μέλη της ΕΕ για σκοπούς καταγραφής των διατροφικών συνηθειών των Ευρωπαίων πολιτών και εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού σε χημικούς και άλλους κινδύνους μέσω τροφής.
Σημείωσε, ότι η έρευνα, που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018, θα καλύψει δείγμα από ολόκληρο τον πληθυσμό της ελεύθερης Κύπρου.
Η Χημικός 1ης Τάξης του ΓΧΚ Χαριτίνη Φρεναρίτου, είπε ότι κύριοι στόχοι της επικοινωνίας του κινδύνου μέσω τροφής, είναι πρώτον, να βοηθήσει τους πολίτες στην λήψη ορθών αποφάσεων για την διατροφή τους και δεύτερον να βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων στην βελτίωση της επικοινωνίας/αλληλοκατανόησης μεταξύ τους σχετικά με το σκεπτικό των αποφάσεων που λαμβάνονται για την εκτίμηση του κινδύνου και την διαχείριση του.
Από την πλευρά της, η Υγειονομικός Λειτουργός Χρυστάλλα Καϊάφα είπε ότι ο ρόλος της μονάδας κρίσης αναπτύσσει μια στρατηγική επικοινωνίας, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό για τον κίνδυνο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Τόνισε ότι όλα τα μέλη της μονάδας κρίσης επικοινωνούν με το κοινό, με συντονισμένο, συνεπή και διαφανή τρόπο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ